wyniki badań proszę o pomoc w interpretacji
Moderator: Moderatorzy
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Alergolodzy, z którymi miałem styczność zawężają pojęcie alergii do reakcji zależnych od IgE. Wtedy AGA nie są jej oznaką. A jeśli uznać alergię IgG zależną? Dobre pytanie.
Jedno jest pewne: zarówno alergię dowolnego typu jak i celiakię leczy się w ten sam sposób - unikając glutenu.
Jedno jest pewne: zarówno alergię dowolnego typu jak i celiakię leczy się w ten sam sposób - unikając glutenu.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
http://www.imupro.pl/pl/jak_wykonac_test_imupro.html
Tu chyba można sobie zbadać te alergie
Widzisz, nie zgodzę się, że leczy się to tak samo. Celiakia - do końca życia. Alergia - niekoniecznie. Wolę więc mieć diagnozę - celiakia czy alergia. Czasem alergia jest efektem choroby podstawowej.
Tu chyba można sobie zbadać te alergie
Widzisz, nie zgodzę się, że leczy się to tak samo. Celiakia - do końca życia. Alergia - niekoniecznie. Wolę więc mieć diagnozę - celiakia czy alergia. Czasem alergia jest efektem choroby podstawowej.
Krakowska - nurtują mnie te same pytania co Ciebie, albo podobne...
Pwoiedz mi gdzie robiłaś gliadynę metodą GAF?
Imupro robiłam, genetyczn ena celiakię mi też wyszły. Teraz chcę zrobić porządną autoimmunologię:)
Pwoiedz mi gdzie robiłaś gliadynę metodą GAF?
Imupro robiłam, genetyczn ena celiakię mi też wyszły. Teraz chcę zrobić porządną autoimmunologię:)
Ostatnio zmieniony wt 30 lis, 2010 00:24 przez Martkaa, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rafal_tata
- -#Moderator
Wg mojej wiedzy przeciwciała antygliadynowe to przeciwciała charakterystyczne dla celiakii, a więc występują tylko wtedy, kiedy jesteś celiakiem.
//literówka
//literówka
Ostatnio zmieniony wt 30 lis, 2010 19:35 przez Rafal_tata, łącznie zmieniany 1 raz.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Wg opracowań jakie czytałam to te "moje przeciwciała" + przeciw endomysium mięśni gładkich = celiaklia. Ale nigdzie sie nie doczytała o sytuacji gdy tylko one są wysokie? Tak czy siak przejdę na dietę ale chcę znaleźć lekarza. W moich okolicach nie ma żadnego. Kto jest najlepszy w tej dziedzinie?
Martkaa nie wiem jaka to jest metoda, nie widze, aby bylo tu cokolwiek napisane. Robiłam w "DIAGNOSTYKA laboratoria medyczne ... więcej niż wynik". Wysyłali to do Krakowa na ul. Olszańską. Co masz na myśli mówiąc, że chcesz zrobić porządną autoimmunologię? Gdzie? Na czym to polega?
Niestety nie miałam nikogo, kto by mi je wtedy zinterpetował. Ba, Pan w labolatorium gdy przesyłano mi wynik powiedział mi, że jestem zdrowa
Martkaa nie wiem jaka to jest metoda, nie widze, aby bylo tu cokolwiek napisane. Robiłam w "DIAGNOSTYKA laboratoria medyczne ... więcej niż wynik". Wysyłali to do Krakowa na ul. Olszańską. Co masz na myśli mówiąc, że chcesz zrobić porządną autoimmunologię? Gdzie? Na czym to polega?
Niestety nie miałam nikogo, kto by mi je wtedy zinterpetował. Ba, Pan w labolatorium gdy przesyłano mi wynik powiedział mi, że jestem zdrowa
Ostatnio zmieniony wt 30 lis, 2010 10:50 przez krakowska, łącznie zmieniany 2 razy.
Witam,
Mam mały problem z interpretacją wyników. Od kwietnia jestem na diecie bezglutenowej. Dwa tygodnie temu robiłem biopsję z części zstępującej dwunastnicy, pobrano mi 5 wycinków i po badaniu okazało się, że kosmki zgodnie z klasyfikacją Marsha wykazują stopień 2 (pewnie kompletnie nie po medycznemu :-). Mam 29 lat, dietę trzymam pół roku. Wyczytałem na sieci, że kosmki się odbudowują po max 6-ciu miesiącach a tu ledwie 2. Rozumiem, że to rozwiewa moje wątpliwości czy rzeczywiście jestem chory. Czy ktoś mogłoby mi to zinterpretować? Dostać się do lekarza na wizytę to pod koniec roku ciężka sprawa nawet prywatnie. Czy ten wynik oznacza złą dietę? Od kwietnia nie miałem świadomie (przypadkiem coś złapałem na pewno) glutenu w ustach. Czy może taki wynik to coś normalnego? Pomóżcie.
Pozdrawiam
MD
Mam mały problem z interpretacją wyników. Od kwietnia jestem na diecie bezglutenowej. Dwa tygodnie temu robiłem biopsję z części zstępującej dwunastnicy, pobrano mi 5 wycinków i po badaniu okazało się, że kosmki zgodnie z klasyfikacją Marsha wykazują stopień 2 (pewnie kompletnie nie po medycznemu :-). Mam 29 lat, dietę trzymam pół roku. Wyczytałem na sieci, że kosmki się odbudowują po max 6-ciu miesiącach a tu ledwie 2. Rozumiem, że to rozwiewa moje wątpliwości czy rzeczywiście jestem chory. Czy ktoś mogłoby mi to zinterpretować? Dostać się do lekarza na wizytę to pod koniec roku ciężka sprawa nawet prywatnie. Czy ten wynik oznacza złą dietę? Od kwietnia nie miałem świadomie (przypadkiem coś złapałem na pewno) glutenu w ustach. Czy może taki wynik to coś normalnego? Pomóżcie.
Pozdrawiam
MD
- Rafal_tata
- -#Moderator
Po pierwsze, najczęstszą przyczyną braku poprawy jest nieświadome przemycanie glutenu do spożywanych produktów. Po drugie regeneracja śluzówki może trwać nawet do 2 lat u dzieci, u dorosłych może być to jeszcze dłuższy czas...
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
z tego cot u czytam wynikałoby że sam obecność przeciwciał przeciw gliadynie już jest mocnym sygnałem, że mam celiaklię ... a moja lekarka ma jakieś wątpliwości co do wartości norm mojego wyniku - czy konkretne wartości mają duże znaczenie ?
ja mam przeciw gliadynie <3 a zakres jest =<1 - 10 albo do 20 - w tej chwili nie mam badania przed sobą więc mogłam coś pomieszać
mam też obecność przeciwciał przeciw endomysium w klasie IgA
[ Komentarz dodany przez: Rafal_tata: Czw 09 Gru, 2010 16:01 ]
//scalenie postów
ja mam przeciw gliadynie <3 a zakres jest =<1 - 10 albo do 20 - w tej chwili nie mam badania przed sobą więc mogłam coś pomieszać
mam też obecność przeciwciał przeciw endomysium w klasie IgA
[ Komentarz dodany przez: Rafal_tata: Czw 09 Gru, 2010 16:01 ]
//scalenie postów
Ostatnio zmieniony czw 09 gru, 2010 16:01 przez natalia83, łącznie zmieniany 1 raz.
przepraszam za powtarzanie postów - ale jaszcze nie połapałam się pod jaki temat podklejać moje posty...
w temacie są wyniki badań - więc wrzucam moje wyniki
..................................................................
- zdiagnozowany zespół jelita drażliweg
- zdiagnozowany niedorozwój szkliwa zębowego
- niedjagnozowany trądzik , który pojawił się na studiach i nasila się; na twarzy, ramionach i plecach - bolesne ropne duże grudki, strasznie tłustą skórę
- skłonnosci depresyjne - niedjagnozowane,
- w tym roku zauważyłam u siebie mocne "wybuchy" zdenerwowania z byle powodu...
- nie mam anemii
- nie mam niedowagi ani nadwagi ( wzrost:164cm, waga: od 57 do 64 -szybko tyję kiedy sie nie pilnuję)
- no i nie jem mięsa (co miźle wróży jeżeli okaże się że nie mogę jeść glutenu
...co ja będę jadła ? 
WYNIKI BADAŃ KRWI I GASTROSKOPII:
GASTROSKOPIA :
WYNIK BADANIA:
śluzówka przełyku w normie.
Linia Z z pojedynczą wypustką 1cm na wysokości górnej granicy fałdów żołądkowych i impresji przepony.
Wpust w inwersji ściśle przylega do endoskopu.
Żołądek podatny na insuflację, prawidłowo ufałdowany.
W swietle obfita treść śluzowa z żółcią.
Błona śluzowa przekrwiona, zwłaszcza w antrum - wycinki w kierunku inf. H.pyroli.
Odźwiernik, opuszka i część zaopuszkowa dwunastnicy obrzeknięte.
Pobrano wycinki z części zaopuszkowej
WNIOSKI: Gastroesophagitis
...
ciesze sie że badanie juz mam za sobą
opuchnięte jelita czuję - więc mnie nie dziwi w opisie
ale czy ktoś wie/miał tez tak co znaczy ten opis:
linia Z z pojedynczą wypustką 1cm na wysokosci górnej granicy faldów żołądkowych...
zastanawiam sie czy to jakaś powazna anomalia czy cos powszechnego...?
..............................................................................................................................
BADANIA KRWI:
NAZWA BADANIA :
P/c endomysialne IgA
WYNIK:
wykryto, miano - 10
ZAKRES REFERENCYJNY :
>=1:20 - obecne, < 1:20 - nieobecne
NAZWA BADANIA :
P/c endomysialne IgG
WYNIK: nie wykryto
ZAKRES REFERENCYJNY :
Przeciwciała przeciw gliadynie - obecne
NAZWA BADANIA :
P/c przeciw gliadynie IgA
WYNIK : <3,0 U/ml
ZAKRES REFERENCYJNY : <17,0
Czy ktoś spotkał się z takim zapisem ???
Lekarz gastroenterolog u której byłam nie potrafiła odczytać znaczenia tych wyników i nie wiedziała czy jestem w normach czy nie - jednak zrobiła mi gastroskopię
i powiedziała,że będzie dzwonić do laboratorium które robiło badania żeby tam się czegoś dowiedzieć
PS przepraszam za przedługaśny post - postaram się ogarnąć
w temacie są wyniki badań - więc wrzucam moje wyniki
..................................................................
- zdiagnozowany zespół jelita drażliweg
- zdiagnozowany niedorozwój szkliwa zębowego
- niedjagnozowany trądzik , który pojawił się na studiach i nasila się; na twarzy, ramionach i plecach - bolesne ropne duże grudki, strasznie tłustą skórę
- skłonnosci depresyjne - niedjagnozowane,
- w tym roku zauważyłam u siebie mocne "wybuchy" zdenerwowania z byle powodu...
- nie mam anemii
- nie mam niedowagi ani nadwagi ( wzrost:164cm, waga: od 57 do 64 -szybko tyję kiedy sie nie pilnuję)
- no i nie jem mięsa (co miźle wróży jeżeli okaże się że nie mogę jeść glutenu

WYNIKI BADAŃ KRWI I GASTROSKOPII:
GASTROSKOPIA :
WYNIK BADANIA:
śluzówka przełyku w normie.
Linia Z z pojedynczą wypustką 1cm na wysokości górnej granicy fałdów żołądkowych i impresji przepony.
Wpust w inwersji ściśle przylega do endoskopu.
Żołądek podatny na insuflację, prawidłowo ufałdowany.
W swietle obfita treść śluzowa z żółcią.
Błona śluzowa przekrwiona, zwłaszcza w antrum - wycinki w kierunku inf. H.pyroli.
Odźwiernik, opuszka i część zaopuszkowa dwunastnicy obrzeknięte.
Pobrano wycinki z części zaopuszkowej
WNIOSKI: Gastroesophagitis
...

opuchnięte jelita czuję - więc mnie nie dziwi w opisie
ale czy ktoś wie/miał tez tak co znaczy ten opis:
linia Z z pojedynczą wypustką 1cm na wysokosci górnej granicy faldów żołądkowych...
zastanawiam sie czy to jakaś powazna anomalia czy cos powszechnego...?
..............................................................................................................................

NAZWA BADANIA :
P/c endomysialne IgA
WYNIK:
wykryto, miano - 10
ZAKRES REFERENCYJNY :
NAZWA BADANIA :
P/c endomysialne IgG
WYNIK: nie wykryto
ZAKRES REFERENCYJNY :
Przeciwciała przeciw gliadynie - obecne
NAZWA BADANIA :
P/c przeciw gliadynie IgA
WYNIK : <3,0 U/ml
ZAKRES REFERENCYJNY : <17,0
Czy ktoś spotkał się z takim zapisem ???
Lekarz gastroenterolog u której byłam nie potrafiła odczytać znaczenia tych wyników i nie wiedziała czy jestem w normach czy nie - jednak zrobiła mi gastroskopię
i powiedziała,że będzie dzwonić do laboratorium które robiło badania żeby tam się czegoś dowiedzieć
PS przepraszam za przedługaśny post - postaram się ogarnąć
Ostatnio zmieniony czw 09 gru, 2010 22:33 przez natalia83, łącznie zmieniany 2 razy.
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
@ Rafał:
Ta wypustka to chyba jakiś szczegół anatomiczny, może niegroźny. Zobaczysz co powiedzą.
Oprócz 4 zbóż które zawierają gluten jest mnóstwo innych roślin, którymi może się żywić wegetarianin celiak.
@ Natalia:natalia83 pisze: Pobrano wycinki z części zaopuszkowej
Ta wypustka to chyba jakiś szczegół anatomiczny, może niegroźny. Zobaczysz co powiedzą.
Oprócz 4 zbóż które zawierają gluten jest mnóstwo innych roślin, którymi może się żywić wegetarianin celiak.
Ostatnio zmieniony pt 10 gru, 2010 02:35 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
wiem że roślin jest dużo:)
moje obiady w 99% składaja się z warzyw - głównie warzywa gotowane - brokuły, brukselki , fasolki i zupy warzywne, zupa cebulowa , brokułowa
będe tęsknić za zwykłym makaronem ( chociaz jem też dużo makaronów ryżowych i sojowych - ale nie wiem jak tam w nich z tym ukrytym glutenem )... pieczywa tez nie jem dużo...
jadłam dużo otrębów pszennych i pełnoziarnistych musli - zaleconych mi wcześniej przez gastrolog - ale mam kolegę który na sniadania wcina kaszę - więc może jakaś kasza bezglutenowa (jaglana?) będzie dobra na śniadania...
mam nadzieje , że mogę jeść ryż z jabłkami
jeszcze muszę tu na forum wyszperać czy mogę jeść krewetki , ryby - bo takie mam "zboczenie", że nie jem ssaków i ptaków - a ryby jem
o! a czy można jeść czekoladę ,np. wedla - bo to jest u mnie silne uzależnienie:D
( no ale o tym to pewnie w dziale o badaniu produktów... tak sobie retorycznie pytam)
Dieta nie budzi we mnie paniki - przypuszczam że ten ukryty gluten ( np. w twarożku, mące kukurydzianej - jak tu na forum czytałam ) to największy problem
Pewnie o wiele trudniej jest z utrzymaniem diety dziecku bezglutenowemu, tak żeby w szkole nie zjadło nigdy ciastka od kolegi
moje obiady w 99% składaja się z warzyw - głównie warzywa gotowane - brokuły, brukselki , fasolki i zupy warzywne, zupa cebulowa , brokułowa

będe tęsknić za zwykłym makaronem ( chociaz jem też dużo makaronów ryżowych i sojowych - ale nie wiem jak tam w nich z tym ukrytym glutenem )... pieczywa tez nie jem dużo...
jadłam dużo otrębów pszennych i pełnoziarnistych musli - zaleconych mi wcześniej przez gastrolog - ale mam kolegę który na sniadania wcina kaszę - więc może jakaś kasza bezglutenowa (jaglana?) będzie dobra na śniadania...
mam nadzieje , że mogę jeść ryż z jabłkami
jeszcze muszę tu na forum wyszperać czy mogę jeść krewetki , ryby - bo takie mam "zboczenie", że nie jem ssaków i ptaków - a ryby jem
o! a czy można jeść czekoladę ,np. wedla - bo to jest u mnie silne uzależnienie:D
( no ale o tym to pewnie w dziale o badaniu produktów... tak sobie retorycznie pytam)
Dieta nie budzi we mnie paniki - przypuszczam że ten ukryty gluten ( np. w twarożku, mące kukurydzianej - jak tu na forum czytałam ) to największy problem
Pewnie o wiele trudniej jest z utrzymaniem diety dziecku bezglutenowemu, tak żeby w szkole nie zjadło nigdy ciastka od kolegi
- Rafal_tata
- -#Moderator
Przeszukaj forum, proszę 
Jeśli nie znajdziesz odpowiedzi, wtedy pytaj w odpowiednim dziale i wątku, a jeśli takiego nie ma, załóż nowy.

Jeśli nie znajdziesz odpowiedzi, wtedy pytaj w odpowiednim dziale i wątku, a jeśli takiego nie ma, załóż nowy.
Ostatnio zmieniony pt 10 gru, 2010 23:20 przez Rafal_tata, łącznie zmieniany 1 raz.
U mnie również wykryto p/c antygliadynowe w klasie IgG, nie wykryto p/c przeciw endymosium, natomiast przeciw transglutaminazie nie miałam badań, gdyż w laboratorium w którym byłam ich nie wykonują. Domyślam się, że i te badania powinnam zrobić. Obawiam się jednak powrotu do diety zawierającej gluten, nie wiem tak naprawdę do dziś czy to on mi szkodzi, ale już się boję tych nieprzyjemnych objawów
Wcześniej miałam robioną kolonoskopię i stwierdzono stany zapalne błony śluzowej jelita grubego. Z gastroskopii nie miałam pobranego wymazu, a powinnam mieć bo wykryłam sobie wcześniej testem aptecznym helicobacter pylori. Czy przy celiakii zwykłe badanie gastroskopowe powinno wykazać jakieś zmiany, czy dopiero pobranie wycinka z jelita cienkiego do biopsji może potwierdzić celiakię?
Przy okazji lekarz ginekolog powiedział mi, że się dorobiłam drożdżycy (candida)
wiem, że przy drożdżycy występuje też zła reakcja na gluten, myślę czy to może nie od tego, ale zastanawiają mnie te dodatnie przeciwciała antygliadynowe w klasie IgG.
W mojej okolicy nie ma lekarzy gastrologów ani gastroenterologów. Chciałabym wiedzieć jakie badanie mogłabym jeszcze zrobić przed wizytą u lekarza?
Dodam jeszcze, że mam 27 lat i podwyższony cholesterol, co jest szczególnie dziwne zwłaszcza, że nigdy nie spożywałam produktów bogatych w tłuszcze, nie przesadzałam z nabiałem (obecnie nie mogę nabiału spożywać w ogóle, bo okazało się też że nie toleruję laktozy). Być może to też ma jakieś znaczenie...

Wcześniej miałam robioną kolonoskopię i stwierdzono stany zapalne błony śluzowej jelita grubego. Z gastroskopii nie miałam pobranego wymazu, a powinnam mieć bo wykryłam sobie wcześniej testem aptecznym helicobacter pylori. Czy przy celiakii zwykłe badanie gastroskopowe powinno wykazać jakieś zmiany, czy dopiero pobranie wycinka z jelita cienkiego do biopsji może potwierdzić celiakię?
Przy okazji lekarz ginekolog powiedział mi, że się dorobiłam drożdżycy (candida)

W mojej okolicy nie ma lekarzy gastrologów ani gastroenterologów. Chciałabym wiedzieć jakie badanie mogłabym jeszcze zrobić przed wizytą u lekarza?
Dodam jeszcze, że mam 27 lat i podwyższony cholesterol, co jest szczególnie dziwne zwłaszcza, że nigdy nie spożywałam produktów bogatych w tłuszcze, nie przesadzałam z nabiałem (obecnie nie mogę nabiału spożywać w ogóle, bo okazało się też że nie toleruję laktozy). Być może to też ma jakieś znaczenie...