Pomocy ..Od lat nieleczona celiakia+niedoczynnosc tarczycy
Moderator: Moderatorzy
Pomocy ..Od lat nieleczona celiakia+niedoczynnosc tarczycy
Ola 29 lat tuż po urodzeniu zdiagnozowano u mnie celiakie ...do 12 tego roku życia na diecie bezglutynowej potem......no właśnie zaniedbAlam sprawę nieprzestrzegałam diety ..a dziś jestem tutaj ponieważ mój stan zdrowia jest kiepski..obecnie mieszkam za granicą i chciałbym liczyć na waszą pomoc i wsparcie w prowadzeniu diety ponieważ jest mi ciężko samej i niewiem od czego zacząć ....może znajdzie się ktoś cierpliwy i wyrozumiały chcacy mi pomóc ....jestem totalnie zagubiona dodam ze 8 lat temu zdiagnozowano u mnie niedoczynnosc tarczycy ktora rowniez zbagatelizowalam i mimo zalecen lekarza nie leczylam ... Dzis mam gleboka depresje , problemy z pamiecia koncentracja ....straszne bole brzucha ,jajnikow , czeste wymioty i wzdecia ... Wlosy wypadaja mi garsciamu ... I tak bardzo wszystkio chcialabym zmienic ale poprostu nie mam sily na nic gdybym nie musiala chodzic do pracy to juZ kompletnie nie robilabym nic ... Nie chce dalej tak zyc chce miec sile obowiazki cele i marzenia ...dzisiaj nie czuje nic ... Oprocz tego ze zrozumialam jak bardzi zaniedbalam swojs zdrowie i prosze o pomoc.
Re: Pomocy ..Od lat nieleczona celiakia+niedoczynnosc tarczy
trzeba jak najszybciej iść do lekarza..lekarzy, laboratorium, zacząć badać! a potem wdrożyć odpowiednie leczenie.
nic o Tobie nie wiemy, nie wiadomo jakie masz wyniki badań krwi, jak wygląda tarczyca, jelito itd, nawet czy jesteś na diecie. nie ma gruntu do jakichkolwiek wskazówek.
jedyne co oczywiste: musisz iść do lekarza, już. kiedy ostatni raz byłaś?
nic o Tobie nie wiemy, nie wiadomo jakie masz wyniki badań krwi, jak wygląda tarczyca, jelito itd, nawet czy jesteś na diecie. nie ma gruntu do jakichkolwiek wskazówek.
jedyne co oczywiste: musisz iść do lekarza, już. kiedy ostatni raz byłaś?
W przyszlym tygodniu ide do holenderskiego lekarza mam nadzieje ze uda mi sie opisac wszystkie objawy .... Prosze mi napisac jakie badania mam zrobic od czego zaczac ...diete bezgl zaczelam od dwoch dni ...
krew:
morfologia
ferrytyna
żelazo
witamina B12
witamina D
TSH
ft3
ft4
anty TPO
anty TH
IgA ogółem/całkowite
potas
sód
magnez
kortyzol poranny (ok 8 rano)
prolaktyna
Aspat
Alat
bilirubina całkowita
amylaza
lipaza
lipidogram
glukoza na czczo
proteinogram
białko całkowite
+badanie ogólne moczu
+badanie ogólne kału i na stopień strawienia
+ USG tarczycy
+
gastroskopia z biopsją dwunastnicy i testem ureazowym na Helicobacter pylori
to na sam początek.
do lekarza idź gotową kartką, wszystko wypisz sobie w punktach i jak puszczą Ci nerwy lub opadniesz z sił, daj mu ją.
morfologia
ferrytyna
żelazo
witamina B12
witamina D
TSH
ft3
ft4
anty TPO
anty TH
IgA ogółem/całkowite
potas
sód
magnez
kortyzol poranny (ok 8 rano)
prolaktyna
Aspat
Alat
bilirubina całkowita
amylaza
lipaza
lipidogram
glukoza na czczo
proteinogram
białko całkowite
+badanie ogólne moczu
+badanie ogólne kału i na stopień strawienia
+ USG tarczycy
+
gastroskopia z biopsją dwunastnicy i testem ureazowym na Helicobacter pylori
to na sam początek.
do lekarza idź gotową kartką, wszystko wypisz sobie w punktach i jak puszczą Ci nerwy lub opadniesz z sił, daj mu ją.
Dziekuje
Czy moge tutaj liczyc na pomoc W ulozeniu Planu posilku na tydzien chce wiedziec co jesc i kiedy zeby wszystkie zapotrzebowania dostarczac to jest moj poczatek ... W internecie jest mbostwo przepisow ale ja niewiem jak je ulozyc do mojego trybu ...
Dodam ze moj dzien zaczynam od 4 rano( Wstaje)
Od 5 do 7 pracuje.
I Tak wiec o 7 mam pierwsza przerwe
II pozniej 9.20
III Nastepna 11.40
IV ostania o 14.00
Czy moge tutaj liczyc na pomoc W ulozeniu Planu posilku na tydzien chce wiedziec co jesc i kiedy zeby wszystkie zapotrzebowania dostarczac to jest moj poczatek ... W internecie jest mbostwo przepisow ale ja niewiem jak je ulozyc do mojego trybu ...
Dodam ze moj dzien zaczynam od 4 rano( Wstaje)
Od 5 do 7 pracuje.
I Tak wiec o 7 mam pierwsza przerwe
II pozniej 9.20
III Nastepna 11.40
IV ostania o 14.00
bez badań krwi, antropometrycznych, konsultacji i pomiarów w gabinecie dietetycznym nie ma szans na ustalenie takiego planu.
inspiracje na dania, przekąski i co kupować znajdziesz na forum. w górnym prawym rogu masz wyszukiwarkę słowną- wpisujesz szukane zagadnienie, klikasz enter i wyskakują wątki z tymi wyrazami.
inspiracje na dania, przekąski i co kupować znajdziesz na forum. w górnym prawym rogu masz wyszukiwarkę słowną- wpisujesz szukane zagadnienie, klikasz enter i wyskakują wątki z tymi wyrazami.
Poprostu myslalam o przykladowym menu bezglutka ulozonym do takiego harmonogramu dnia ....