
Proszę o poradę:-(((((
Moderator: Moderatorzy
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Wiosenka: Przecież makaron ryżowy od ryżu różni się tylko kształtem
. A zmiksowany makaron ryżowy od zmiksowanego ryżu nie różni się niczym oprócz ceny. Jeśli jestem w błędzie, to mnie z niego wyprowadź.

[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Komu jak komu, ale mi nie musisz mówić o wydziwianiu cudów, żeby się lepiej poczuć. W tym celu rzuciłem znane uczulające alergeny, gluten, cukier. Nie będę miksował ryżu, bo: a) nie jem cukru, bo jak zjem to się podle czuję; b) nie mam miksera; c) wystarczy mi, że tracę tyle czasu w kuchni, ile już tracę - nie będę jeszcze sobie dodawał produkując dania, po których i tak będę się podle czuł.wiosenka pisze:Jeśli Cię nie stać na zmiksowany makaron to go nie jedz, miksuj ryż.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Według mnie, makaron ryżowy od ryżu różni się bardzo.titrant pisze: Przecież makaron ryżowy od ryżu różni się tylko kształtem. A zmiksowany makaron ryżowy od zmiksowanego ryżu nie różni się niczym oprócz ceny. Jeśli jestem w błędzie, to mnie z niego wyprowadź.
Ryż to jest surowiec. Można go umyć i ugotować, jak się chce.
Makaron, jest to produkt przemysłowy. Tylko sam producent wie, czego w procesie produkcji dodał. Tam może być dodane wszystko.
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Aha - wszystko, czyli źle
.
Miałem na myśli makaron uformowany tylko ze zmielonego ryżu i wody
. Innych jeszcze nie widziałem.

Miałem na myśli makaron uformowany tylko ze zmielonego ryżu i wody

[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Podobno dodatki muszą być wyszczególniony na opakowaniu? Nie wiem tylko jak jest z barwnikiem, np. beta-karotenem. Czy on, jako dodatek naturalny albo identyczny z naturalnym w małej ilości, nie musi być wyszczególniony?
W każdym razie do mielenia ryż lepszy: I tańszy, i potencjalnie mniej zanieczyszczony krzyżowo.
W każdym razie do mielenia ryż lepszy: I tańszy, i potencjalnie mniej zanieczyszczony krzyżowo.
Ostatnio zmieniony pn 14 lut, 2011 13:38 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
titrant, po prostu to forum nie jest od wyśmiewania tylko od pomagania. No normalnie mnie to poruszyło, bo staram się dziewczynie pomóc i robię to skutecznie jak widać a tu śmiechy.
Makaron ryżowy smakuje zupełnie inaczej niż ryż czy jest w całości czy też zmiksowany.
titrant, masz cukrzycę czy nietolerancję cukrów? Jeśli mogę wiedzieć.
Makaron ryżowy smakuje zupełnie inaczej niż ryż czy jest w całości czy też zmiksowany.
titrant, masz cukrzycę czy nietolerancję cukrów? Jeśli mogę wiedzieć.
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Państwowej cukrzycy nie mam: na czczo glukoza w normie albo na granicy hipoglikemii. Raczej nietolerancja cukrów, choć nie znam jej mechanizmu. Objawy kojarzyłem z padaczką, a tę leczy się dietą skrajnie niskowęglowodanową.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
A to fakt,że makaron ryżowy smakuje inaczej to mnie zastanawia bo w skladzie pisze tylko mąka ryżowa woda sól ale ma dziwny posmak orientalny
Jem na razie więkość ryżu sporadycznie ziamiaki jakaś surówkę i bana jabłko koniec.i w miare czuję się lepiej.
Z tym cukrem to ja też tak mam że cukier wywołuje u mnie pobudzenie nerwowe
P.S.Pokrzywa mnie uczuliła
Mojego męża też 

Jem na razie więkość ryżu sporadycznie ziamiaki jakaś surówkę i bana jabłko koniec.i w miare czuję się lepiej.
Z tym cukrem to ja też tak mam że cukier wywołuje u mnie pobudzenie nerwowe

P.S.Pokrzywa mnie uczuliła


Ostatnio zmieniony śr 16 lut, 2011 21:05 przez ada04, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Nie wiem czy Titrant ma cośkolwiek zdiagnozowane… Wszystkie jego obostrzenia żywieniowe wynikają z własnych obserwacji.wiosenka pisze:titrant, masz cukrzycę czy nietolerancję cukrów? Jeśli mogę wiedzieć.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Mam zdiagnozowane kilka alergii, co to je w przychodni akurat testowali. Reszta z moich obserwacji, ale różnica samopoczucia i funkcjonowania przed i po jest dla mnie przekonującą przesłanką. Wszak bardzo wiele chorób diagnozuje się w dużej mierze na podstawie wywiadu z pacjentem.
Ostatnio zmieniony śr 16 lut, 2011 21:58 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
może dlatego, że ryżów jest pewnie z kilkaset gatunkówada04 pisze:A to fakt,że makaron ryżowy smakuje inaczej to mnie zastanawia bo w skladzie pisze tylko mąka ryżowa woda sól ale ma dziwny posmak orientalny

i przeważnie nie jest to białe ziarno bez smaku, używane jako zapychacz skrobiowy, jak onegdaj, albo jeszcze wciąż w Polsce

podobno ryż, który wciąż jest w Polsce najpopularniejszy, to tak naprawdę ryż pastewny - najpośledniejszego gatunku, pogardzany na Wschodzie.
mam nadzieję, że makaron robią z ryżu, który ma smak i aromat, a niekoniecznie dodają do niego niezidentyfikowane dodatki.
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
Rafal_tata pisze:Nie wiem czy Titrant ma cośkolwiek zdiagnozowane… Wszystkie jego obostrzenia żywieniowe wynikają z własnych obserwacji.
Ale titrant nie ma pozytywnych skutków diety. Odkąd pojawił się na forum eliminuje i wprowadza poszczególne produkty do swojej diety, działając w zasadzie na wyczucie.Ola_la pisze: ale nie mówimy, że takie obserwacje poparte pozytywnymi skutkami diety mają mniejszą wartość, niż glejt z pieczątką od lekarza?
I nie zarejestrował wyraźnej długotrwałej poprawy samopoczucia (chyba że się mylę ?).
o ile się nie mylę, to Ty masz "tylko" celiakię, przy której dieta jest jednak o wiele łatwiejsza - wbrew pozorom, niż przy wielu nietolerancjach, jakimi jest obarczony titrant. i dieta wyłącznie bezglutenowa jest wtedy o wiele skuteczniejsza, niż u osoby, która co i rusz uczula się na kolejne produkty, więc nawet jeśli raz kiedyś zdiagnozowała się na jakieś alergeny, to taka diagnoza może być już dawno nieaktualna. a w takiej sytuacji jest o wiele trudniej uzyskać "pozytywne efekty diety".Magdalaena pisze:I nie zarejestrował wyraźnej długotrwałej poprawy samopoczucia (chyba że się mylę ?).
wiem to skądinąd, bo sama mam cały wachlarz alergii i nietolerancji, przy czym wciąż dochodzą nowe i coś, co jeszcze niedawno nie dawało żadnych reakcji, teraz działa silnie.
a jak czytam titranta, to jeśli nawet nie czuje się w pełni dobrze, to jednak zauważa poprawę dzięki diecie.