Zamieszanie - jakie zrobić badania?
Moderator: Moderatorzy
- Rafal_tata
- -#Moderator
Przykro mi, ale nie rozumiem Cię za bardzo. Badania nie robi się tylko dla papierka, ale po to, by mieć pewność, że to właśnie TA choroba jest przyczyną dolegliwości. Czasami ktoś może błędnie obwiniać gluten za swoje złe samopoczucie. Jak się czyta w podręcznikach (czy gdziekolwiek) o chorobach i patogenezie nagle okazuje się, że jest wiele chorób, które pasują do naszych objawów, a to bardzo niebezpieczny sposób i czasochłonny. Dlatego, jeśli tylko się da, a w przypadku @kamila wydaje mi się, że tak, powinno się najpierw prawidłowo zdiagnozować, a potem ewentualnie szukać dalej. Wiem, titrant, że właśnie poszukujesz, ale to jest Twoja sprawa, Twój sposób i Ty za niego odpowiadasz - sam za siebie. Na tym forum możesz podpowiadać innym tylko to, co w praktyce stosuje się w medycynie.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
titrant na litość może zrób to faktycznie a wszystkie dolegliwości Ci ustąpią... człowieku zamiast cieszyć się życiem wydaje mi się, że usiłujesz wzbudzić wśród innych litość nad sobą. Chyba jesteś zbyt zdrowy i dlatego takie głupoty przychodzą Ci do głowy... Sorry może jestem przewrażliwiona na Twoim punkcie.
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Chwilowo czuję się w miarę zdrowy, bo nie muszę wchodzić do wnętrz z 2 poł. dwudziestego wieku i udaje mi się unikać cukru. Niestety, jak tylko do takiego wnętrza wejdę albo wessam jakiś cukier, nie czuję się zdrowy, bo popadam m.in. w straszliwy półsen, w którym nie chce mi się funkcjonować, pomijając już to, że funkcjonować po prostu nie mogę, bo myśli się nie sklejają. Wnioski płyną dla mnie oczywiste. Koniec OT. Nie będę się już wypowiadał.
A ucięcie nogi wprowadzi nową, podobnie albo bardziej uniemożliwiającą dolegliwość...
A ucięcie nogi wprowadzi nową, podobnie albo bardziej uniemożliwiającą dolegliwość...
Ostatnio zmieniony czw 19 sie, 2010 14:55 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
- Rafal_tata
- -#Moderator
Ale to nie to forum.titrant pisze:A ucięcie nogi wprowadzi nową, podobnie albo bardziej uniemożliwiającą dolegliwość...
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
-
- Aktywny Nowicjusz
-
- Aktywny Nowicjusz
gastroskopie bym zrobil, lekarz mi da skierowanie bez problemu, ale jak bede musial tak dlugo czekac jak na kolonoskopie to sie nie doczekam, bo chce zaczac diete bezglutenową od razu po wynikach przeciwciał. Moze prywatnie cos sie szybciej uda. Przy gastroskopii mozna od razu zrobic biopsje czy to calkiem inne badanie?
-
- Aktywny Nowicjusz
probuje ale nie odbieraja... sprobuje rano z pracy zadzwonic
a czy lekarz podczas badania musi wiedziec, ze szuka celiakii? Czy moze oni sprawdza pod kątem wszystkiego i jak bedzie celiakia to ją wykryją.
trirant, a Ty nie masz cukrzycy albo innego zaburzenia metabolizmu weglowodanów? Byłeś z tym u diabetologa?
a czy lekarz podczas badania musi wiedziec, ze szuka celiakii? Czy moze oni sprawdza pod kątem wszystkiego i jak bedzie celiakia to ją wykryją.
trirant, a Ty nie masz cukrzycy albo innego zaburzenia metabolizmu weglowodanów? Byłeś z tym u diabetologa?
Ostatnio zmieniony czw 19 sie, 2010 19:49 przez Kamil-1980, łącznie zmieniany 2 razy.
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
O, następny cukrzycowmawiacz. Mam padaczkę wyzwalaną cukrem. U diabetologa nie byłem, bo cukier na czczo mam w środku normy, więc nie ma podstaw, żeby mnie kierować dalej.
Tak, prowadzący badanie musi wiedzieć, że szuka celiakii, żeby pobrał wycinki do badania mikroskopowego. Celiakii raczej nie widać gołym okiem, chyba że uszkodzenie jelit jest bardzo poważne. Sprawdzają jeszcze czy nie ma wrzodów, przepukliny, bo to widać chyba. Do tego mogą zrobić test ureazowy na Helicobacter pylori. Może coś jeszcze, nie wiem.
Tak, prowadzący badanie musi wiedzieć, że szuka celiakii, żeby pobrał wycinki do badania mikroskopowego. Celiakii raczej nie widać gołym okiem, chyba że uszkodzenie jelit jest bardzo poważne. Sprawdzają jeszcze czy nie ma wrzodów, przepukliny, bo to widać chyba. Do tego mogą zrobić test ureazowy na Helicobacter pylori. Może coś jeszcze, nie wiem.
Ostatnio zmieniony czw 19 sie, 2010 20:19 przez titrant, łącznie zmieniany 2 razy.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
-
- Aktywny Nowicjusz
Chcę zrobić podstawowe badania by zdiagnozować czy mam celiakię. Niestety jestem na diecie bezglutenowej. Aby zrobić badania muszę z niej zrezygnować. Na jak długo? Czytałem na forum w paru miejscach, ale raz pisze 6 tygodni, innym razem pół roku. Czy ktoś może wie ile warto poczekać jedząc gluten, by wyniki badań były wiarygodne?
- Magdalaena
- -#Moderator
-
- Nowicjusz
Dlaczego nikt nie proponuje badań genetycznych? Znalazłam na forum specjalistę z Zabrza Prof. Karczewską, córka miała robione badania:
-P/c. p. transglutaminazie tkankowej (anty-tGt) wtym p/c. anty-Ttg iGg
-F79 IgE sp. gluten
-IgE całkowite
-Transglutaminaza tkank. IgA
Wszystkie te badania wyszły dobrze ponieważ była na diecie a w ogóle ma na gluten uczulenie i nawet nie może być na diecie glutenowej bo zaraz go zwraca (ma mega ataki). Tutaj chylę czoło titranowi bo to nie były zwykłe ataki i nikt mi nie wierzy do dzisiaj, że Kaja jest uczulona za wyjątkiem dwóch osób co to widziały i przeżyły. Także nikt do końca nie zrozumie osób co przeżywają jak sami tego nie mają. Trza być po prostu twardym
Niedawno zrobiłam badanie genetyczne. Sama jak się okazało, że kuzynowi stwierdzili na 18-kę, że ma celiakie (później, że nie ma- masakra ale to są nasi specjaliści i już sama nie wiem co u niego). Badanie genetyczne jest bardzo drogie. Pani Prof. stwierdziła wysyłając wynik do W-wy do Centrum Zdrowia Dziecka bo jej się wydawało, że wynik nie wskazuje na celiakie. Po konsultacji z CZD wbiła Kaji do książeczki dieta na stałe- celiakia.
Ja zamiast coraz to mądrzejsza jestem coraz to na maxa głupsza.
Powiedziała, że badanie genetyczne wystarczy do stwierdzenia celiakii. Dlaczego w takim razie pierwsze ich nie zlecają-cena? Dlaczego nie ma dofinansowań czy coś?
Znowu moderator na forum napisał mi, że badanie genetyczne nie jest miarodajne. O co chodzi czy ktoś mi chociaż troszkę rozjaśni.
-P/c. p. transglutaminazie tkankowej (anty-tGt) wtym p/c. anty-Ttg iGg
-F79 IgE sp. gluten
-IgE całkowite
-Transglutaminaza tkank. IgA
Wszystkie te badania wyszły dobrze ponieważ była na diecie a w ogóle ma na gluten uczulenie i nawet nie może być na diecie glutenowej bo zaraz go zwraca (ma mega ataki). Tutaj chylę czoło titranowi bo to nie były zwykłe ataki i nikt mi nie wierzy do dzisiaj, że Kaja jest uczulona za wyjątkiem dwóch osób co to widziały i przeżyły. Także nikt do końca nie zrozumie osób co przeżywają jak sami tego nie mają. Trza być po prostu twardym

Niedawno zrobiłam badanie genetyczne. Sama jak się okazało, że kuzynowi stwierdzili na 18-kę, że ma celiakie (później, że nie ma- masakra ale to są nasi specjaliści i już sama nie wiem co u niego). Badanie genetyczne jest bardzo drogie. Pani Prof. stwierdziła wysyłając wynik do W-wy do Centrum Zdrowia Dziecka bo jej się wydawało, że wynik nie wskazuje na celiakie. Po konsultacji z CZD wbiła Kaji do książeczki dieta na stałe- celiakia.
Ja zamiast coraz to mądrzejsza jestem coraz to na maxa głupsza.
Powiedziała, że badanie genetyczne wystarczy do stwierdzenia celiakii. Dlaczego w takim razie pierwsze ich nie zlecają-cena? Dlaczego nie ma dofinansowań czy coś?
Znowu moderator na forum napisał mi, że badanie genetyczne nie jest miarodajne. O co chodzi czy ktoś mi chociaż troszkę rozjaśni.
- Magdalaena
- -#Moderator