Proszę o pomoc w interpretacji wyników

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
basia1983
Nowicjusz
Nowicjusz

Proszę o pomoc w interpretacji wyników

Post autor: basia1983 »

Witam Serdecznie
Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników.W listopadzie miałam zrobiony wycinek z dwunastnicy wynik "obraz histopatologiczny wskazujący obraz choroby trzewnej 3a w skali MARSHA" , badania z krwi anty tTg iga i igg wyszły ujemnie.Zrobiłam badanie w kierunku pasożytów i lambli - wynik negatywny .Dzisiaj odebrałam wynik badania genetycznego i nadal nie jestem pewna a wizytę u lekarza mam za miesiąc.Wynik badania : Stwierdzono jedynie obecność allelu kodującego podjednostkę alfa dla HLA-DQ2.2 .Sugerowana dalsza diagnostyka serologiczna . Bardzo mi zależy ,aby się dowiedzieć czy to celiakia.Moi synowie takze maja objawy sugerujące celiakie , a badania przesiewowe anty tTg wyszło ujemne i nie wiem czy diagnozować dalej . Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników

Post autor: pleomorfa »

Badania na pasożyty należy powtórzyć kilkukrotnie by było miarodajne (trzeba trafić na okres składania jaj, żeby wyszły pozytywnie).

Przechodź na dietę i ciesz się życiem, ujemne przeciwciała nie znaczą braku choroby ;).
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
basia1983
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: basia1983 »

Witam,dziękuję za odpowiedź.
Na diecie bezglutenowej jestem od końca listopada,d razu poczułam mega różnicę, ale niestety zdarzają mi się nie świadome wpadki ,ostatnio przez tydzień łykałam tabletki drożdżowe no objawy wróciły, jeszcze dziś bolą mnie stawy. Mój gastrolog od razu w listopadzie potwierdził celiakę.Tylko zdziwiłam się ,że w badaniu genetycznym też jakby nie mam tych genów ,tylko jedynie obecność allelu kodującego jednostkę alfa i czy to jest potwierdzeniem celiakii ? A drąże temat dlatego bo ostatnio mój syn był w szpitalu na oddziale gastrologicznym (z powodu bólów brzucha, zaparć, nie leczącej sie astmy ,niedobór wit d( 16 przy normie 30) ,podwyższone próby wątrobowe,tsh 2,76) no i w kierunku celiakii zrobiono mu tylko anty tTg w klasie iga , które wyszły ujemnie i celiakie wykluczyli i ogólnie wypisano go do domu jako zdrowego.A gdy mówiłam tej lekarcei co prowadziła synka,że u mnie też nie było przeciwciał to podważyła ,że ja w ogóle mam celiakię ,że to może być np choroba leśniowskiego-crohna , choruję jeszcze na mikroskopowe zapalenie jelita grubego (całego) .
Więc postanowiłam rozwiać wątpliwości i zrobić badanie genetyczne.Nie wiem co mam myśleć o wyniku , no i co dalej z dziećmi czy uprzeć się i badać syna , czy jego objawy mogą wskazywać na celiakię ? Będę wdzięczna za jakieś sugestie .pozdrawiam
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: justek625 »

Mi lekarz powiedział, ze brak przeciwciał to jest rzadkość, a nie regula, gdzie rzadkością jest, ze ktoś ma przeciwciała (oczywiście,przy normalnym glutenowym jedzeniu przed badaniami). kiedyś kryterium diagnozy było 2 z 3 przeciwciała plus biopsja, ewentualnie chyba gen, przeciwciała i poprawa na diecie. Teraz nie znam kryteriów. Najlepiej zdać się na lekarza. Sama ( co juz chyba z 10 razy pisałam), chorowałam na zapalnie pęcherza, ono szło dalej, aż do nerki, ja brałam antybiotyki, (zastanawiali się nawet nad.operacja, gdzie nie miałam wad układu moczowego!!!, żeby w końcu to zatrzymać), a to nie był problem z pęcherzem itd tylko celiakia!!! Czasem jedna choroba przysłania inna i dopóki się nie znajdzie prawdziwej przyczyny problem ciągle jest, u mnie prawie 10 lat męczarni było. Ciągle było tylko leczenie pęcherza, a nie przyczyny...
Najlepiej zdaj się na lekarzy, może to celiakia, a może cis innego

Krew lepiej zbadaj dokładniej, bo te jedne przeciwciała to trochę mało, żeby wykluczyć celiakię.
pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

Basiu,
doczytaj sobie jeszcze tutaj:

http://www.celiakia.pl/diagnoza/

i to powinno rozwiać Twoje wątpliwości. witamy na pokładzie g:)
ODPOWIEDZ