Ból brzucha na diecie

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: martini »

To może nie lubimy się też z bakteriami?
Awatar użytkownika
SuperBlondi
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: SuperBlondi »

Zobaczcie dzisiejszy główny artykuł na Onecie, o alergiach pokarmowych! http://zdrowie.onet.pl/1581180,2039,0,1 ... ktyka.html
Awatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Katarzyna35 »

martini pisze:To może nie lubimy się też z bakteriami?
Ech czasami boje się drążyć, bo w końcu dojdę do tego że nic nie mogę jeść, a należę do osób które mają wiele przyjemności w jedzeniu, tyle dobrych rzeczy do podjadania :P
Obrazek
Awatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Super artykuł, narazie przeczytałam tak pobieżnie. Trochę zasmuciły mnie informacje o jabłkach (zjadam codziennie przynajmniej jedno jak nie więcej) i kawie ( niestety jestem od niej uzależniona ;)
Piszą o testach na opóźnioną reakcję alergiczną , ciekaw jak to się ma do tego co proponuje
http://www.vimed.pl/czy-mnie-dotyczy.html . piszą że można skorzystać z bezpłatnej analizy :?:
Obrazek
martini

Wiesz, zrobiłam sobie te testy w tej firmie w zeszłym tygodniu. Przez najbliższe pół roku mogę jeść niecałe 50 produktów:). Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Gdyby nie to, że osobiście poznałam dwie osoby, którym znacząco dzięki tej diecie poprawił się stan zdrowia i jedną, która zjechała parę kilo bez efektu zabidzenia, to bym pomyślała, że to kolejna ściema i wyciąganie kasy
Awatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

martini pisze:to bym pomyślała, że to kolejna ściema i wyciąganie kasy
więc to nie jest tak jak deklaruja, że "bezpłatna analiza" ... ?
Obrazek
martini

Nie wiem, może po drodze jest jakaś bezpłatna analiza czegośtam, ja poszłam od razu na test, bo wiedziałam, że chcę go zrobić i dlaczego:)
Najlepiej skontaktuj się z nimi i zapytaj, jakie mają procedury.
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

Bezpłatna analiza jest na stronie - wypełniasz test na kilkanaście pytań i na końcu masz odpowiedź, jakie jest prawdopodobieństwo że cierpisz na nietolerancję pokarmową. Nie ukrywam, że test jest tak skonstruowany, że raczej prawie każdemu wyjdzie, że na jakąś nietolerancję cierpi ;) Zresztą może faktycznie tak teraz jest i nie ma ludzi, którym by coś nie dolegało po czymś, co zjedzą :galy:
Ale cennika badań na stronie nigdzie nie ma. I nie dogrzebałam się też do adresu placówki.
Artykuł był całkiem sensowny tak na oko, choć dziwne, że nikt tej metody nie stosuje, ale lista produktów na końcu nieco mnie rozbroiła - nie wpadłabym chyba na to, żeby konsumować gaz ziemny i produkty ropopochodne :D
Obrazek
martini

Gaz ziemny tam jest? Jakiś błąd chyba, w teście tego nie było.
A produktow ropopochodnych się może nie konsumuje, ale większość ludzi codziennie smaruje nimi skórę:) To akurat mi nie wyszło w teście, ale zarzuciłam kosmetyki na parafinie czy glicerynie dawno temu, więc może to dzięki temu. Zrobiłam sobie ten test i potem spotkałam się z dietetyczką, od ktorej w sumie nie dowiedziałam się za wiele nowego, więc może kolejnych spotkań sobie oszczędzę, bo mi po prostu szkoda pieniędzy na nie...

A skoro nie dogrzebałaś się adresu placówki, to chyba źle szukałaś:)
http://www.vimed.pl/kontakt.html
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Nie no, widzę, że nie doczytałam, na końcu tego artykułu stoi coś takiego:

* 22 składniki żywnościowe i produkty chemiczne będące najczęstszą przyczyną opóźnionej alergii pokarmowej:

1. Szkodliwe dla wszystkich:
mleko i wszystkie produkty nabiałowe, wołowina, jajka, kawa, tytoń, wieprzowina, soja, czekolada, orzechy ziemne, chlorowana woda, gaz ziemny
[...]
4. Pozostałe:
drożdże piekarnicze, drożdże piwne, kukurydza, pomarańcze, ziemniaki, pomidory, buraki, jabłka, produkty ropopochodne

Uciekły mi te "produkty chemiczne" w tytule. Ale czemu gaz miałby uczulać to i tak jest dla mnie niejasne :|
Obrazek
martini

A czemu chlor na przykład miałby nie uczulać:)?
Uczulić może praktycznie wszystko...
Zobacz, co znalazłam, wspominają tu o alergii
http://www.gornoslaskiosd.pl/binsource? ... anguage=PL
W sumie, jak się wpisze w google gaz ziemny i alergia, to sporo linków wyskakuje, ale podejrzewam, że większość z nich dotyczy alergii na inne produkty niż sam gaz, a on przyczynia się do nasilenia objawów alergii. Może o to im chodzi, że niektóre osoby sa bardziej na takie dzialanie wrażliwe?
Awatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Ja korzystałam z tej strony:
http://www.vimed.pl/czy-mnie-dotyczy.html
Dzwoniłam do nich. Test na opóznioną nietolerancję składników pokarmowych ok. 147 alergenów kosztuje 1900 zł . Na wstępie zapytali się mnie dlaczego chcę zrobić ten test, czy mam np. problem z nadwagą . W moim przypadku akurat ten problem, jeszcze, nie istnieje ;) ale chyba testów alergicznych nie robi się z powodu nadwagi .... hm. Może i warte są zrobienia, ale z powodu ceny ja narazie nie skorzystam.
Obrazek
martini

Oni tam nie robią testów na alergię, tylko na tę "opóźnioną reakcję alergiczną" właśnie. Czyli - nie masz wysypki, a bolą Cię stawy na przykład. Nie będę się rozpisywać, wszystko jest na stronie, o ile mnie pamięć nie myli. Generalnie chodzi o to, że bada się krew na obecność przeciwciał, które nie powinny pojawiać się, kiedy spożywasz jakieś produkty - czyli tak jak w alergii, tylko w alergii one wyskakują od razu, a tutaj się gromadzą i to prowadzi do różnych choróbsk. Czymś ta ich metoda się różni od IgG, a wszystko ląduje w jednym worze - "Nie żreć":)
Spożywanie produktów, których nie tolerujesz, może prowadzić też do otyłości i jak Ci już zrobią ten test i wyeliminujesz, co każą - to chudniesz. Mojej koleżance zleciało 7 kilo w miesiąc, więc coś w tym jest. Mnie waga średnio interesuje, ale kości mnie nie bolą i słyszę rano budzik(i):) To moje największe osiągnięcie:) Ale tęsknię za herbatą z cytryną...
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Ja bym sobie poszła zrobić coś takiego od razu, z samej ciekawości choćby, tylko ta cena jednak jest zaporowa... Przy tej kwocie to nawet diagnoza celiakii, zrobiona najdrożej jak można, czyli wszystko prywatnie i gastro ze znieczuleniem, wyszłaby ze trzy razy taniej :D
Obrazek
Awatar użytkownika
SuperBlondi
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: SuperBlondi »

Trochę załamuje mnie to wszystko, zaczynam myślec że wszystko co jem, piję, smaruję, piorę itd.... mnie uczula :042:
ODPOWIEDZ