Celiaka a Mikroskopowe zapalenie jelita grubego

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hooki
Nowicjusz
Nowicjusz

Celiaka a Mikroskopowe zapalenie jelita grubego

Post autor: hooki »

Witam

Od jakiegoś roku mam problemy z biegunkami ( luźne stolce, lub tłuste małe bobki) zrobiłem test Food Detective i wyszła mi nietolerancja pokarmowa m.in gluten, zboża, mleko, oprócz tego by upewnić się czy z jelitami wszystko ok przebadałem jelita i wszyło że mam mikroskopowe zapalenie jelita grubego. Czy mogę mieć dodatkowo celiakię? Jakie badania/ testy powinienem wykonać, lekarz u którego byłem stwierdził że to nic poważnego i że dieta pomoże. z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Celiaka a Mikroskopowe zapalenie jelita grubego

Post autor: pleomorfa »

Była wykonywana biopsja dwunastnicy w trakcie gastroskopii (i czy w ogóle gastroskopia była) ?
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
hooki
Nowicjusz
Nowicjusz

tak była wykonywana gastroskopia
Awatar użytkownika
pleomorfa

Post autor: pleomorfa »

Z biopsją dwunastnicy ?
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
hooki
Nowicjusz
Nowicjusz

Bez biopsji dwunastnicy
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

bez biopsji dwunastnicy jesteśmy w polu. można jeszcze zbadać przeciwciała z krwi, ale to biopsja da najpewniejsza odpowiedź i obraz jelita.

jesteś na diecie bezglutenowej?

mikroskopowe zapalenie jelita- dostałeś na to leki? tego się nie da wyleczyć dietą, jedynie zaleczyć. to jest działka nieswoistych zapaleń jelit, to nie są przelewki, tylko choroby autoimmunologiczne.
w rodzinie są jakieś choroby?

jak wyglądają wyniki badań krwi, kału ?
hooki
Nowicjusz
Nowicjusz

Wyniki krwi, kału wyszły ok, a na zapalenie dostałem duspatalin retatd. Czyli rozumiem ze to zapalenie to cos poważnego? Lekarz powiedzial ze nie. Tak od tygodnia jestem na diecie bezglutenowej

Co do chorób w rodzinie to ojciec ma nadciśnienie i wysoki cholesterol
basia1983
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: basia1983 »

Witam,
U mnie zaczęło się właśnie od mikroskopowego zapalenia jelita grubego. Miałam problem z wypróżnieniami , pojawiał sie śluz i czasem krew. W wyniku histopatologii z wycinka pobranego w trakcie kolonoskopii "naciekowe zmiany zapalne z komórek limfoidalnych"
Gdy opowiedziałam lekarzowi o współistniejących chorobach i objawach (astma, refluks,łysienie,nawracające infekcje jamy ustnej, bóle :mięśni ,stawów ,kości itp) zlecił wykonania biopsji dwunastnicy i okazało się, że to Celiakia (stopień 3a w skali Marsha).
Od momentu wprowadzenia diety bezglutenowej(od listopada 2014) duża część objawów ustąpiła ale niestety bóle jelita i wzdęcia jeszcze są, ale śluzu i krwi nie ma.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

przejście na dietę bezglutenową przed diagnostyką celiakii/alergii/nadwrażliwości na gluten to kardynalny błąd.

mikroskopowe zapalenie jelita to sprawa, której absolutnie nie można zbagatelizować i należy leczyć, kontrolować, dbać o remisję. na forum: crohn.home.pl dowiesz się więcej.
ODPOWIEDZ