Czy możliwe że to celiakia ?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

chuck
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: chuck »

W czwartek próbowałem wprowadzić pszenicę do diety, zjadłem sobie po południu naleśniki a pod wieczór knedle ze śliwkami, następnego dnia niby wszystko ok było tylko stolec był mniejszy. W piątek jadłem jakieś paszteciki z kapustą, "chipsy z pieca",troszkę ciasta. W sobote już niestety było dużo gorzej, czułem się wykończony, na początku miałem zatwardzenie, po paru godzinach wodnistą biegunke, dzisiaj dosyć luźny stolec tylko strasznie cuchnący, i pojawił się śluz. Dodam że jak stosowałem dietę to takie rzeczy się nie działy.
Nie wiem co już robić :|
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: titrant »

Nieśmiało podpowiem: nie jeść glutenu, skoro jawnie szkodzi.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)

Post autor: Ola_la »

chuck pisze:Nie wiem co już robić
wydaje się, że jednak wiesz, tylko zupełnie nie chcesz przyjąć tego rozwiązania do (ś)wiadomości....
chuck
Nowicjusz
Nowicjusz

Byłem dzisiaj u lekarza rodzinnego po skierowanie do gastrologa.
Powiedziałem Pani Doktor że nie jadłem pszenicznych produktów przez 2 miesiące i było ok, ona stwierdziła że to może uczulenie. Powiedziała mi że celiakia to napewno to to nie jest, ponieważ jest wykrywana u małych dzieci tylko...
Awatar użytkownika
titrant

chuck pisze:Powiedziała mi że celiakia to napewno to to nie jest, ponieważ jest wykrywana u małych dzieci tylko...
To zdecydowanie nieprawda. Wymagaj od gastrologa zrobienia testów celiakii, a jeśli nie będzie się dało, bo nie będą wypisane na skierowaniu, wróć do POZ i domagaj się skierowania. Jeśli nie będzie się dało, bo "tylko u dzieci", możesz jeszcze zmienić lekarza. Dobrym wyjściem też będzie rzucenie glutenu bez diagnozy.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
chuck
Nowicjusz
Nowicjusz

No jestem zapisany do gastrologa.
Mam pytanie czy spożyte w piatek i sobotę pszeniczne rzeczy mogą powodować u mnie jeszcze we wtorek biegunki ?
Bo jakoś przez te 2 miesiące diety nie było takich problemów
Awatar użytkownika
titrant

Może być, że tak, może być, że nie. Skoro nie było problemów na diecie, a po jej olaniu są, morał jest jeden: celiakia czy nie, glutenu nie tolerujesz.

Działanie glutenu owszem, może być opóźnione. Objawy mogą ustępować nawet dopiero po tygodniach.
Kamil-1980
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: Kamil-1980 »

chuck, może masz to co ja. Ja muszę bardzo ograniczać błonnik. Z węglowodanów tylko biały ryż nie szkodzi mi w ogóle i mogę jeść go bez ograniczeń. Nie tylko nie szkodzi, ale wydaje mi się, że leczy to, co inne pokarmy zepsuły. Białe pieczywo - mimo że ma mało błonnika - źle na mnie działa. Warzywa takie jak ziemniaki, marchewka, pomidory - powodują gazy, a takie jak brokuły, kalafior, fasola - wielkie gazy i biegunkę. Mięso, ryby, jajka mogę jeść bez ograniczeń.
Jeśli nie chcesz ograniczać węglowodanów, to biały ryż może być nadzieją - spróbuj.

Napisz co wyjdzie po wizycie u gastrologa / po badaniach. Ja też napiszę, bo w poniedziałek mam gastroskopię.
Ostatnio zmieniony czw 27 paź, 2011 13:36 przez Kamil-1980, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
titrant

kamil____ pisze:chuckJa muszę bardzo ograniczać błonnik
Jak znosisz wiórki kokosowe?
Kamil-1980
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: Kamil-1980 »

titrant pisze:Jak znosisz wiórki kokosowe?
nie próbowałem
Awatar użytkownika
titrant

To spróbuj. Pytam, bo tam jest błonnika jak śmiecia. Więcej niż w warzywach. Jeśli je zniesiesz dobrze, to problem nie leży w samym błonniku. Na warzywa można być uczulonym.
ODPOWIEDZ