wyniki badan

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
canis
Nowicjusz
Nowicjusz

wyniki badan

Post autor: canis »

Witam,
Pierwsze kroki w diecie i pierwsze wyniki badan gdy nie stosowalem diety. Za wszelka pomoc w interpretacji wyników dziękuję. Pisze chyba tylko po to ,bo może jest nadzieja że nie mam celiakii.
Wyniki badan:
P/c p. Endomysium iga ujemne igg dodatnie
P. Retikulinie iga ujemne igg dodatnie
P. Gliadynie iga ujemne igg dodatnie
Endomysium i retikulinie 1:320
Gliadynie w igg na +++

Kolejna gastroskopia ma potwierdzic chorobe ale moze juz ktos mial takie wyniki? Stosuje juz bardzo restrykcyjna diete, jednak potrzebuje potwierdzenia od osob "wewnatrz" tego problemu. Czuje sie lepiej z dieta ale chyba każdy rozumie, wolalbym nie miec tej dysfunkcji:)

Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Pierwszy post
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: wyniki badan

Post autor: pleomorfa »

Ile już stosujesz dietę?
Co wykazała pierwsza gastroskopia? Czy była z biopsją jelita?
Kiedy masz biopsję? Jeżeli w przeciągu miesiąca-kilku to nie ma co stosować diety, bo przekłamie wyniki.

Badałeś IgA ogółem? Coś mi się wydaje, że może być niedobór, patrząc po wynikach.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
canis
Nowicjusz
Nowicjusz

Dietę stosuje już przez 3 miesiące. Jak dla mnie to już:) dieta wprowadzona została bo ciągle traciłem na wadze- ok. 1 kg na tydzień, po diecie opanowalem wagę i lekko acz nieznacznie poszła w górę, było to pole
Wynik z biopsji przed dieta- stan zapalny na dwunastnicy z średnio obfitym mieszanokom. naciskiem zapalnym
, podejrzenie celiakii.
Te przeciwciała to wyniki jeszcze przed dieta. Przed gastroskopia przeszedlem cytomegalie o przebiegu szpitalnym, może cytomegalia zbila IgA? Jeszcze ta cytomegalia ze tak powiem wciąż trzyma mi temperaturę ciala około 37 stopniu.
Dieta mi służy- brak biegunek i bòli stawów.
Za dwa miesiące mam gastro kontrolne czy odbudowaly się kosmki, jeśli tak to potwierdza mi to, pisze do Was by skorzystać z Waszych doświadczeń;)
Dzięki za odpowiedz i proszę o następne;)
Awatar użytkownika
pleomorfa

I poza tymi słowami nie ma nic a nic na wyniku z poprzedniej biopsji?
Bo tam nie ma nic o skróceniu kosmków. Dlatego pytam ;)

Aczkolwiek z pozytywnymi przeciwciałami i zapaleniem w dwunastnicy to i tak już nie powinno się mieć zbytnio wątpliwości.
Szczerze mówiąc nie wiem jak cytomegalia może wpłynąć na IgA, więc się nie wypowiem.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
canis
Nowicjusz
Nowicjusz

To juz w gastro bylo wygladzenie faldow i zanik kosmkow widoczne pod kamera.
Cytomegalia obniza iga to juz wiem z literatury
Wciaz mam zludzenia ze nie bede musial stosowac diety:)
Awatar użytkownika
pleomorfa

To dziwię się, dlaczego nie ma ani słowa w wyniku biopsji, ale cóż...

Dieta nie jest taka zła ;). Z resztą jak człowiek poczuje się lepiej i dozna życia bez wszystkich, przykrych dolegliwości to i dieta staje się łatwiejsza ;)
ania__m
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: ania__m »

Witam serdecznie

O celiaki dowiedziałam się 3 tygodnie temu. Potwierdziła to piopsja w której wynik był IIIa według skali Marsha.
Dziś odebrałam wyniki na przeciwciała i wyglądają tak:

P/c przeciw transgltaminazie tkankowej w klasie IgA - 14,2 Ujemny
P/c przeciw transgltaminazie tkankowej w klasie IgG - 1,3 Ujemny
P/c przeciw endomysium IgG - w mianie 1:10 NIE WYKRYTO obecności przeciwciał przeciw endomysium

Co to może oznaczać ?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

oznacza to jedno- nie masz przeciwciał charakterystycznych dla celiakii, ale obraz jelita ją potwierdza. czy w trakcie badania krwi byłaś na diecie bezglutenowej? jeśli tak- jak długo?

zbadałabym jeszcze obecność lamblii, żeby wykluczyć jej udział w degeneracji kosmków (o tym mówi skala Marsha).

dlaczego badano pod kątem celiakii? miałaś ją w rodzinie, jakieś objawy?
Awatar użytkownika
pleomorfa

Że nie produkujesz przeciwciał, które badałaś.
ania__m
Nowicjusz
Nowicjusz

W trakcie badania krwi jeszcze nie byłam na diecie bezglutenowej. Nie miałam celiaki w rodzinie a przynajmniej nikt o tym nie wie :) Objawami był ciągle wzdęty brzuch ja go nazywam ciążowym bo jest bardzo duży :) poza wzdjęciami to gazy, straszne gazy, zgaga no i ogolnie ciagle zle samopoczucie.
Lekarz rodzinny wysłał mnie na gastroskopie ponieważ podejrzewał zespół jelita drażliwego.
Czy to, że nie produkuje tych przeciwciał to jest dobrze czy źle ?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

nie ma to większego znaczenia, bo jelito masz mocno poharatane i bez tych przeciwciał. Przeciwciała są pomocne przy diagnostyce jak i dalszej kontroli regeneracji, czystości diety. Ale nie wszyscy je produkują, więc tym się nie martw.
Teraz najważniejsza jest 100% dieta bezglutenowa, sprawdziłabym też na początku diety czy nie szkodzi Ci mleko zwierzęce i jego przetwory- dopóki jelito nie jest dostatecznie zregenerowane, możesz mieć problem z tego typu produktami a szczególnie laktozą (enzym trawiący laktozę znajduje się na szczycie kosmków jelitowych, które masz w jakimś stopniu naruszone).
qrzysztof
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: qrzysztof »

Jeżeli są jakieś wątpliwości co do diagnozy, możesz jeszcze wykonać badanie genetyczne. Nie potwierdzi ono celiakii, ale może ją z bardzo dużą pewnością wykluczyć.
ania__m
Nowicjusz
Nowicjusz

Właśnie chyba mam problem z mlekiem dlatego odstawilam je poki co zeby obserwowac zmiany :)
Zapomniałam jeszcze o wynikach badan żelaza którego miałam za dużo ( a powinno chyba być za mało ) i wynikach wapnia który jest w normie.
ODPOWIEDZ