Jak przytyć?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Małgorzata »

Maritka, błagam, nie o "celiace"! O celiakii.
A czy należycie może do norweskiego stowarzyszenia celiaków?
Napisz proszę jak w Norwegii rozwiązana jest sprawa dofinansowania osób na diecie bezglutenowej. Bo o bezglutenowych bułach w Mc Donald`s wiemy... :D
Obrazek
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: -ania- »

ja robię baaardzo kaloryczne kanapki - tosta smaruję grubo kremem snickers, na to kroję banana, jak mi mało słodyczy :D - to jeszcze dziabkę miodu i na to prażony sezam. mega słodkie i sycące. i z pewnoscią idzie w biodra :D
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Maritka
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Maritka »

Jeżeli chodzi o dofinansowanie to na każdą chorą osobę przypada ponad 500 zl na jedzenie i pracuje się pół godziny krócej(ponoć),szczerze mówiąc to niewiele wiemy na ten temat ale jak się dowiem czegoś więcej napewno napisze..Nie należymy tu do stowarzyszenia

Dziękuje za przepis....
Awatar użytkownika
skrzypcowy
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: skrzypcowy »

możesz spróbować pić pomiędzy posiłkami ENSURE. To taka bezglutenowa i bezresztkowa dieta dla rekonwalescentów. Dość droga - około 25 zł za puszkę (7 porcji). Moja lekarz kiedyś próbowała na siłę mnie utuczyć i poleciła mi stosować te drinki oprócz normalnych śniadań, obiadów i kolacji. Mnie nie pomogło, ale może Tobie pomoże ;) A jeśli po 2-3 miesiącach nie przytyjesz do daj sobie spokój... widocznie taką już masz przemianę materii ;) Niektórzy tak już mają i nic nie da się z tym zrobić - moja lekarka po wielu nieudanych próbach w końcu wręczyła mi receptę na metanabol... Ale nie chcę mieć w wieku 24 lat zniszczonej wątroby, nerek i serca więc nie skorzystałem i po prostu pogodziłem się z faktem, że jestem szczupły :)
Gosiuuunia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Gosiuuunia »

a ja się nie moge pogodzić. staram się przytyć... ale jak narazie waga stoi w miejscu... kiedyś byłam pulchna i nieszczęśliwa... a teraz dla odmiany jestem chuda... i nadal mi źle :) taka mała anomalia :P
Awatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Nastka »

Ja od pięciu lat nie mogłam przytyć ani kilograma- najpierw byłam tylko na d. bezglutenowej, później bezmlecznej i bezjajecznej, od jakiegoś czasu unikam również skrobi pszennej bezglutenowej. W końcu udało się :) mniej więcej 3,5 kg w pół roku i tak czuję się lepiej.

Napiszę co robiłam:
-zaczęłam brać leki na refluks żołądka
-jadłam regularne, częste posiłki
-jadłam dużo mięsa (również z tłuszczykiem), ryb, warzyw, z owoców głownie banany
-ostatni posiłek starałam się jeść ok.3 godz. przed spaniem, aby nie obciążać żołądka, jelit, jak i nie zgłodnieć przed spaniem.
-starałam się nie pić żadnych napojów gazowanych (zdarzyło mi się raz w desperacji wypić cały litr coli :P co później odchorowałam)
-codziennie zażywałam tabletkę z witaminami i minerałami
-zamieniłam bezglutenowy chleb na chleb bez skrobi pszennej
-przestałam również spożywać inne produkty ze skrobią pszenną "bezglutenową"
-przestałam również jeść orzechy arachidowe, które ciężko trawiłam

Oczywiście trudno powiedzieć który z tych czynników miał decydujący wpływ, ale może będą to jakieś wskazówki dla niektórych z was, ponieważ każdy ma inne uwarunkowania.
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: -ania- »

Mi się udało przytyć, co potwierdził kolega, któremu na mój widok wyrwało się: "ale jesteś tłusta!" :D (45 kg-164 cm :D ) . Myslę, że decydujący wpływ wywarło to, że jem po 18 , czego wcześniej nie robiłam (tzn., nie objadam się jakoś szczególnie, ale cokolwiek przegryzam) i przede wszystkim to, że (wbrew woli, ale tak wyszło), ograniczyłam aktywność fizyczną. Dostarczanie większej ilości energii niż wynosi zapotrzebowanie organizmu musi w krótszym lub dłuższym czasie doprowadzić do rubensowskich kształtów. :D ;)
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Gosiuuunia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Gosiuuunia »

taaa... a ja nie wiem jak przytyć. Pila bym te "wspomagacze" typu Nutridrink, ale to jest za drogie!! Ja dla przykładu jem "jak odkuracz" (oczywiście z filtrem bezglutenowym). od sierpnia przytyłam... nie od sierpnia nie przytyłam... a chciałabym miec pełniejsze kształty... tu i ówdzie ;)
Awatar użytkownika
Lars
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: Lars »

Gosiuuunia pisze: jem "jak odkuracz" (oczywiście z filtrem bezglutenowym)
buahahaha. Prawie udusilem sie ze smiechu :D rozwalilas mnie tym filtrem

Ze mnie tez sie zrobil juz taki odkurzacz z filtrem no i 3 kilo przytylem. Jeszcze z 10 kilo i przestana mnie mylic ze skoczkiem narciarskim :-)
Always Look On the Bright Side of Life :-)
Awatar użytkownika
tyqua
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: tyqua »

Ja też przytyć nie mogę na diecie bg. Jak miałam prowokację 1,5 roku, to przytyłam 3 kilo - na ciastach :D. Ale teraz, po ciąży jestem chuda jak szkapa. Dietetyczka poleciła mi Fantomalt (już o tym tu było) do herbat, 10 miarek/dzień; do ziemniaków wgniatać tłuszcz (u mnie bezmleczny) oraz jajko (u mnie samo żółtko). Nie ograniczać się ze słodyczami, jeść pestki i orzechy, strączkowe. Aha i najważniejsze! Żeby przytyć zdrowo, to najlepiej na tłuszczach roślinnych, nie zwierzęcych.
Awatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: Patka »

tyqua ja bardzo polecam wszelkie orzechy i banany :D oraz ze slodyczy takie zdrowsze ;) typu chałwa, sezamki :)
Awatar użytkownika
tyqua
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: tyqua »

Teraz sobie jeszcze przypomniałam, że dietetyczka polecała też rodzynki. Tylko że aktualnie z większości tych dobroci nie mogę skorzystać, bo synek karmiony piersią... :( Banany musiałam odstawić, orzechy...
Ostatnio zmieniony czw 12 lip, 2007 23:51 przez tyqua, łącznie zmieniany 1 raz.
Anna Radosz
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Anna Radosz »

Ja na diecie jestem od 9-ciu miesięcy, zawsze dużo jadłam i nie tyłam, może to skutek niewykrytej celiakii. Strasznie schudłam gdy okazało sieże mój Brat zachorował na nowotwór. Teraz bardzo bym chciała przytyć ale mi nie wychodzi:( może spróbuję któregoś z waszych sposobów :)
Awatar użytkownika
manu666
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Jak przytyć????

Post autor: manu666 »

Witam :okulary2:

Otoz, jestem na diecie bezglutenowej 2lata. Od dzieciństwa byłem szczupły az do dnia dzisiejszego. Na diecie bezglutenowej zapewniano mnie ze przytyje, ale ani 1kg nie przytylem. Jedynym plusem jest to ze jestem wysoki, ale bardzo mnie denerwuje moja postura. Przestrzegam diete bezglutenowa rygorystycznie i przez ostatni rok przestałem nawet uprawiac sport by moc troche przytyc, ale nic z tego!! Prosze Was, co na moim miejscu byscie zrobili by chociaz troszeczke przytyc, bo ja juz sily nie mam <hmm>
Dlaczego widzimy tylko źdźbło w naszym oku, a nie dostrzegamy gór, pól i gaju oliwnego??

Obrazek
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »