Potrzebuję odrobinkę informacji: jakie badania wybrać?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Sylwia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: Sylwia »

eluchna pisze:jak po lacinie jest celiakia ?
W karcie szpitalnej (po badaniach zdiagnozowano celiakię) mam "sprue K59". (K59 to zapewne numer choroby).

Znalazłam w Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób:
K59 Inne czynnościowe zaburzenia jelit
K90.0 Choroba trzewna [celiakia]

To już nic nie wiem
Ostatnio zmieniony czw 06 kwie, 2006 12:03 przez Sylwia, łącznie zmieniany 2 razy.
ilonaC25
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Potrzebuję odrobinkę informacji: jakie badania wybrać?

Post autor: ilonaC25 »

Witam wszystkich mam pytanie mam 25 lat ,od około roku mam okropna alergie ,okazało sie za jestem uczulona na jajak,czekolade,make,pomidory,marchewki,wszystkie owoce pestkowe,konserwanty,przyprwy,i wiele inych produktów,oprocz tego kurz, roztocza drzewa trwy itp ,chodzi mi o to ze czesto mam anemie zelaza wogule nie trzyma sie w moim organizmie,zawsze mam zelaza okolo 20lub30 tak mi spada raz mialam nawet 12 ledwo chodzilam.JUak bylam malutka mialam celiake i bylam na diecie czy jest to mozliwe zeby ta choroba wrócila a lekarz nic mi nie mowi zadnych badan mi nie karze zrobic. Czestwo puchly mi wezły chłonne zanim okazało sie ze mam alergie i lekrz powiedzial ze spadek mojego zelaz najprawdopodbnie wynika z tego ze mam raka jelita grubego,kazał zrobic badanie,jestem w szoku boje sie tego badania i powiem szczerze ze mam juz dosc życia w ciagłym strachu może cos zjem i znowu zaczene sie dusić bo tak reakuje moj organizm,dusze się i robie sobie zatrzyki odczulajace w udo.prosze pomozcie mi co ja mam robic, moze jakies badania na własna reke??/ pozdrawiam i czekam na odpowiedzi
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

ilonaC25 pisze:JUak bylam malutka mialam celiake
Ilonko, celiakię masz dalej... To choroba, która nie mija z wiekiem. Tak myślano w latach 70'. Co do uczuleń nie mam żadnej wiedzy, natomiast o diagnostyce celiakii poczytaj tu: LINK
W każdym razie celiakia to nie alergia, to zupełnie dwie różne sprawy. Reakcje alergiczne masz z innych powodów. Najważniejsze jest to, że wg medycyny na dzień dzisiejszy raz zdiagnozowana celiakia jest z Tobą na zawsze.
Awatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: Patka »

Ilona objawy alergiczne moga właśnie być nasilone przez nieleczona celiakie a niski poziom żelaza też by na to wskazywał poproś o skierowanie do gastrologa, zrób sobie gastroskopię - to podstawa i trzymaj się :!:
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

Koniecznie gastroskopię z wycinkiem z dwunastnicy, bez wycinka nic się nie sprawdzi.
Musisz zrobić to jak najszybciej, bo z opisu wygląda, że stan twojego zdrowia jest fatalny, nie można czekać... Lekarze nie mają prawie żadnej świadomości celiakii, mogą robić problemy ze skierowaniami, ale mam nadzieję, że wszystko się uda.
Trzymaj się!
Obrazek
Basia P
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Basia P »

Ilona ja mialam podobnie.W dziecinstwie "cudownie wyleczona" a 2,5 roku temu stalam sie alergiczka na wszystko co zjem.W pewnym momencie jadlam tylko frytki wlasnej roboty bo balam sie jesc.Obiawem byla pokrzywka na ciele,twarzy.Czasem dusznosci.Przypadkiem trafilam na te strone,przypomnialam sobie, ze przeciez ja kiedys bylam chora.Jestem rok na diecie i moze jeszcze nie jem wszystkiego(zostalo mi uczulenia na mleko,cytrusy,papryke,pomidory i orzechy, ibuprom, paracetamol)ale nie jest zle i wygladam jak czlowiek :D a do tego czuje sie swietnie.Jak najszybciej zrob badania.
Basia P
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kabran »

ilonaC25 pisze:Jak bylam malutka mialam celiake i bylam na diecie czy jest to mozliwe zeby ta choroba wrócila
Tak jak napisali moi poprzednicy - jeśli miałaś celiakię, to ją masz. Nie ma cudownych uzdrowień, to choroba na całe życie.
ilonaC25 pisze: mam raka jelita grubego,kazał zrobic badanie
I tak bez żadnej konkretnej diagnostyki Ci powiedział? He, he, bez komentarza. :028: Ale jeśli wysyła Cię na kolonoskopię, to może nie jest to bez sensu, zwłaszcza jeśli państwowo. Nie jest to może przyjemne badanie, ale pamiętaj - istnienie celiakii nie wyklucza innych chorób. No i upewnisz się, czy faktycznie jesteś zagrożona nowotworem. Dopilnuj tylko dwóch rzeczy - po pierwsze koniecznie niech zrobią histologię (pobiorą wycinki) - to wyjaśni wszystkie wątpliwości. I trzeba to zrobić raz a dobrze. Po drugie - postaraj się o kolonoskopię w znieczuleniu ogólnym (czyli pod narkozą). Jeśli trzeba będzie się położyć na kilka dni do szpitala, trudno. Jeśli trzeba będzie zapłacić - też trudno. Ale uwierz mi - warto. Jeśli chcesz więcej szczegółów co do tego badania, jak się dobrze przygotować - pisz do mnie na PW.
ilonaC25 pisze:może cos zjem i znowu zaczene sie dusić
A próbowałaś leków typu Berotec lub Berodual? To leki wziewne szybkodziałające, stosowane przy astmie. Może byłyby łatwiejsze/lepsze niż zastrzyki.
A przed diagnostyką w kierunku celiakii i tak nie uciekniesz. Biegiem robić gastroskopię z wycinkiem, przeciwciała też dobrze byłoby oznaczyć. I dopiero przechodzić na dietę. Mantra - nie przechodź na dietę przed badaniami w kierunku celiakii, bo wyniki będą niewiarygodne. I nie martw się. Będzie dobrze.
Ostatnio zmieniony pn 16 lip, 2007 14:22 przez kabran, łącznie zmieniany 1 raz.
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Awatar użytkownika
Patka

Post autor: Patka »

Koniecznie gastroskopię z wycinkiem z dwunastnicy, bez wycinka nic się nie sprawdzi.
oczywiście upał te sprawy :D
faktycznie kolonoskopię polecam w znieczuleniu :|
Awatar użytkownika
anakon

Post autor: anakon »

Kurcze, ale nasi lekarze sa niedouczeni....normalnie scyzoryk sie w kieszeni otwiera. Konieczne szybkie badania: przeciwciala i biopsja, celiakia nie podlega cudownym wyleczeniom, mogla byc co najwyzej zdiagnozowana niepoprawnie(tzn zdiagnozowano celiakie troche na wyrost, po objawach, a nie badaniach wg. standardow). Pozdrawiam i zycze zdrowia, podejrzewam, ze z czasem alergie beda ustepowac(na diecie bezglutenowej), ale najpierw badania...
Awatar użytkownika
Trillion
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: Trillion »

Ilonko,
napisalas: "zawsze mam zelaza okolo 20lub30 tak mi spada raz mialam nawet 12 ledwo chodzilam".
Jak ciekawie, bo ja mialam jeszcze gorzej, mieli robic transfuzje krwi (HGB na poziomie 6.5 w wieku 23 lat, a to dlatego, ze wczesniej nie badali! Zaden lekarz mnie nie skierowal, a ciezko z lekarzami walczyc o swoje prawa jak czlowiek taki oslabiony byl... i inne klopoty wtedy mial, generalnie to byl straszny okres w moim zyciu)
Nie robili transfuzji kwri, bo stwierdzili, ze skoro jeszcze chodze, to znaczy, ze organizm musi byc do tego przyzwyczajony i mam po prostu grzecznie lezec, braz zelazo i witaminki, jesc to i tamto itd. itp.
Ale nikt nigdy nie zainteresowal sie dlaczego! Uznali, ze "zle sie odzywialam", co oczywiscie w moim przypadku bylo bzdura, ale tak uznali, kto by mnie sluchal.
I gdybym ja sluchala ich podczas gdy oni nie sluchali mnie - to chyba by mnie juz na swiecie nie bylo.

"lekarz nic mi nie mowi zadnych badan mi nie karze zrobic"
Nie badz bierna. Kieruj sie swoim rozumem, jezeli cos jest nie tak - nie dawaj za wygrana, rob badania - im wczesniej tym lepiej! Ja znalazlam przyczyne ktora rujnowala mi zdrowie i uniemozliwiala normalne zycie dopiero w wieku 32 lat. I powiem krotko: szkoda mi tych lat, ktore gnilam. I tobie tez bedzie szkoda. Nie czekaj.

Jezeli lekarz mowi o raku niech zrobia markery nowotworowe. Szukaj sama i czytaj, obserwuj. Rob badania. Lekarz nigdy nie jest nieomylny, nawet najlepszy. Mozesz watpic w lekarzy, bo oni pilnuja swojego nosa a nie twojego, ale nie wolno ci watpic w siebie.
Celiakia od maleńkości; ponownie zdiagnozowana 2005 (Marsh III)
ODPOWIEDZ