proszę o pomoc czy ktoś ma lub mial podobne ojawy
Moderator: Moderatorzy
proszę o pomoc czy ktoś ma lub mial podobne ojawy
Witam,jestem mamą 10 letniej Martynki .Problem zaczął się jakieś 3-4 m-c temu ,u córki nagle zaczęły pojawiać się mdłości od tamtej pory nie ma dnia żeby córka czuła się
dobrze ,mdłości prawie wcale nie ustępują .Po ciężkich staraniach trafiłyśmy do szpitala na gastroenterologię .Wyniki krwi dobre OB i CRP również .Kolonoskopia ,gastroskopia
wyszło:fragment błony śluzowej dwunastnicy kosmki pogrubione,skrócone,krypty pogłębione .W nabłonku pokrywnym wykładniki transformacji śluzowej.Liczba limfocytów śródnabłonkowych w granicach 17-25-30/100 enterocytów (potwierdzona reakcja immunohistochemiczna).W podścielisku widoczne dość liczne limfocyty,nieliczne plazmocyty oraz pojedyncze eozynofile.Lamlia wykluczona,Evb wirus również ,Yerstinia również wykluczona.
Klasyfikacja Marsha-typ 0
Wg skali Laumoinera -stopień3
Wg Corrazza iwsp CDB1
Proszę o informacje czy ktoś może miał lu ma podobne objawy.Na diecie bezglutenowej jesteśmy 2 tydzień.Mala jest bardzo szczupła mimo iż ma apetyt,zaparcia ,bóle brzucha
i te upierdliwe mdłości które nie mijają do tego ostatnio zaczęła mi się skarżyć na ból głowy. Słodycze wykluczone czasami biszkopt oczywiście bezglutenowy.
Nie wiem jak mam pomóc dziecku które się tak męczy.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką informację
Ania
dobrze ,mdłości prawie wcale nie ustępują .Po ciężkich staraniach trafiłyśmy do szpitala na gastroenterologię .Wyniki krwi dobre OB i CRP również .Kolonoskopia ,gastroskopia
wyszło:fragment błony śluzowej dwunastnicy kosmki pogrubione,skrócone,krypty pogłębione .W nabłonku pokrywnym wykładniki transformacji śluzowej.Liczba limfocytów śródnabłonkowych w granicach 17-25-30/100 enterocytów (potwierdzona reakcja immunohistochemiczna).W podścielisku widoczne dość liczne limfocyty,nieliczne plazmocyty oraz pojedyncze eozynofile.Lamlia wykluczona,Evb wirus również ,Yerstinia również wykluczona.
Klasyfikacja Marsha-typ 0
Wg skali Laumoinera -stopień3
Wg Corrazza iwsp CDB1
Proszę o informacje czy ktoś może miał lu ma podobne objawy.Na diecie bezglutenowej jesteśmy 2 tydzień.Mala jest bardzo szczupła mimo iż ma apetyt,zaparcia ,bóle brzucha
i te upierdliwe mdłości które nie mijają do tego ostatnio zaczęła mi się skarżyć na ból głowy. Słodycze wykluczone czasami biszkopt oczywiście bezglutenowy.
Nie wiem jak mam pomóc dziecku które się tak męczy.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką informację
Ania
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Re: proszę o pomoc czy ktoś ma lub mial podobne ojawy
Robiłyście badania przeciwciał? Należy je wykonać będąc na konwencjonalnej diecie.
To może być nie do końca rozwinięta celiakia, z resztą obraz jelita by na to wskazywał.
Z resztą bardzo podobny wynik biopsji do mojego, tyle że ja przed biopsją byłam rok na diecie
Lamblie i Yerstinia na jakiej podstawie wykluczone?
2 tygodnie to bardzo krótko, może być tak, że dziecko przez nie może się czuć jeszcze gorzej, bo się oczyszcza. Jeżeli po miesiącu, dwóch, trzech nadal będą problemy mimo ścisłego trzymania diety (najlepiej bezglutenowej, bezlaktozowej i lekkostrawnej - dodatkowo trzeba uważać na skrobię pszenną bezglutenową, bo wiele osób jej też nie toleruje) i nic się nie zmieni. To trzeba będzie poszukać jeszcze innych tropów.
To może być nie do końca rozwinięta celiakia, z resztą obraz jelita by na to wskazywał.
Z resztą bardzo podobny wynik biopsji do mojego, tyle że ja przed biopsją byłam rok na diecie

Lamblie i Yerstinia na jakiej podstawie wykluczone?
2 tygodnie to bardzo krótko, może być tak, że dziecko przez nie może się czuć jeszcze gorzej, bo się oczyszcza. Jeżeli po miesiącu, dwóch, trzech nadal będą problemy mimo ścisłego trzymania diety (najlepiej bezglutenowej, bezlaktozowej i lekkostrawnej - dodatkowo trzeba uważać na skrobię pszenną bezglutenową, bo wiele osób jej też nie toleruje) i nic się nie zmieni. To trzeba będzie poszukać jeszcze innych tropów.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Helicobacteria była badana podczas gastroskopii?
Lamblie i Yerstnię wykluczona na podstawie badań krwi i kolonoskopii .Przeciwciała p-transglutaminazie tkankowej IgA negatywne <20 ,przeciwciała p-IgG negatywne ,Toxokaroza -ujemna ,przeciwciała przeciwko Sacchromyces cerevisiae -słabo dodatni ,przeciwciała przeciwko komórkom kubkowym -ujemny,pezrciwciałą ANCA-ujemny,
przeciwciała przeciwko rPAg1 (CUZD1)I rpAG2(GP2)ujemny badania te są z panelu jelitowego
Helikobaktera wykluczyli :-(...z tego wszystkiego wolałabym to :-(((
Przeciwciałą były robione w szpitalu wtedy jeszcze diety nie miała :-(
czy mdłości też miałaś ?to mnie bardzo niepokoi .Dieta oczywiście wszystko gotowane lub pieczone w folii...
przeciwciała przeciwko rPAg1 (CUZD1)I rpAG2(GP2)ujemny badania te są z panelu jelitowego
Helikobaktera wykluczyli :-(...z tego wszystkiego wolałabym to :-(((
Przeciwciałą były robione w szpitalu wtedy jeszcze diety nie miała :-(
czy mdłości też miałaś ?to mnie bardzo niepokoi .Dieta oczywiście wszystko gotowane lub pieczone w folii...
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Mdłości miałam codziennie, aczkolwiek nie wiem czy one nie były bardziej na tle alergicznym (alergia na mleko i pszenicę).
Te słabo dodatnie przeciwciała... sprawdziliście dokładnie kwestię Crohna? W której klasie one były (IgA, IgG)?
Podczas kolonoskopii pobrano wycinki?
Co na to lekarz?
Te słabo dodatnie przeciwciała... sprawdziliście dokładnie kwestię Crohna? W której klasie one były (IgA, IgG)?
Podczas kolonoskopii pobrano wycinki?
Co na to lekarz?
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
podbijam pytanie.Te słabo dodatnie przeciwciała... sprawdziliście dokładnie kwestię Crohna? W której klasie one były (IgA, IgG)?
Aniu, czy możesz spróbować przywołać czas sprzed tych 3-4 miesięcy kiedy nagle wystąpiły te objawy - co się wtedy mniej więcej stało? było to w domu? po jakimś posiłku? leku? stresie? cokolwiek?
założyłabym "dzienniczek żywieniowy"- spisywała wszystko co córka je i pije i kiedy występują najgorsze dolegliwości.
czy Martyna miała badane alergie pokarmowe?
Tak to było w domu wieczorkiem jadła monte ....i nagle dostała mdłości ,dreszcze pogotowie ,na drugi dzień izba przyjęć i tak 4 krotnie przez tydzień szpital podejrzenie wyrostka .Wyniki USG i krwi dobre w końcu udało mi się załatwić szpital .I przeciwciała słabo dodatnie nastraszyli że to Crona ale wyniki histologiczne dopiero to mają stwierdzić,wyniki wskazują na Celiakie ale nie do końca ,więc Pani Doktor kazała zrobić badanie genetyczne w kierunku Celiaki ,czekamy.Zalecenie dieta bezglutenowa.Mleko po zalogowaniu na forum sama odstawiłam .
Robiłam takie badanie biorezonasu wyszła lamblia .W szpitalu wykluczyli lamblię .
Allergolog już dawno zaliczony, alergii nie stwierdza ...
Dziękuję za radę dzienniczek pokarmowy założę :-)
Mała ma już dosyć ile można się żle czuć ...zero słodyczy ,bo dwunastnica stan zapalny ,pozwalam jej tylko na biszkopty bg i nie wiem też czy dobrze robię ,arbuz i gotowane jabłko którego nie cierpii ....a mdłości nadal są ,kupiłam nawet wypiekacz do chleba pierwszy zakalec zaliczony:-(
Przeciwciała z panelu jelitowego :-(w jakiej grupie nie wiem .Wcześniej podałam wyniki:-)Tak się słucha lekarza gdy człowiek doznaje szoku .
Robiłam takie badanie biorezonasu wyszła lamblia .W szpitalu wykluczyli lamblię .
Allergolog już dawno zaliczony, alergii nie stwierdza ...
Dziękuję za radę dzienniczek pokarmowy założę :-)
Mała ma już dosyć ile można się żle czuć ...zero słodyczy ,bo dwunastnica stan zapalny ,pozwalam jej tylko na biszkopty bg i nie wiem też czy dobrze robię ,arbuz i gotowane jabłko którego nie cierpii ....a mdłości nadal są ,kupiłam nawet wypiekacz do chleba pierwszy zakalec zaliczony:-(
Przeciwciała z panelu jelitowego :-(w jakiej grupie nie wiem .Wcześniej podałam wyniki:-)Tak się słucha lekarza gdy człowiek doznaje szoku .
hmm..to wygląda jak rasowe zatrucie.
oprócz monte, pamiętasz co jadła?
monte to wyrób mleczny, do przechowywania w lodówce. o zakażenie bakterią w czymś takim nie trudno. nie zbadano np. clostridium, salmonelli, listerii, gronkowca złocistego..
może jakiś pasożyt.. jak wygląda morfologia?
jest możliwość, że mała mogła być udziabana przez kleszcza? była szczepiona na boleriozę?
miała gastroskopię, więc przyczyny mechaniczne powodujące odruch wymiotny ze strony przełyku, zwieracza itd. zostały wykluczone, tak?
oprócz monte, pamiętasz co jadła?
monte to wyrób mleczny, do przechowywania w lodówce. o zakażenie bakterią w czymś takim nie trudno. nie zbadano np. clostridium, salmonelli, listerii, gronkowca złocistego..
może jakiś pasożyt.. jak wygląda morfologia?
jest możliwość, że mała mogła być udziabana przez kleszcza? była szczepiona na boleriozę?
miała gastroskopię, więc przyczyny mechaniczne powodujące odruch wymiotny ze strony przełyku, zwieracza itd. zostały wykluczone, tak?
Pani Doktor mówiła,że obraz gastro i kolono jest prawidłowy oprócz stanu zapalnego dwunastnicy ,uspokoiła mnie i powiedziała,że to może być na tle emocjonalnym
do momentu dalszych wyników i badania histologicznego
gronkowca abolutnie wykluczyła -pytałam
morfologia,rozmaz krwi i inne wyniki ok oprócz tych wcześniejszych przeciwciał
co do kleszcza nie była szczepiona myślę ,że w szpitalu by się dopatrzyli ???? :-(
salmonella wyszła jej na biorezonansie ponad normę i nietolerancja histaminy również :-(
odrobaczałam małą po wyjściu ze szpitala ....
w ulotce dot.celiaki objawy jest informacja ,że mdłości mogą występować w zapaleniu dwunastnicy również...problem złożony
tem u mojej córki 34.9-35.8 być może od zmany diety organizm jest nie do grzany ...dietę mamy ubogą dzisiaj idziemy do nowej dietetyczki może sprosta wyzwaniu ...
Miłego dzionka życzę i dziękuję:-)))...ciężko w tym wszystkim być samemu ....
do momentu dalszych wyników i badania histologicznego
gronkowca abolutnie wykluczyła -pytałam
morfologia,rozmaz krwi i inne wyniki ok oprócz tych wcześniejszych przeciwciał
co do kleszcza nie była szczepiona myślę ,że w szpitalu by się dopatrzyli ???? :-(
salmonella wyszła jej na biorezonansie ponad normę i nietolerancja histaminy również :-(
odrobaczałam małą po wyjściu ze szpitala ....
w ulotce dot.celiaki objawy jest informacja ,że mdłości mogą występować w zapaleniu dwunastnicy również...problem złożony
tem u mojej córki 34.9-35.8 być może od zmany diety organizm jest nie do grzany ...dietę mamy ubogą dzisiaj idziemy do nowej dietetyczki może sprosta wyzwaniu ...
Miłego dzionka życzę i dziękuję:-)))...ciężko w tym wszystkim być samemu ....