Pomocy!

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mela
Nowicjusz
Nowicjusz

Pomocy!

Post autor: mela »

Witam, nazywam się Amelia i podejrzewam u siebie celiakię. Tak, sama doszłam do tego wniosku, bo nikt nie jest w stanie powiedzieć co mi jest. Problemy z żołądkiem zaczęły się u mnie ponad rok temu. Z początku ignorowałam ból, gdyż był do zniesienia. Nie dawało mi jedynie spokoju to, że ból ten był bardzo częsty. Po pewnym czasie lekarz stwierdził u mnie anemię (nie jestem typową bladą, chudą anemiczką. Jestem normalnej budowy). Lekarz zapisał mi żelazo w tabletkach, ale nieustannie mam niedobory. Tłumaczono mi, że możliwe jest to przez obfite miesiączki. Dobrze, przyzwyczaiłam się do tego, że byłam ciągle osłabiona. Przy każdej wizycie u lekarza napominałam, że nieustannie boli mnie żołądek... niestety nie usłyszałam nigdy żadnej diagnozy.
O celiakii dowiedziałam się całkiem przypadkowo mogłabym powiedzieć; zabrano nas na wykład o diecie bezglutenowej i właśnie wtedy przypasowałam do siebie chorobę.
Za jakiś czas znowu zjawiłam się u lekarza i podzieliłam się z nim moimi podejrzeniami. Mężczyzna wykluczył u mnie chorobę tłumacząc się tym, że nie mam biegunek. Dostałam jedynie skierowanie na gastroskopię, a samo badanie mam dopiero na 21 lipca br. Usłyszałam również od doktora, że mogę mieć bakterię w żołądku, która byłaby przyczyną bóli brzucha. Pomyślałam, że może rzeczywiście wmawiam sobie celiakię, a to tylko ta bakteria. Myślałam tak do wczoraj...
Wieczorem z przyjaciółkami zamówiłyśmy pizzę, która w swym składzie zawiera gluten jak wiadomo. Nie martwiłam się tym. W końcu nie stwierdzono u mnie choroby. Niestety jakiś czas po spożyciu zaczęłam odczuwać silne bóle żołądka, które połączone były z napieraniem na wymioty. Pomyślałabym, że w pizzy było coś nie świeżego i może się zatrułam, ale niestety tylko ja źle się czułam. Dziewczynom nic nie było, a ja zawijam się z bólu do teraz. Do bólu brzucha doszła biegunka.
Czytałam o celiakii i boję się o swoje zdrowie. Nie leczona prowadzi do poważnych chorób.
Cały powyższy tekst napisany był dla jednego pytania: JAK DŁUGO UTRZYMUJĄ SIĘ BÓLE PO SPOŻYCIU GLUTENU? Pomóżcie proszę :(
Airam
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Pomocy!

Post autor: Airam »

Mela u każdego z nas różnie to bywało. Myślę że jak masz umówioną gastroskopię koniecznie niech pobiorą wycinki pod kontem celiakii, z doświadczenia wiem że czasami trzeba być nieugiętym aby przekonać "mądrych" lekarzy którzy na oko wiedzą na co chorujemy.

U mnie tak samo jak u ciebie tłumaczyli anemię obfitymi okresami, których unormowanie nie pomogło, a bóle żołądka (3 gastroskopie bez odpowiednich wycinków :-( ) komentowane były "widocznie taka pani uroda". Też nie miałam nigdy biegunek bo nie wszyscy mają klasyczne objawy

poczytaj i na stronie i na forum jest bardzo dużo pomocnej wiedzy , masz tam o objawach i o badaniach które większość z nasz robiła

A co do bólu ja jak przez nieświadomość coś wchłonę z glutenem (po mimo restrykcyjnego pilnowania) 3 dni co najmniej nie moje :-(
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

JAK DŁUGO UTRZYMUJĄ SIĘ BÓLE PO SPOŻYCIU GLUTENU?
Odpowiedź:
każdy reaguje inaczej, jest to kwestia indywidualna jak np. tolerancja leku.
niektórzy nawet nie czują nic, a niektórzy lądują na ostrym dyżurze.
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: sandyy »

Mela tylko jedna uwaga: jesli przyjdzie Ci do glowy przejscie na diete bg przed gastroskopia to pamietaj, ze wtedy gastroskopia nie ma sensu - jesli faktycznie jestes chora Twoj organizm regenerowalby sie do czasu gastroskopii, a podczas gastroskopii wynik moglby byc nieprawdziwy.
Awatar użytkownika
xymi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: xymi »

mela pisze: JAK DŁUGO UTRZYMUJĄ SIĘ BÓLE PO SPOŻYCIU GLUTENU?
Na pewno to kwestia indywidualna jak pisze Leeloo.

Ale sięgając pamięcią wstecz kiedy jeszcze nie byłam zdiagnozowana. To faktycznie po zjedzeniu pizzy bolał mnie żołądek. Ale na drugi dzień przechodziło. I to się zaczęło już parę lat przed diagnozą. Później to już po każdym posiłku z glutenem odczuwałam bóle żołądka np. po zjedzeniu kanapek w pracy :(

Tak jak mówi sandyy, nie wprowadzaj diety bezglutenowej przed wykonaniem gastroskopii, bo to nie będzie miało sensu. Na dzień dzisiejszy mogłabyś zrobić sobie badania z krwi, które może już by coś wykazały.
ODPOWIEDZ