Diagnoza
Moderator: Moderatorzy
- Anna Frączek
- Forumowicz
Nie napisałeś nic na temat wyników standardowych (lub mniej standardowych) badań krwi. Większość z celiaków diagnozowanych późno miała na przykład niedobory żelaza (niska hemoglobina, niski hematokryt i poziom żelaza), niedobory wapnia (można zbadać dodatkowo mocz cafodobowy) i innych mikroelementów. Przy zespole złego wchłaniania niedobory są normalne. Może warto to też sprawdzić jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś.
Tadauuu,
Dziś mam już krew. Nie wiem czy się cieszyć czy nie, wszystko ujemnie. Gdyby było dodatnie to przynajmniej bym wiedział na czym stoję :?
A więc :
EMA, AGA, ARA wszystko w IgA i IgG ujemnie, czyli ,że we krwi nie wykryto przeciwciał.
tak szczerze mówiąc to ja sie wogóle na krwii nie orientuję. Dosyć niedawno miałem morfologię (ale tu chyba nie chodzi o te badania?) i wyniki jak najbardziej ok. To co w takim razie sugerujesz zebym sobie wykonał żebym przynajmniej mógł ustalić chociarz zespół złego wchłaniania. Przyznam że przydała by mi sie teraz jakaś dodatkowa motywacja (potwierdzenie) do wykonania biopsji na którą oczekuję...
pozdrawiam,
Shrykull
Dziś mam już krew. Nie wiem czy się cieszyć czy nie, wszystko ujemnie. Gdyby było dodatnie to przynajmniej bym wiedział na czym stoję :?
A więc :
EMA, AGA, ARA wszystko w IgA i IgG ujemnie, czyli ,że we krwi nie wykryto przeciwciał.
A no bo widzisz Sylwio, z tego co pamietam to dawno temu bo jakieś 5 lat wstecz miałem robioną krew pod kątem pierwiastków i wszystko było wporzo.Nie napisałeś nic na temat wyników standardowych (lub mniej standardowych) badań krwi.
tak szczerze mówiąc to ja sie wogóle na krwii nie orientuję. Dosyć niedawno miałem morfologię (ale tu chyba nie chodzi o te badania?) i wyniki jak najbardziej ok. To co w takim razie sugerujesz zebym sobie wykonał żebym przynajmniej mógł ustalić chociarz zespół złego wchłaniania. Przyznam że przydała by mi sie teraz jakaś dodatkowa motywacja (potwierdzenie) do wykonania biopsji na którą oczekuję...
pozdrawiam,
Shrykull
" There Is No Spoon "
-
- Nowicjusz
No, toś mnie zmotywowała do biopsji swoim postem, dzieki kashmeerka . O:)
Jest jeszcze jedna sprawa, którą mimo wszystko chciałem poruszyć, a która to szepce mi do ucha rzeby może nie robić biopsji.
Pozdrawiam,
Shrykull
Jest jeszcze jedna sprawa, którą mimo wszystko chciałem poruszyć, a która to szepce mi do ucha rzeby może nie robić biopsji.
A więc w nawiązaniu do powyzszego cytatu chciałbym szerzej opisać w czym rzecz. Mianowicie, w trakcie moich dolegliwości (jakieś 2 lata temu) zrobiłem sobie prawie roczną dietę eliminacyjną po konsultacji z Panią Dr. Myłek (alergolog). Wykluczyłem chleb pod każdą postacią, nie jadłem też żadnych chrupek, ani sucharów ani zadnego suchego pieczywa "WASA", no totalnie nic z tych rzeczy. Żarłem natomiast od groma płatków owsianych z mlekiem, czasami trochę ryżowego chlebka, odzywkę Sinlac, i zawsze to samo na obiad: indyk, buraki i ziemniaki. Wiem że dosyć uboga to była dieta, nie mniej jednak nie zauważyłem jakiejś szczególnej poprawy u siebie w trakcie eliminacji glutenu. Teraz wnioski: W myśl powyższego cytatu możnaby wnioskować, że nie jestem celiakiem skoro wykluczenie glutenu nie przyniosło wyraznej, spodziewanej poprawy. No chyba, ze owies, a tym samym płatki owsiane mogą przyczyniać sie do zaniku kosmków jelitowych, ale to było by sprzeczne z postem który cytuję.? Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak to dokładnie jest z tymi płatkami owsianymi, bo wszedzie w sieci jest info, że owies jest szkodliwy dla celiaków, podczas gdy tu na forum spotykami informacje, że moze jednak nie koniecznie?Istnieją naukowe przesłanki że owies nie ma szkodliwego wpływu w celiakii.
artykuł:
"Immunologic evidence of no harmful effect of oats in celiac disease"
topics11/owies-a-celiakia-teoria-toksyc ... ight=owies
www.ajcn.org/cgi/reprint/74/1/137.pdf
Pozdrawiam,
Shrykull
" There Is No Spoon "
na temat owsa możesz sobie poczytać również tu:
http://www.csaceliacs.org/oatintolerance.php
Pozatym - pewnym problemem może byc fakt, że niekoniecznie kupujesz "czysty" owies, ale na przykład owies z dodakiem żyta czy przenicy. W warukach "sklepowych" nigdy nie będziesz miał 100% pewności, że owies jest "czysty".
http://www.csaceliacs.org/oatintolerance.php
Wyniki badań są raczej niejedoznaczne :?Our observations demonstrate that even if oats seem to be well tolerated by many celiac disease patients, there are patients who have an intestinal T-cell response to oats. Until the prevalence of oat intolerance in celiac disease patients is established, clinical follow-up of celiac disease patients eating oats is advisable.
Pozatym - pewnym problemem może byc fakt, że niekoniecznie kupujesz "czysty" owies, ale na przykład owies z dodakiem żyta czy przenicy. W warukach "sklepowych" nigdy nie będziesz miał 100% pewności, że owies jest "czysty".
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Na diecie od stycznia 2006
Siema,
Do elola : dobrze gadasz, fajnie że po eliminacji owsa synek sie dobrze czuje. :=D>:
Do Ola* dzięki za link do owsa. Poczytałem co nieco i już się nie upieram, że owies jest nieszkodliwy.
Teraz czekam już grzecznie na biopsję 31 maja tj. w środę.Do tego czasu oczywiście kontynuuję stare błędy dietetyczne. Ciekawe ile sie czeka na wyniki? Chiałbym mieć zanik kosmków bo bym już dużo wiedział na czym stoję. A tak gwoli ścisłości, to jak krew mam ujemną, i jeśli załozymy że biopsja wykaże zanik kosmków to czy to będzie znaczyć że jestem dożywotny celiak? Czy może będzie to świadczyć o wtórnym zespole uposledzonego wchłaniania(?), którego przyczynaą jest również nietolerancja glutenu? Jeśli to "wtórny zespół..." to jeżeli wyeliminuję gluten to czy objawy ustąpią? Czy to jest przejściowa sprawa w przypadku wtórnego zespołu, czy może w nim chodzi jeszcze o coś innego?
Pozdrawiam,
Shrykull
Do elola : dobrze gadasz, fajnie że po eliminacji owsa synek sie dobrze czuje. :=D>:
Do Ola* dzięki za link do owsa. Poczytałem co nieco i już się nie upieram, że owies jest nieszkodliwy.
Teraz czekam już grzecznie na biopsję 31 maja tj. w środę.Do tego czasu oczywiście kontynuuję stare błędy dietetyczne. Ciekawe ile sie czeka na wyniki? Chiałbym mieć zanik kosmków bo bym już dużo wiedział na czym stoję. A tak gwoli ścisłości, to jak krew mam ujemną, i jeśli załozymy że biopsja wykaże zanik kosmków to czy to będzie znaczyć że jestem dożywotny celiak? Czy może będzie to świadczyć o wtórnym zespole uposledzonego wchłaniania(?), którego przyczynaą jest również nietolerancja glutenu? Jeśli to "wtórny zespół..." to jeżeli wyeliminuję gluten to czy objawy ustąpią? Czy to jest przejściowa sprawa w przypadku wtórnego zespołu, czy może w nim chodzi jeszcze o coś innego?
Pozdrawiam,
Shrykull
" There Is No Spoon "
MY jesteśmy tylko po analizie krwi przeciwciała są dodatnie i dość wysokie co świadczy o rozwoju choroby od jakiegoś roku. Jednak do postawienia diagnozy potrzebna jest gastroskopia i biopsja i tu zaczynają się schody. :? Moja córeczka ma 4 latka i za 6 tygodni ma być operowana z powodu innej wady (końsko-szpotawość) i usypianie jej teraz wg tutejszych lekarzy może osłabić ja przed planowaną operacją więc chyba na gastro przyjdzie mi czekać co najmniej 3 miesiące a co do wprowadzenia wcześniejszej diety i wyeliminowania glutenu przed gastro niestety dwóch gastrologów (jeden Włoski i jeden z kliniki z Wrocka) odradzali [-X mi gdyż wyeliminowanie glutenu moze zniekształcić obraz badania. :roll: Piszecie, ze kosmki regenerują się powoli więc dlaczego lekarze twierdzą że dla dobra dziecka lepiej poczekać z dietą? Wiem że na lekarzy trzeba patrzyć z boku dlatego mam nadziję, że może Wy doświadczeni mi coś doradzicie Pozdrawiam Aga 

W tym przypadku lekarze maja rację, jeśli córka ma mieć kiedyś zrobioną biopsje to przed badaniem nie powinna być na diecie.Aga 32 pisze:.... co do wprowadzenia wcześniejszej diety i wyeliminowania glutenu przed gastro niestety dwóch gastrologów (jeden Włoski i jeden z kliniki z Wrocka) odradzali [-X mi gdyż wyeliminowanie glutenu moze zniekształcić obraz badania
Aga - powtórzę się za dziewcznyami - nie wprowadzaj diety zanim nie zrobisz biopsji. Jak przejdziesz na dietę przed zrobieniem badań, to później i parę kolejnych lat możesz spędzieć na próbie zdiagnozowania córeczki.
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej