Proszę o poradę:-(((((

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ada04
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: ada04 »

Dziękuję w takim razie uderzam jutro z rańca na laboratorium :D :D

W ogóle koleżanka mi poleciła do picia pokrzywę jak wzmocnienie pić 2 tygodnie przerwać na dwa i tak w koło macieja :D :D Ponoć bardzo wzmacnia organizm i pozwala oczyścić wątrobę..
Ostatnio zmieniony czw 10 lut, 2011 14:59 przez ada04, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wiosenka
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wiosenka »

Ja, kiedy miałam te najgorsze dni, kiedy nie wiedziałam co mi jest cale jedzenie miksowałam, a dieta opierała się głównie na zupach gotowanych na filecie z kurczaka,nawet banan był zmiksowany. Wchodziło super, najpierw w małych ilościach, później większe porcje.
Organizm więcej wtedy przyswaja, i nie obciążasz żołądka i "porytych" jelit.
Piszę to ponieważ przez niejedzenie nabawisz się straszliwych braków w organizmie, co może cię doprowadzić do anoreksji czy innych baboli związanych z niedożywieniem.
Mnie gluten doprowadził do utraty 30 kg (już je odrobiłam:D)
A co do pokrzywy to może na razie daj sobie spokój bo nie wiadomo co Ci jest, takie jest moje zdanie.
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)

Post autor: Ola_la »

ada04 pisze:W ogóle koleżanka mi poleciła do picia pokrzywę jak wzmocnienie pić 2 tygodnie przerwać na dwa i tak w koło macieja :D :D Ponoć bardzo wzmacnia organizm i pozwala oczyścić wątrobę..
taaa... jeśli nie masz na nią uczulenia. ja mam - wysypuje mnie od razu.
więc podobnie jak wiosenka radzę - daj sobie spokój z pokrzywą. to dość silnie działające ziółko, a z takimi miałaś już bolesne doświadczenia - czosnek też jest "dobry na wszystko", prawda...?
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: titrant »

Pokrzywa podobno jest bogata w histaminę i związki wyzwalające histaminę u człowieka. Owszem, można przeczytać, że jest wspaniałym wzmocnieniem, dostarcza witamin itp. Można też spotkać się z ostrzeżeniem, że po dłuźszym stosowaniu można nabawić się awitaminozy :P.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: Tomkus »

Z tymi ziołami to też trzeba uważać, bo sobie można sobie bardzo dopiec.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
PUMA
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: PUMA »

Tak, to prawda, że nie mozna ich stosować bez przerw. Najlepsza metoda, to pić pokrzywę przez 5 dni w tygodniu, a w weekend przerwa. Dla nas herbatka z pokrzywy jest cenna, o ile nie ma się na nią alergii, bo podnosi hemoglobinę...
Mięta pita jako herbata też nie jest zdrowa... Tak chyba jest ze wszystkim, w nadmiarze to i woda jest szkodliwa, szczególnie tzw. mineralna ...przypadek w USA, kobieta zmarła podczas picia wody w konkursie... Zatem umiar wszędzie wskazany...
http://blog-alergia.bloog.pl
KUKURYDZA
NERKOWCE
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Magdalaena »

PUMA pisze:Dla nas herbatka z pokrzywy jest cenna, o ile nie ma się na nią alergii, bo podnosi hemoglobinę...
Dla WAS czyli dla kogo ?
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
ada04
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

WIOSENKA

wlasnie zauwuważyłam,ze miksowane mi wchodzi ale np dziś zjadłam makaron ryżowy i klops....taki kamień na żołądku że aż usiedzieć nie możesz leżeć gorzej. lekkie zupki.. jedynie tylko to i nic ponadto...i banan z owocow tylko i gotowane jabłko koniec.

Bo od 3 tygodnia mam taką niestrawność po wszystkim.Dziś zjadłam chleb bezglutenowy to samo...nic nic...tylko potrawy na bazie zup.

No właśnie ja mam zamiar pic 4 dni i przerwać zobacze jak zareaguję.

I dziś zrobiłam badania na przeciwciała :D czekam na wyniki 2 tygodnie. :D Przy okazji odebrałam wyniki morfologii jakże się ucieszyłam,że mi hemoglobina wzrosła na 10.3 jedna picie soku z buraka coś daję :D
Ostatnio zmieniony pt 11 lut, 2011 20:41 przez ada04, łącznie zmieniany 1 raz.
PUMA
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: PUMA »

Dla "nas" /proszę cytować dokładnie :/ / , będących na diecie i nie mających uczulenia na pokrzywę. Wiele osób tutaj narzeka na spadek hemoglobiny...
http://blog-alergia.bloog.pl
KUKURYDZA
NERKOWCE
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

A propos picia wody… Nie chodzi o samo picie, tylko picie w wielkich ilościach:
"2007 r. 28-letnia Jennifer Strange chciała wygrać konsolę dla trójki swych dzieci, więc wzięła udział w idiotycznym konkursie, w którym trzeba było wypić jak największą ilość wody. Haczykiem był zakaz chodzenia w tym czasie do toalety. Jennifer wypiła 7,5 litra wody i zmarła, gdyż jej organizm nie był przygotowany na przyjęcie takiej ilości płynu. Głupia śmierć, a w konkursie i tak była druga."
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Magdalaena »

PUMA pisze:Dla "nas" /proszę cytować dokładnie :/ / , będących na diecie i nie mających uczulenia na pokrzywę. Wiele osób tutaj narzeka na spadek hemoglobiny...
Spadek hemoglobiny czyli anemia to właśnie jeden z objawów nieleczonej celiakii. Mija samo z siebie po przejściu na dietę bezglutenową.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Awatar użytkownika
wiosenka
Nowicjusz
Nowicjusz

ada04, Jeśli masz ochotę na makaron ryżowy też go na razie zmiksuj w zupie. I nie pozwalaj sobie na nic, co nie jest papką. Jeśli chodzi o jabłka to ja też jadłam pieczone albo gotowane. Do zupy miksowanej dodawaj sporo wywaru, wtedy i woda z tej zupy będzie się lepiej wchłaniać z jelit. Chleb możesz też rozmoczyć w zupie, uwierz że smakuje bardzo dobrze :D robię tak do tej pory :D
Awatar użytkownika
titrant

Post autor: titrant »

Śmiech na sali. Jeśli nie masz na co wydawać pieniędzy, rzeczywiście - miksuj makaron ryżowy. Jeśli masz na co wydawać, miksuj lepiej ryż - będzie taniej.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
ada04
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Makron miksować :D wole ryż w zupie :D niewyobrażam se miksowanego makaronu. :D

No ale papki mi wchodza w miare.Tylko mdłości mam fatalne po jedzeniu.Gdyby nie controloc to bym padła.
Awatar użytkownika
wiosenka
Nowicjusz
Nowicjusz

titrant, wiesz każdy radzi sobie po swojemu i doprawdy nie wiem z czego się śmiejesz. Choroba mi dokuczała to próbowałam wszystkiego i na pewno nie jedna osoba z tego forum cuda wydziwiała żeby się lepiej poczuć, lub żeby sobie po prostu dogodzić. Jeśli Cię nie stać na zmiksowany makaron to go nie jedz, miksuj ryż.
ODPOWIEDZ