Witam
Jestem tu nowa. Doktor alergolog kazała zrobic badania w kierunku celiakii, dodam że mam alergię na mąkę pszenną i żytnią, pomidora, kurczaka oraz astme po gastroskopii wynik taki:
Błona śluzowa przełyku bez zmian, wpust prawidłowy napięty oraz obejmujący aparat Dno trzon bez zmian Błona śluzowa antrum lekko ''pstra'' pobrano hist pat Odzwiernik drożny Opuszka dwunastnicy oraz dalsza częśc dwunastnicy bez zmian test urazowy ujemny.
Wynik badania histopatologicznego
Rozpoznanie kliniczne- Gastritis
Opis makroskopowy materiału- wycinki z antrum żołądka (2 fragmenty)
wynik - Przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka.
Zapalenie+
Aktywność -
Zanik-
Metaplazja jelitowa-
Dysplazja-
i co dalej....
po gastroskopi i co dalej
Moderator: Moderatorzy
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Re: po gastroskopi i co dalej
To nie jest wynik dotyczący celiakii. Pobrano w ogóle wycinki z dwunastnicy? Badanie właśnie ich służy do diagnostyki celiakii.
Także gastroskopia jeśli chodzi o diagnostykę w tym kierunku niestety do poprawki, z biopsją dwunastnicy.
Jesteś na diecie wykluczającej zboża, na które masz alergię?
Badałaś przeciwciała charakterystyczne dla celiakii?
Czemu alergolog poszła w tym kierunku?
Także gastroskopia jeśli chodzi o diagnostykę w tym kierunku niestety do poprawki, z biopsją dwunastnicy.
Jesteś na diecie wykluczającej zboża, na które masz alergię?
Badałaś przeciwciała charakterystyczne dla celiakii?
Czemu alergolog poszła w tym kierunku?
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Wycinki pobrano z żołądka i jelita. Na diecie jestem około 2 miesięcy z mała przerwą w celu sprawdzenia czy moje objawy sie powtórzą. Moje objawy po zjedzeniu były takie jak wzdęcia, bóle brzucha, zawroty głowy, krosty we włosach Przeciwciała to zrobiłam na endomysium IgA i gliadynie IgA wynik ujemny w obu klasach
opis jest skąpy, i z tego co podałaś dotyczy on jakby wycinków z samego żołądka.. choć pojawia się metaplazja jelitowa, ale jest to chaotyczne, czy to jest dokładnie to samo co masz na papierze?
masz stałe zapalenie żołądka bez przyczyny bakteryjnej. pytanie więc dlaczego jest zapalenie? objawy się pokrywają, ale są one uniwersalne, pasujące do wielu innych chorób.
badałaś przeciwciała ale tylko w jednej klasie- IgA, która często wychodzi fałszywie ujemna, z powodu ogólnego niedoboru IgA. dlatego zanim wykona się pomiary przeciwciał w tej klasie warto zrobić badanie poziomu IgA ogółem (ok. 25zł).
przed zakończeniem diagnostyki w kierunku celiakii czy alergii na gluten nie można przechodzić na dietę bezglutenową- zafałszuje to wszystkie wyniki.
masz stałe zapalenie żołądka bez przyczyny bakteryjnej. pytanie więc dlaczego jest zapalenie? objawy się pokrywają, ale są one uniwersalne, pasujące do wielu innych chorób.
badałaś przeciwciała ale tylko w jednej klasie- IgA, która często wychodzi fałszywie ujemna, z powodu ogólnego niedoboru IgA. dlatego zanim wykona się pomiary przeciwciał w tej klasie warto zrobić badanie poziomu IgA ogółem (ok. 25zł).
przed zakończeniem diagnostyki w kierunku celiakii czy alergii na gluten nie można przechodzić na dietę bezglutenową- zafałszuje to wszystkie wyniki.
tak jest napisane na papierze, z kolei panie w luxmedzie na pytanie jakie badanie sie robi na celiakie to tylko to powiedziała p.endomysium i p.gliadynie. Po zjedzeniu pokarmów glutenowych źle się czułam. w jeden dzień jadłam makaron i po jakiejś godzinie miałam silne bóle głowy, mdłości i zawroty głowy ( w pozycji siedzącej) następny dzień to samo się powtórzyło.
Po odstawieniu tych produktów skończyły się wzdęcia i bóle brzucha
Po odstawieniu tych produktów skończyły się wzdęcia i bóle brzucha