Jak nabawiliście się diety??

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kosmos
Nowicjusz
Nowicjusz

Jak nabawiliście się diety??

Post autor: kosmos »

Jak miałem roczek strasznei sie dusiłem Lekarze sprowadzili jakies leki z Niemic i je brałem. Podobno to one zrobiły mi spustoszenie w żołądku. Zabiły kosmki i lipa. Jestem na diecie juz 22 lata ;] ale spoksik nie narzekam :) Od czasi do czasu boli mnie brzuch jak np: zjem fryty albo napije sie Zbynia o smaku limonki:) A jakie wy macie doświadczenia w ogóle czy jecie coś czego nie powinniście??

Z reguły mówi sie ze osoba mająca celiakię jest chuda a ja zawsze byłem grubasek :D chyba nawet mam 7 kg nadwagi ;]

Pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony śr 21 cze, 2006 07:47 przez kosmos, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ana
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: Ana »

A ja jestem dorosłą 24-letnią "raczkującą" celiaczką. Jestem jeszcze w trakcie diagnostyki. Nie mam pojęcia jak nabawiłam się tej choroby - od dziecka na antybiotykach (od 2 m-ca), bardzo krótko karmiona piersią, wieczne infekcje (zwłaszcza nerki).
Od ponad 2 lat typowe objawy nietolerancji glutenu, biegunki, wymioty, mdłości, bóle brzucha, wzdęcia, ospałość, zmęczenie, anemia...przed miesiacem nareszcie trafiłam na lekarza który mnie oświecił - za co chwala mu i cześć :D

Nie jestem chuda - zawsze byłam raczej z leciutką nadwagą. Gdy choroba się zaostrzyła spadło mi 6-7 kg i teraz waga jest w normie (chciaz musze i tak schudnać do Wielkiego Dnia :D )
Dietę w tej chwili wypróbowuje - czekam jeszcze na badania krwi (markery) i zaraz ruszam na dobre z dietą.
Jest miłość wariatka egoistka gapa
Alinka:-)
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Alinka:-) »

Witam:) ja się nabawiłam celiaki w wieku niemowlęcym...moja mama bardzo zachorowała i nie mogła karmić mnie piersią wiec podawali mi jakieś mleko...;/ póżniej się okazało że moja jelita są strasznie zniszczone.Określili to jako zespół złego wchłaniania...;/ w ogóle jako dziecko chorowałam bardzo często...zawsze miałam jakiś problem z brzuchem(strasznie mnie bolał) Na diecie byłam do 6 roku życia....póżniej lekarze zalecili normalne jedzonko wiec tak przez 11 lat jadłam normalnie i wszystko!! a tu nagle pewnego dnia trafiłam do szpitala bo po mnie strasznie bolał brzuch...miałam zapalenie dwunastnicy a przy okazji badań w szpitalu okazało się że mam celiakię....i teraz jestem od 6 miesięcy na diecie;/ Podobno wtedy zaleczyłam te jelita ale celiakai lubi się "odnawiać"Teraz mam 18 lat i jestem szczupła....zresztą zawsze byłam szczupła ale może to dobrze....jem dużo a mój metabolizm jest świetny i nie tyje;p koleżanki mi zazdroszczą....Dieta jest ciężka ale to jedyne lekarstwo...ważne że się dobrze czuję:) Pozdrawiam:*
Ala
kosmos
Nowicjusz
Nowicjusz

Dzięki za zawsze odpowiedzi. Nie martwcie się z tego co słyszę coraz wiecej ludzo to ma... Nawet bo katastrofie elektrowni w Czarnobylu ;/

Jak byłem mały pamietam że się bałem odnosnie tego czy znajdę sobei kiedyś dziewczynę hihi chodziło mi o to ze moze nei chcieć kolesia z dietą ;/ a co się okazało ?? jestem szczęśliwie zakochany juz 3 lata ;] moze jak wróce z Londynu bedą zaręczyny lol :))))))))
Awatar użytkownika
KRUPCZATKA
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: KRUPCZATKA »

Kosmos-Gratulacje z powodu szczęśliwego zakochania... :D
Moja córka zachorowała jak miała 3 latka.Karmiłam ją piersią krótko,ale dietę z glutenem zastosowałam jak miała skończone 10 m-cy.Do trzeciego roku życia nie miała żadnych objawów celiakii,a potem skarżyła się na bóle brzucha i miała luźne stolce...Zrobiłam badania i wyszło"szydło z worka".Jest od 5 lat na diecie bezglutenowej. :frown:
Ostatnio zmieniony pt 23 cze, 2006 15:43 przez KRUPCZATKA, łącznie zmieniany 2 razy.
Chciałabym,żeby mi się chciało,tak jak mi się nie chce...
kosmos
Nowicjusz
Nowicjusz

Nie martw się !!! przecież jest wiele uczuleń.... a nas spotkało akurat na gluten

Moja dziewczyna ma z kolei na białko ;/ Objawy ?? czerwone plamki "czasem np: po zjedzeniu jajka" na skórze
Awatar użytkownika
KRUPCZATKA
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: KRUPCZATKA »

kosmos pisze:przecież jest wiele uczuleń.... a nas spotkało akurat na gluten
Tak,tylko,że ona jest chora też na cukrzycę typu 1-tzn.jest na insulinie... :roll:
Chciałabym,żeby mi się chciało,tak jak mi się nie chce...
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kabran »

kosmos pisze:przecież jest wiele uczuleń.... a nas spotkało akurat na gluten
Nom, kosmos... albo celiakia albo uczulenie na gluten... sorry, ale to są dwie różne choroby, różnie się zresztą objawiające i mające odmienny patomechanizm. Łączy je zasadniczo tylko jedno - dieta bezglutenowa. :D
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Awatar użytkownika
edyta
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: edyta »

Masz rację Kabran, ale tak na prawdę, to niewele już możemy zmienić, a jedno mamy wspólne bez wzgledu na etiologię dietę!!! W diecie niczym się nie róznimy, może tym że ci co są uczuleni na gluten, bardziej muszą uważać, bo mogą jeszce na coś być.
mamuśka Mariuszka
Gosiuuunia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Gosiuuunia »

w sumie ja nie wiem dlaczego "padło" na mnie. Jak byłam malutka (miałam ze 3 latka) chorowałam na zespół złego wchłaniania. Lekarz mi powiedziła że to naepwno przez to... I w pażdzierniku tak nagle się zaczeło? Bo od października zaczeły się moje problemy z trawieniem. ehh...
huilisti
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: huilisti »

U mnie stwierdzono problemy z tarczycą i moja lekarka świetna zresztą powiedziała, że to może być od tego. I- strzał w 10! Schudłam 5 kg i nadal chudnę, a wcześniej miałam jakby zatrzymanie wody w organizmie!
Awatar użytkownika
dmx
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: dmx »

Nie bardzo rozumiem pytanie w temacie, ale...
Dietę mam od trzech lat, czyli od 23 roku życia - zdecydowanie za późno. Przez te wszystkie lata glutenowego odżywiania mój organizm zdążył się na szczęście tylko z lekka wyniszczyć i niestety totalnie rozregulować. Do chwili obecnej nie wiem jak powrócić do stanu równowagi, nie wiem nawet czy kiedykolwiek się uda.
Cóż, może kiedyś...
Awatar użytkownika
smerfetka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: smerfetka »

Mi diete stwierdzono w 2000 roku .Byłam w szpitalu na nerki i wtedy postanowiono zrobic mi biopsje bo miałam typowe objawy dla celiakii. Od pielęgniarek dowiedziałam się że mam jakąś diete podczas wydawania posiłków.
olusiam03
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: olusiam03 »

witam
mam obecnie 25 lat, w dzieciństwie byłam na diecie do ok. 8 roku życia potem przeszłam na normalną i od około 2-uch miesięcy na nowo przeszłam w (styczniu jak byłam w szpitalu na reumatologii i przy okazji zrobiono mi badania histopatologiczne z wycinka błony jelita w tym kierunku i chyba wyszły mi nie najlepiej bo wtedy zaczęło sie o diecie po cichu mówić - ja w sumie liczyłam że nie będę musiała przejść) ale się stało. A do szpitala poszłambo mnie bardzo bolą stawy. A poza tym miałam bardzo częste i ostre bule brzucha - jak na razie mi w miarę przeszły - hurra!!!
Pozdrawiam serdecznie i powodzenia!!!!
ola
ODPOWIEDZ