badania

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Malia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Malia »

jn_milo pisze:Malia napisał/a:Co do tarczycy: ja mam od zawsze brudne łokcie, co może być objawem niedoczynności, ale TSH w normie.

Raczej ciemne łokcie i linie papilarne wskazują na niedoczynność nadnerczy- chorobę Addisona
Dzięki za info. :) Doczytam dokładniej.
Ale z tego, co już widzę w Wikipedii, to większość objawów pasuje do celiakii. No i łączy się to jakby nie było z wydzielaniem hormonów.
"Lekarze ignorują fakt, że różne osoby różnią się między sobą molekularną strukturą
i stosują schematyczne leczenie, nie uwzględniając tych różnic.
"
Linus Pauling
Awatar użytkownika
Malia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

al pisze:I co ja mam teraz robić? Przestałam jeść gluten, bo pani doktor powiedziała, że mogę odstawić :zdziw:
A pomogło to przynajmniej cośkolwiek?
"Lekarze ignorują fakt, że różne osoby różnią się między sobą molekularną strukturą
"
Linus Pauling
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

al pisze:Oj pomogło... nie mam już uporczywych gazów, bólów głowy i uczucia "odpływania" po jedzeniu, mam lepsze cukry (o prawie 1/3 obniżyłam dawki insuliny), zdaje się, że zaczynam mieć więcej energii i wraca mi chęć do życia. A, no i prawie zagoiły mi się nadżerki na języku (nie wiem czy to afty, bo to takie dziwne...)
Hm, a czy te wszystkie symptomy nie świadczą jednak na korzyść diety bezglutenowej? Pytam, bo nie wiem, czy nie mając przeciwciał uznasz, że nie masz celiakii i rzucasz dietę, czy niekoniecznie. A gastro miałaś? Możesz jeszcze spróbować zrobić EmA i GAF, ale nie wiem, jak długo jesteś na diecie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Malia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

A jak długi okres bycia na bezglutenowej diecie wyklucza wyjśćie przeciwciał i jak długo trzeba później odrabiać, żeby te przeciwciała się z powrotem pojawiły?
"
Linus Pauling
Siersciuch
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Siersciuch »

Właśnie mam podobne pytanie. Jestem na diecie od prawie roku. Testy skórne nic nie wykazały bowiem nie przerwałem diety. Mam teraz skierowania na badania z krwi. Jednak na jak długo muszę przerwać dietę, żeby wynik był prawidłowy?
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: martini »

Ja właśnie jestem w trakcie jedzenia, bo w przyszłym miesiącu planuję zrobić przeciwciała... Jem od stycznia, ale staram się nie przyzwyczajać za bardzo do bułeczek itp, bo znowu ośrodek uzależnienia w moim mózgu zaskoczy:). Robię obrzydliwą rzecz - łykam wodę z mąką. Bleeee, jak lekarstwo.
Awatar użytkownika
Malia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

martini pisze:Robię obrzydliwą rzecz - łykam wodę z mąką. Bleeee, jak lekarstwo.
Blee! To nie lepiej tak dobrać produkty mączne, żeby ci naprawdę nie smakowały?
"
Linus Pauling
Awatar użytkownika
Tomkus

Post autor: Tomkus »

martini pisze:Robię obrzydliwą rzecz - łykam wodę z mąką. Bleeee, jak lekarstwo.
No to nie najgorsza katownia :042: ... z takim lekarstwem.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Awatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Katarzyna35 »

martini, woda z mąką :042: to nie lepiej jakieś kluchy ze zwykłej mąki, makaron :?: co by już ominąć te bułeczki <mmm>
Obrazek
martini

Nie, ponieważ nie ma produktów mącznych, których nie lubię:)
Jeśli ktoś rzuci mi przepis na coś niedobrego z mąki, ma u mnie zapas swojego ulubionego bezglutenowego alkoholu na codziennego wieczornego drinka do końca roku - a jest dopiero marzec, przypominam!
Awatar użytkownika
Malia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

martini pisze:Nie, ponieważ nie ma produktów mącznych, których nie lubię:)
A próbowałaś otręby lub zarodki pszenne? Płatki owsiane niegotowane, tylko z jogurtem też nie wszystkim smakują.
"
Linus Pauling
martini

Smak owsianki uwielbiam, pod każdą postacią, nawet na sucho, ostatnio nawet kupiłam mleko owsiane, ponoć bg, ale jakoś średnio wierzę. Gdyby ktoś miał ochotę spróbować - "śmietana" z owsa fantastycznie smakuje z malinami.
Otręby też przejdą, w sumie niczym się dla mnie nie różnią od płatków kukurydzianych bg, więc wolę się nie przyzwyczajać do tańszej opcji.
martini

al pisze:
martini pisze:mleko owsiane, ponoć bg, ale jakoś średnio wierzę
Mnie uczyli, że wg najnowszych badań owies sam w sobie nie szkodzi celiakom. Jest zabroniony z uwagi na zanieczyszczenia innymi zbożami, które bardzo trudno wyeliminować. Może to "mleko" pochodzi z owsa sterylnie uprawianego ;)
Też na to liczę, ale gdzieś - chyba na Forum - czytałam, że w Europie nie ma takich upraw:(, dlatego owsiankę trzeba sprowadzać z USA. A moje mleko było holenderskie, o ile mnie pamięć nie myli. Może w Holandii mają osobne uprawy i kombajny do owsa, ale prędzej Stany bym o to podejrzewala i ich wielkie przestrzenie.
Awatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Katarzyna35 »

martini pisze:Jeśli ktoś rzuci mi przepis na coś niedobrego z mąki, ma u mnie zapas swojego ulubionego bezglutenowego alkoholu na codziennego wieczornego drinka do końca roku - a jest dopiero marzec, przypominam!
Pokusa nie do odparcia :D ale chyba nic nie wymyślę ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

Moje, drogie i przemiłe Panie :)
Bardzo cieszymy się, że tak fajnie zadomowiłyście się na naszym Forum. Cieszy nas to, że wprowadzacie świeżego ducha w forumowe rozmowy, że, między innymi, dzięki Wam, to Forum żyje. Zdajemy sobie sprawę, że dla Was jak i dla wszystkich forumowiczów też, ta wymiana doświadczeń jest bardzo potrzebna. Po to właśnie ludzie tutaj przychodzą. Ale równocześnie Forum od samego początku boryka się z problemem tak zwanego "gąszczu". Jednym ze źródeł tego problemu jest oczywiście sama tematyka, gdyż celiakia, dieta bezglutenowa itp, to sprawy jednak mało znane w Polsce, więc tematy rozwijają się bardzo szybko, a każdy Forumowicz przychodzi albo z własnym bagażem doświadczeń, albo z zerowym, i każdy z nich ma prawo do użytkowania Forum. Jednak pamiętajmy o tym, że najważniejsza dla wszystkich jest jasna informacja - co mam zrobić w konkretnym przypadku. Dlatego też człowiek, który wymyślił forum internetowe, wpadł na pomysł w celu poprawienia jego czytelności, żeby podzielić go na działy, a wpisy forumowiczów podzielić wg tematów. Stąd też zasada, że nie wolno zmieniać tematu wewnątrz jednego wątku. Ułatwia to wszystkim znalezienie czegoś dla siebie.
Zastanawiamy się też (moderatorzy i admini), czy kasować stare i nieaktualne wpisy Forumowiczów. Co prawda trochę kłóci się to z zasadami for internetowych (bo trzeba kasować pojedyncze wypowiedzi, a nie przenosić całe wątki do archiwum), ale poprawiłoby to czytelność i wiarygodność informacji...
Więc proszę Was, drogie juzerki :) Zawsze sprawdzajcie pierwszy post w wątku - o czym pisał autor. I odpisujcie w temacie. Jeśli macie coś do dodania, co jednak nie wiąże się z tematem - załóżcie nowy wątek, bez strachu :) To można robić do woli, bez ograniczeń, a nawet jest to pożądane.
Pozdrawiam i życzę miłego użytkowania ;)
ODPOWIEDZ