wyniki badan
Moderator: Moderatorzy
wyniki badan
Witam,
Pierwsze kroki w diecie i pierwsze wyniki badan gdy nie stosowalem diety. Za wszelka pomoc w interpretacji wyników dziękuję. Pisze chyba tylko po to ,bo może jest nadzieja że nie mam celiakii.
Wyniki badan:
P/c p. Endomysium iga ujemne igg dodatnie
P. Retikulinie iga ujemne igg dodatnie
P. Gliadynie iga ujemne igg dodatnie
Endomysium i retikulinie 1:320
Gliadynie w igg na +++
Kolejna gastroskopia ma potwierdzic chorobe ale moze juz ktos mial takie wyniki? Stosuje juz bardzo restrykcyjna diete, jednak potrzebuje potwierdzenia od osob "wewnatrz" tego problemu. Czuje sie lepiej z dieta ale chyba każdy rozumie, wolalbym nie miec tej dysfunkcji:)
Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Pierwszy post
Pierwsze kroki w diecie i pierwsze wyniki badan gdy nie stosowalem diety. Za wszelka pomoc w interpretacji wyników dziękuję. Pisze chyba tylko po to ,bo może jest nadzieja że nie mam celiakii.
Wyniki badan:
P/c p. Endomysium iga ujemne igg dodatnie
P. Retikulinie iga ujemne igg dodatnie
P. Gliadynie iga ujemne igg dodatnie
Endomysium i retikulinie 1:320
Gliadynie w igg na +++
Kolejna gastroskopia ma potwierdzic chorobe ale moze juz ktos mial takie wyniki? Stosuje juz bardzo restrykcyjna diete, jednak potrzebuje potwierdzenia od osob "wewnatrz" tego problemu. Czuje sie lepiej z dieta ale chyba każdy rozumie, wolalbym nie miec tej dysfunkcji:)
Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Pierwszy post
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Re: wyniki badan
Ile już stosujesz dietę?
Co wykazała pierwsza gastroskopia? Czy była z biopsją jelita?
Kiedy masz biopsję? Jeżeli w przeciągu miesiąca-kilku to nie ma co stosować diety, bo przekłamie wyniki.
Badałeś IgA ogółem? Coś mi się wydaje, że może być niedobór, patrząc po wynikach.
Co wykazała pierwsza gastroskopia? Czy była z biopsją jelita?
Kiedy masz biopsję? Jeżeli w przeciągu miesiąca-kilku to nie ma co stosować diety, bo przekłamie wyniki.
Badałeś IgA ogółem? Coś mi się wydaje, że może być niedobór, patrząc po wynikach.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Dietę stosuje już przez 3 miesiące. Jak dla mnie to już:) dieta wprowadzona została bo ciągle traciłem na wadze- ok. 1 kg na tydzień, po diecie opanowalem wagę i lekko acz nieznacznie poszła w górę, było to pole
Wynik z biopsji przed dieta- stan zapalny na dwunastnicy z średnio obfitym mieszanokom. naciskiem zapalnym
, podejrzenie celiakii.
Te przeciwciała to wyniki jeszcze przed dieta. Przed gastroskopia przeszedlem cytomegalie o przebiegu szpitalnym, może cytomegalia zbila IgA? Jeszcze ta cytomegalia ze tak powiem wciąż trzyma mi temperaturę ciala około 37 stopniu.
Dieta mi służy- brak biegunek i bòli stawów.
Za dwa miesiące mam gastro kontrolne czy odbudowaly się kosmki, jeśli tak to potwierdza mi to, pisze do Was by skorzystać z Waszych doświadczeń;)
Dzięki za odpowiedz i proszę o następne;)
Wynik z biopsji przed dieta- stan zapalny na dwunastnicy z średnio obfitym mieszanokom. naciskiem zapalnym
, podejrzenie celiakii.
Te przeciwciała to wyniki jeszcze przed dieta. Przed gastroskopia przeszedlem cytomegalie o przebiegu szpitalnym, może cytomegalia zbila IgA? Jeszcze ta cytomegalia ze tak powiem wciąż trzyma mi temperaturę ciala około 37 stopniu.
Dieta mi służy- brak biegunek i bòli stawów.
Za dwa miesiące mam gastro kontrolne czy odbudowaly się kosmki, jeśli tak to potwierdza mi to, pisze do Was by skorzystać z Waszych doświadczeń;)
Dzięki za odpowiedz i proszę o następne;)
- pleomorfa
I poza tymi słowami nie ma nic a nic na wyniku z poprzedniej biopsji?
Bo tam nie ma nic o skróceniu kosmków. Dlatego pytam
Aczkolwiek z pozytywnymi przeciwciałami i zapaleniem w dwunastnicy to i tak już nie powinno się mieć zbytnio wątpliwości.
Szczerze mówiąc nie wiem jak cytomegalia może wpłynąć na IgA, więc się nie wypowiem.
Bo tam nie ma nic o skróceniu kosmków. Dlatego pytam

Aczkolwiek z pozytywnymi przeciwciałami i zapaleniem w dwunastnicy to i tak już nie powinno się mieć zbytnio wątpliwości.
Szczerze mówiąc nie wiem jak cytomegalia może wpłynąć na IgA, więc się nie wypowiem.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
To juz w gastro bylo wygladzenie faldow i zanik kosmkow widoczne pod kamera.
Cytomegalia obniza iga to juz wiem z literatury
Wciaz mam zludzenia ze nie bede musial stosowac diety:)
Cytomegalia obniza iga to juz wiem z literatury
Wciaz mam zludzenia ze nie bede musial stosowac diety:)
- pleomorfa
To dziwię się, dlaczego nie ma ani słowa w wyniku biopsji, ale cóż...
Dieta nie jest taka zła
. Z resztą jak człowiek poczuje się lepiej i dozna życia bez wszystkich, przykrych dolegliwości to i dieta staje się łatwiejsza 
Dieta nie jest taka zła

Witam serdecznie
O celiaki dowiedziałam się 3 tygodnie temu. Potwierdziła to piopsja w której wynik był IIIa według skali Marsha.
Dziś odebrałam wyniki na przeciwciała i wyglądają tak:
P/c przeciw transgltaminazie tkankowej w klasie IgA - 14,2 Ujemny
P/c przeciw transgltaminazie tkankowej w klasie IgG - 1,3 Ujemny
P/c przeciw endomysium IgG - w mianie 1:10 NIE WYKRYTO obecności przeciwciał przeciw endomysium
Co to może oznaczać ?
O celiaki dowiedziałam się 3 tygodnie temu. Potwierdziła to piopsja w której wynik był IIIa według skali Marsha.
Dziś odebrałam wyniki na przeciwciała i wyglądają tak:
P/c przeciw transgltaminazie tkankowej w klasie IgA - 14,2 Ujemny
P/c przeciw transgltaminazie tkankowej w klasie IgG - 1,3 Ujemny
P/c przeciw endomysium IgG - w mianie 1:10 NIE WYKRYTO obecności przeciwciał przeciw endomysium
Co to może oznaczać ?
oznacza to jedno- nie masz przeciwciał charakterystycznych dla celiakii, ale obraz jelita ją potwierdza. czy w trakcie badania krwi byłaś na diecie bezglutenowej? jeśli tak- jak długo?
zbadałabym jeszcze obecność lamblii, żeby wykluczyć jej udział w degeneracji kosmków (o tym mówi skala Marsha).
dlaczego badano pod kątem celiakii? miałaś ją w rodzinie, jakieś objawy?
zbadałabym jeszcze obecność lamblii, żeby wykluczyć jej udział w degeneracji kosmków (o tym mówi skala Marsha).
dlaczego badano pod kątem celiakii? miałaś ją w rodzinie, jakieś objawy?
- pleomorfa
Że nie produkujesz przeciwciał, które badałaś.
W trakcie badania krwi jeszcze nie byłam na diecie bezglutenowej. Nie miałam celiaki w rodzinie a przynajmniej nikt o tym nie wie
Objawami był ciągle wzdęty brzuch ja go nazywam ciążowym bo jest bardzo duży
poza wzdjęciami to gazy, straszne gazy, zgaga no i ogolnie ciagle zle samopoczucie.
Lekarz rodzinny wysłał mnie na gastroskopie ponieważ podejrzewał zespół jelita drażliwego.
Czy to, że nie produkuje tych przeciwciał to jest dobrze czy źle ?

Lekarz rodzinny wysłał mnie na gastroskopie ponieważ podejrzewał zespół jelita drażliwego.
Czy to, że nie produkuje tych przeciwciał to jest dobrze czy źle ?
nie ma to większego znaczenia, bo jelito masz mocno poharatane i bez tych przeciwciał. Przeciwciała są pomocne przy diagnostyce jak i dalszej kontroli regeneracji, czystości diety. Ale nie wszyscy je produkują, więc tym się nie martw.
Teraz najważniejsza jest 100% dieta bezglutenowa, sprawdziłabym też na początku diety czy nie szkodzi Ci mleko zwierzęce i jego przetwory- dopóki jelito nie jest dostatecznie zregenerowane, możesz mieć problem z tego typu produktami a szczególnie laktozą (enzym trawiący laktozę znajduje się na szczycie kosmków jelitowych, które masz w jakimś stopniu naruszone).
Teraz najważniejsza jest 100% dieta bezglutenowa, sprawdziłabym też na początku diety czy nie szkodzi Ci mleko zwierzęce i jego przetwory- dopóki jelito nie jest dostatecznie zregenerowane, możesz mieć problem z tego typu produktami a szczególnie laktozą (enzym trawiący laktozę znajduje się na szczycie kosmków jelitowych, które masz w jakimś stopniu naruszone).
Jeżeli są jakieś wątpliwości co do diagnozy, możesz jeszcze wykonać badanie genetyczne. Nie potwierdzi ono celiakii, ale może ją z bardzo dużą pewnością wykluczyć.
Właśnie chyba mam problem z mlekiem dlatego odstawilam je poki co zeby obserwowac zmiany
Zapomniałam jeszcze o wynikach badan żelaza którego miałam za dużo ( a powinno chyba być za mało ) i wynikach wapnia który jest w normie.

Zapomniałam jeszcze o wynikach badan żelaza którego miałam za dużo ( a powinno chyba być za mało ) i wynikach wapnia który jest w normie.