Witamina D
Moderator: Moderatorzy
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
Re: Witamina D
W zeszłym tygodniu byłam w klinice z synem celiakiem na endokrynologii na badaniach( ma też Hashimoto )
Lekarka powiedziała,że nadal ma suplementować na stałe vit D i mi również zalecała suplementację ciągłą vit D ze względu na 2 choroby autoimmunologiczne AZS i ŁZS. 2 krople dziennie do posiłku
W maju tego roku robiłam Jankowi badanie z krwi i okazało się,że ma spore niedobory......
Lekarka powiedziała,że nadal ma suplementować na stałe vit D i mi również zalecała suplementację ciągłą vit D ze względu na 2 choroby autoimmunologiczne AZS i ŁZS. 2 krople dziennie do posiłku
W maju tego roku robiłam Jankowi badanie z krwi i okazało się,że ma spore niedobory......
Super dzięki za info!magdalenan pisze:Po moim kolejnym mailu do Vitrum otrzymałam odpowiedź :
Witam serdecznie,
Zgodnie z informacją od producenta, Vitrum D3 oraz Vitrum D3 forte nie zawierają glutenu.
Pozdrawiam,
KATARZYNA PIÓRKOWSKA
Dyrektor Dystrybucji
unipharm Sp. z o.o.
--
Michał Przybyłowicz
xPrzybyLx
Michał Przybyłowicz
xPrzybyLx
Mętlik w głowie....
W niedziele byłem na takich tam wykładach odnośnie chorób jelit i gadali też o wit D. Doktorka wypowiadała się, że 15 min łażenia w słoneczną pogode z odsłoniętymi rękami, dekoltem wystarcza... (ale tylko w letnie miesiące) A pare postów wyżej info, że dopiero po 20 minutach rusza produkcja, szlag by trafił tych specjalistów. Do tego solarium podobno nie wymusza produkcji - choć to podobno to samo....
Pytanie mam inne: czy suplementacje wit D na recepte można jakoś uzyskać z refundacją NFZ-tu?
W niedziele byłem na takich tam wykładach odnośnie chorób jelit i gadali też o wit D. Doktorka wypowiadała się, że 15 min łażenia w słoneczną pogode z odsłoniętymi rękami, dekoltem wystarcza... (ale tylko w letnie miesiące) A pare postów wyżej info, że dopiero po 20 minutach rusza produkcja, szlag by trafił tych specjalistów. Do tego solarium podobno nie wymusza produkcji - choć to podobno to samo....
Pytanie mam inne: czy suplementacje wit D na recepte można jakoś uzyskać z refundacją NFZ-tu?
jeśli masz niedobór, powinieneś dostać receptę na witaminę D z ryczałtem.
ale żeby sprawdzić czy mam niedobór to badanie na poziom wit D jest chyba tylko płatne...?
to zależy do lekarza, bo zlecić może i wtedy jest na fundusz.
robilam badanie witaminy D3, moj wynik:
16,40 ng/ml
normy:
dzieci i młodzież 20-60 ng/ml
dorośli 30-80 ng/ml
niedobór <10 ng/ml
toksyczność>100 ng/ml
jeśli dobrze interpretuje to nawet nie łapie sie w przedziale dla dzieci i mlodziezy
16,40 ng/ml
normy:
dzieci i młodzież 20-60 ng/ml
dorośli 30-80 ng/ml
niedobór <10 ng/ml
toksyczność>100 ng/ml
jeśli dobrze interpretuje to nawet nie łapie sie w przedziale dla dzieci i mlodziezy

.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Lekarz już widział wynik ?
Warto jakiś suplement wprowadzić.
Warto jakiś suplement wprowadzić.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Tak to jest w naszym klimacie, zwłaszcza po zimie.
Nie ma sie czym załamywać, witaminę D najlepiej brać w kropelkach- każdy lekarz może ją wypisać. Jest tez wiele preparatów dostępnych bez recepty, ale trzeba uważać w naszym przypadku na gluten.
Nie ma sie czym załamywać, witaminę D najlepiej brać w kropelkach- każdy lekarz może ją wypisać. Jest tez wiele preparatów dostępnych bez recepty, ale trzeba uważać w naszym przypadku na gluten.
Nie jeszcze nie widzial ,pod koniec maja mam na wizyte bo chodze co miesiac do laryngologa to pani doktor mi kazala wlasnie zrobic badanie wypisala mi witamina D3 w dawce 2000 raz dziennie, a jak bedzie niedobor to nawet i dwa razy,jak myslicie ta dawka jest ok? Kupilam z firmy olimp, w skladzie nic niepokojacego nie ma, skladnik otoczki zelatyna,wit.D,mieszanina tokoferoli,trójglicerydy o średniej długości łańcucha,przepisala mi jeszcze tam inne suplementy jak spiruline, pau d'arco,witamine C,sinupret masakra ile tego, nie wiem czy to dobry pomysl wszystko naraz jesc, moj zoladek moze tego nie wytrzymac, witamine D to napewno bede jadla a nad reszta sie zastanowie, czy po kolei oprozniac butelki,czy pakowac na raz he he
.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...
2000 j. to 14.000 j tygodniowo. to mało. możesz spokojnie brać więcej. przedawkowanie wit. D jest... bardzo rzadkie i niegroźne.
polecam Ci szczerze kropelki np. Devikap czy Vigantol. zawsze to mniej tabsów do łykania, forma najlepiej przyswajalna, możesz je wlać do kaszki, płatków, sałatki itd..
co do supli- kwestia rozplanowania. spirulinę warto brać z witaminą C, nie popijać kawą czy herbatą. pau d'arco zgodnie z ulotką.
polecam Ci szczerze kropelki np. Devikap czy Vigantol. zawsze to mniej tabsów do łykania, forma najlepiej przyswajalna, możesz je wlać do kaszki, płatków, sałatki itd..
co do supli- kwestia rozplanowania. spirulinę warto brać z witaminą C, nie popijać kawą czy herbatą. pau d'arco zgodnie z ulotką.
Bardzo Dziękuję za poradyLeeloo pisze:2000 j. to 14.000 j tygodniowo. to mało. możesz spokojnie brać więcej. przedawkowanie wit. D jest... bardzo rzadkie i niegroźne.

nie no jasne, skończ Olimpa, a w międzyczasie poproś o receptę na krople 

"Niedobory witaminy D są tak powszechne, że niemal każda osoba w naszym kraju powinna stosować suplementację tego ważnego dla zdrowia składnika"
http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/ ... ine-d.html
http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/ ... ine-d.html
Nie wiem czy to ma znaczenie i czy to prawda, ale swojemu synkowi podawałem witaminę d z mlekiem i się wcale nie przyjmowała. (płaska główka się robiła, wystające zeberka itp) Lekarz powiedział, żeby podawać nie z mlekiem (i nie z mlecznymi produktami) i naprawdę była poprawa, wszystko wróciło do normy i poziom był ok.
pozdrawiam