Czyżby możliwa była celiakia?
Moderator: Moderatorzy
Re: Czyżby możliwa była celiakia?
Z wnioskow wiec wyglada, ze nie trzeba miec 'zrytych jelit', zeby byly objawy? Even though seemingly healthy, 40% of patients with latent coeliac disease were suffering from mild clinical symptoms, 62% had anaemia, 67% had low serum ferritin and one had low bone mineral density. Again, they also had mucosal inflammation compatible with coeliac disease and dermatitis herpetiformis. Sa tutaj uzytkownicy ( np.qrzysztof), ktorzy maja st. I Marsh, sporo przekroczone przeciwciala i badania genetyczne dodatnie, do tego objawy i lekarz nie stawia diagnozy.
przez qrzysztof »
Lekarz właśnie podejrzewa celiakię utajoną. Mnie się to wydaje o tyle mało prawdopodobne, że taka forma nie powinna dawać objawów, które biorą się przecież głównie stąd, że zanikają kosmki. A wśród moich objawów jeden jest bardzo typowy: heroiczna wręcz walka o to, żeby nie chudnąć (gdybym 5 lat temu jadł tak jak dziś, to pewnie już bym się w drzwiach nie mieścił).
Czyli on wpisuje sie w klasyczna postac celiaki utajonej?
The demonstration of TG2‐specific autoantibody deposits in the intestinal mucosa would have further supported the diagnos is of coeliac disease.A co z przeciwcialami? Wiadomo to jest tylko badanie nad pewna grupa.
przez qrzysztof »
Lekarz właśnie podejrzewa celiakię utajoną. Mnie się to wydaje o tyle mało prawdopodobne, że taka forma nie powinna dawać objawów, które biorą się przecież głównie stąd, że zanikają kosmki. A wśród moich objawów jeden jest bardzo typowy: heroiczna wręcz walka o to, żeby nie chudnąć (gdybym 5 lat temu jadł tak jak dziś, to pewnie już bym się w drzwiach nie mieścił).
Czyli on wpisuje sie w klasyczna postac celiaki utajonej?
The demonstration of TG2‐specific autoantibody deposits in the intestinal mucosa would have further supported the diagnos is of coeliac disease.A co z przeciwcialami? Wiadomo to jest tylko badanie nad pewna grupa.
pozdrawiam 

To już należałoby zapytać tych lekarzy, czym się kierują. Ja uważam, że po to studiuje się ciężko nauki przedklinicznie np. patologię i patofizjologię by umieć wyciągnąć pewne wnioski z rozwoju naturalnego choroby.Sa tutaj uzytkownicy ( np.qrzysztof), ktorzy maja st. I Marsh, sporo przekroczone przeciwciala i badania genetyczne dodatnie, do tego objawy i lekarz nie stawia diagnozy.
Znalazłem przed chwilą w pewnym poście z USA: Marsh 2 says your villi are affected. Marsh 2 indicates a level of damage not severe enough for some doctors to call it celiac disease, although many enlightened ones will.
Tak też właśnie myślę. Jedno jest oczywiste, w celiakii uszkodzenie jelit nie pojawia tak po prostu tylko się rozwija wskutek glutenu. Gluten natomiast choć działa w śluzowce jelita powoduje wytwarzanie przeciwciał, a te już wprowadzają organizm w dość skomplikowany świat stanów autoimmunologicznych.
Należy wiedzieć, że nauka o uczuleniach na gluten się rozwija. Stawia nowe pytania. Niektórzy opisują uczulenie na gluten nie będące celiakią - gluten sensitivity. Czy to jest spektrum tej samej choroby - celiakii, czy wyodrębnione stany jeszcze nie ustalono. Jednak coraz częściej pojawia się w literaturze.
Mechanizm anemii i niedoboru żelaza, jak również słabej gęstości kości trudno jednoznacznie ustalić, jednak łatwo powiązać takie objawy z celiakią, w której pojawiają się często w przypadku braku diety bezglutenowej.Even though seemingly healthy, 40% of patients with latent coeliac disease were suffering from mild clinical symptoms, 62% had anaemia, 67% had low serum ferritin and one had low bone mineral density. Again, they also had mucosal inflammation compatible with coeliac disease and dermatitis herpetiformis.
Najwyrażniej stan zapalny w dwunastnicy już o czymś świadczy, należy rozważyć możliwe przyczyny i wybrać prawdopodobną. Jeśli ktoś woli czekać na dowody w postaci uszkodzenia komsków to już jest filozofia mi obca. Bywa, że środowisko trzyma się utartych schematów, ale czy to prowadzi do rozwoju? to upraszczanie sprawy...
Zgodnie z zaleceniem profesora przeszłam na dietę- krótko po napisaniu tutaj. Poszłam do profesora wcześniej, chciałam wiedzieć, co robić.
Powtórzyłam najprostsze badania. Albo pomylili próbki, albo cudownie ozdrowiałam bez glutenu.
Sądząc po moim samopoczuciu, to raczej to drugie. Za kilka miesięcy powtórzę badania. Czuję się taka pełna sił. Mąż pierwszy zauważył, że całkiem inaczej funkcjonuję.
Inaczej wygląda moja skóra. Całe życie była kredowobiała, a teraz ta skóra jest zdecydowanie ładniejsza, nabrała kolorytu.
Ani razu nie miałam epizodu biegunki.
Takiego poziomu hemoglobiny w życiu nie miałam. Mam w tej chwili ponad 13,5 a kiedyś jak było 10, 5, to się cieszyłam.
Nie wzięłam ani jednej tabletki witamin, nie suplementowałam niczym żelaza, nawet na siłę nie patrzyłam na to, co jem. Tylko tyle, żeby nie miało glutenu.
Szok. Szok. Szok.
Powtórzyłam najprostsze badania. Albo pomylili próbki, albo cudownie ozdrowiałam bez glutenu.
Sądząc po moim samopoczuciu, to raczej to drugie. Za kilka miesięcy powtórzę badania. Czuję się taka pełna sił. Mąż pierwszy zauważył, że całkiem inaczej funkcjonuję.
Inaczej wygląda moja skóra. Całe życie była kredowobiała, a teraz ta skóra jest zdecydowanie ładniejsza, nabrała kolorytu.
Ani razu nie miałam epizodu biegunki.
Takiego poziomu hemoglobiny w życiu nie miałam. Mam w tej chwili ponad 13,5 a kiedyś jak było 10, 5, to się cieszyłam.
Nie wzięłam ani jednej tabletki witamin, nie suplementowałam niczym żelaza, nawet na siłę nie patrzyłam na to, co jem. Tylko tyle, żeby nie miało glutenu.
Szok. Szok. Szok.
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Brawo Szafirku!
Gratuluję i oby tak dalej
Gratuluję i oby tak dalej

Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Dzięki Pleomorfa : )
Oby tak dalej! Oby tak dalej!
Myślałam, że będę tęsknić za chlebem czy glutenowymi ciastkami, ale wręcz odrzuciło mnie. Nie wiedziałam, że tak dobrze przejdę to przestawienie.
Mam tylko jeden ogromny problem. Nabieram ciała, mimo że nie zwiększyłam kalorii
Może gdyby liczyć kalorię, to teraz jem ich mniej.
Mam takie wrażenie, że organizm dostał sygnał, że przestał głodować, więc robi zapasy.
Mam nadzieję, że się to uspokoi.
Oby tak dalej! Oby tak dalej!
Myślałam, że będę tęsknić za chlebem czy glutenowymi ciastkami, ale wręcz odrzuciło mnie. Nie wiedziałam, że tak dobrze przejdę to przestawienie.
Mam tylko jeden ogromny problem. Nabieram ciała, mimo że nie zwiększyłam kalorii

Mam takie wrażenie, że organizm dostał sygnał, że przestał głodować, więc robi zapasy.
Mam nadzieję, że się to uspokoi.
Jest co celebrować 

*Post ten nie sluży jako porada lekarska i ma charakter jedynie informacyjny. Nie może zastąpić wizyty u lekarza, który powinien całościowo ocenić stan zdrowia.
Czy nietolerancja glutenu/czegoś innego może dawać efekt mega anemii?
Żelazo wchłania się w jelicie cienkim. Wniosek, że tak, wystąpiła u Ciebie ciężka anemia, wskutek przewlekłego drażnienia organizmu glutenem. Chorowały Twoje jelita zwłaszcza cienkie - to objawiało się biegunkami i niedoborem żelaza. Zajęte też było jelito grube - zmiany zapalne.Lekarze są pewni, że to żelazo nie wchłania się w jelicie cienkim.
Zdarza się wg relacji niektórych osób z toczniem, że odczuwają poprawę po diecie bezglutenowej. Jeśli zdiagnozowany zostanie u jednej osoby toczeń i celiakia, leczy się obie choroby. W naszym kraju rzadko ktoś z lekarzy Ci powie, że celiakia może spowodować toczeń, ale często lekarze mówią między sobą, że celiakia jest chorobą autoimmunologiczną i może predysponować do innej choroby autoimmunologicznej. Na prosty rozum, można powiedzieć , że ją powoduje. W takich sytuacjach myśląc logicznie - leczenie takiego tocznia w rzeczywistości wymaga także zastosowania diety bezglutenowej.Było podejrzenie tocznia
Można tak to sobie wyobrażić. Jednocześnie przekonałaś się o Twoim ukrytym prawdziwym potencjale do wchłaniania składników pokarmowych. Będąc na diecie bezglutenowej, jelito może się odbudować i działać bardziej wydajnie. Teraz pozostaje Ci już jeść zdrowiej i zażywać ruchu, unikać dużych posiłków na noc i słodyczy.Mam tylko jeden ogromny problem. Nabieram ciała, mimo że nie zwiększyłam kalorii Może gdyby liczyć kalorię, to teraz jem ich mniej.
Mija czas, wyniki idealne.
Mam prawie...15 hemoglobiny!!! Jak pójdzie tak dalej, to chyba zacznę oddawać krew. Żelazo fantastyczne. Ferrytyna wreszcie w normie, jeszcze w dolnych granicach, ale jak najbardziej w normie. Nie miałam ani jednej biegunki. Jem nawet rodzynki-myślałam, że po nich mam biegunki- a jednak nie...
Wyglądam inaczej, czuję się inaczej. Odbudowały się wreszcie paznokcie.
I nie muszę latać po doktorach i szpitalach. Hura!!!
Myślę, że kiedyś, zupełnie na spokojnie zrobię to badanie genetyczne. Chociaż jak już jest ok, to po co mi ono ; )
Życzę wszystkim dużo, dużo zdrówka!
Mam prawie...15 hemoglobiny!!! Jak pójdzie tak dalej, to chyba zacznę oddawać krew. Żelazo fantastyczne. Ferrytyna wreszcie w normie, jeszcze w dolnych granicach, ale jak najbardziej w normie. Nie miałam ani jednej biegunki. Jem nawet rodzynki-myślałam, że po nich mam biegunki- a jednak nie...
Wyglądam inaczej, czuję się inaczej. Odbudowały się wreszcie paznokcie.
I nie muszę latać po doktorach i szpitalach. Hura!!!
Myślę, że kiedyś, zupełnie na spokojnie zrobię to badanie genetyczne. Chociaż jak już jest ok, to po co mi ono ; )
Życzę wszystkim dużo, dużo zdrówka!