ilonaC25 pisze:Jak bylam malutka mialam celiake i bylam na diecie czy jest to mozliwe zeby ta choroba wrócila
Tak jak napisali moi poprzednicy - jeśli miałaś celiakię, to ją masz. Nie ma cudownych uzdrowień, to choroba na całe życie.
ilonaC25 pisze: mam raka jelita grubego,kazał zrobic badanie
I tak bez żadnej konkretnej diagnostyki Ci powiedział? He, he, bez komentarza.

Ale jeśli wysyła Cię na kolonoskopię, to może nie jest to bez sensu, zwłaszcza jeśli państwowo. Nie jest to może przyjemne badanie, ale pamiętaj - istnienie celiakii nie wyklucza innych chorób. No i upewnisz się, czy faktycznie jesteś zagrożona nowotworem. Dopilnuj tylko dwóch rzeczy - po pierwsze koniecznie niech zrobią histologię (pobiorą wycinki) - to wyjaśni wszystkie wątpliwości. I trzeba to zrobić raz a dobrze. Po drugie - postaraj się o kolonoskopię w znieczuleniu ogólnym (czyli pod narkozą). Jeśli trzeba będzie się położyć na kilka dni do szpitala, trudno. Jeśli trzeba będzie zapłacić - też trudno. Ale uwierz mi - warto. Jeśli chcesz więcej szczegółów co do tego badania, jak się dobrze przygotować - pisz do mnie na PW.
ilonaC25 pisze:może cos zjem i znowu zaczene sie dusić
A próbowałaś leków typu Berotec lub Berodual? To leki wziewne szybkodziałające, stosowane przy astmie. Może byłyby łatwiejsze/lepsze niż zastrzyki.
A przed diagnostyką w kierunku celiakii i tak nie uciekniesz. Biegiem robić gastroskopię z wycinkiem, przeciwciała też dobrze byłoby oznaczyć. I dopiero przechodzić na dietę. Mantra - nie przechodź na dietę przed badaniami w kierunku celiakii, bo wyniki będą niewiarygodne. I nie martw się. Będzie dobrze.