wynik - prośba o Wasze opinie

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

Bardzo dobre produkty do wlosow ma Seboradin, rozne linie, do wypadajacych, farbowanych itp. Pachna dosc intensywnie (rzepa, roznymi ziolowymi bajerami), ale wlosy rzeczywiscie sie robia gestsze i rosna lepiej po nich.
Obrazek
jagódka
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: jagódka »

Dziękuję za odpowiedzi. Na wyniku nie ma nic odnośnie limfocytów. Zastanawiam się nad zabraniem moich wycinków i przebadanie ich w bardziej może renomowanym ośrodku. Co o tym myślicie? Za gastro i wycinki płaciłam sama, więc nie powinno być problemu z ich oddaniem, pod warunkiem, że jeszcze je mają.
Dzisiaj kupiłam jeszcze sobie Dermenę, miala dobre opinie + wyciąg ze skrzypu i pokrzywy.
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: alva_alva »

jagódka pisze:Jeszcze jedno pytanko. MAm ogromny rpblem od miesiąca z wypadajacymi włosami, leca garściami. Łykam żelazo i wcieram Radical- ampułki. Niestety za razie zadnej poprawy, tarczyca w porządku. Czy macie problem z wypadaniem włosów?I co z nim robicie? Już i tak je podcięłam dość drastycznie.
To może być efekt niedoczynności tarczycy. TSH, Ft4 i Ft3 robiłaś?
Awatar użytkownika
alva_alva

Lubomir pisze:U mnie też wypadają włosy ale na podbródku. Jak się ogolę to nie widać ale jak parę dni się nie ogolę, to jest to widoczne. Na początku miałem tylko małą palmkę a teraz mam bruzdę o szerokości 1 cm i o długości ust. Byłem u dermatologa i powiedziała mi pani doktor, że to stres i emocjonalne sprawy. Przepisała mi Piloxidil i jakiś antybiotyk do wcierania na zmianę. Nic nie pomogło i zaniechałem tego a ognisko łysienia plackowatego powiększa się stale. Gastrolog u którego byłem powiedział, że to "problem towarzyski" i o niczym nie świadczy.
Łysienie plackowate towarzyszy chorobom autoimmunologicznym, podobnie jak bielactwo.
jagódka
Nowicjusz
Nowicjusz

tak tarczyca łącznie z przeciwciałami w porządku
Awatar użytkownika
alva_alva

Podaj wyniki Ft4 , Ft3 i TSH. Niestety, ale to , że mieszczą się one w normie na papierze nie oznacza, że jest dobrze.
ewae
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: ewae »

jagódka pisze:Jeszcze jedno pytanko. MAm ogromny rpblem od miesiąca z wypadajacymi włosami, leca garściami. Łykam żelazo i wcieram Radical- ampułki. Niestety za razie zadnej poprawy, tarczyca w porządku. Czy macie problem z wypadaniem włosów?I co z nim robicie? Już i tak je podcięłam dość drastycznie.
Swego czasu pomogła mi kuracja przeciw wypadaniu włosów seboradin. Stosowałam ampułki forte i szampon, róznica była ogromna po jakichś 2-3 miesiącach, pojawiły się baby hair i włosy się zagęściły także polecam taką kurację tylko systematyczność jest niezbędna.
jagódka
Nowicjusz
Nowicjusz

hormon tyreotropowy 0,673 uU/ml (0,34-4,94)
wolna trójjodotyronina 4,61 pmol/l (2,63-5,7)
wolna tyroksyna 17,04 pmol/l (9,01-19.05)
jagódka
Nowicjusz
Nowicjusz

seboradin używałam kiedyś, nie pomógł mi, albo za krótko go stosowałam
Awatar użytkownika
alva_alva

Tarczyca wygląda na pierwszy rzut oka ok., ale w Hasi można przez przypadek trafić na takie wyniki niby ok. Powtórz te badania za kilka tygodni na wszelki wypadek.

A jak testosteron wolny, kortyzol, DHEA, prolaktyna? Przetłuszczają ci się włosy, skóra na twarzy czy raczej są za suche?
Ostatnio zmieniony pt 14 cze, 2013 10:14 przez alva_alva, łącznie zmieniany 1 raz.
jagódka
Nowicjusz
Nowicjusz

Tych badań nie robiłam, kiedyś miałąm podwyższoną prolaktynę ibrałam dostinex.
Skórę mam raczej przetłuszczającąsię, chyba faktycznie jeszcze raz zrobię prolaktynę przed i po metoclopramidzie.
Wydam majątek na badania :(
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

jagódka,

sama prolaktyna nie jest droga, a od tego badania z obciążeniem się odchodzi, tak gdzieś czytałam i moja głowna lekarka prowadząca to potwierdziła - chociaż ja się nie znam!
Awatar użytkownika
alva_alva

Nic ci nie mówili lekarze, bo jeśli podstawowa prolaktyna jest dobra, to obciążenia się nie robi . Jeśli podstawowa prolaktyna jest za wysoka, to się wtedy dopiero robi obciążenie, gdyż wynik po obciążeniu pokazuje czy jest ta prolaktyna jest za wysoko czynnościowo, czyli np. w wyniku stresu czy jej źródło leży np. w gruczolaku przysadki.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

alva_alva,

mi zrobili mimo prawidłowej prl. po rezonansie nr 1 kiedy wyszło cos na przysadce własnie. chcieli sprawdzić, czy jest czynne.
jagódka
Nowicjusz
Nowicjusz

Majątek wydałam do tej pory, bo przeciwciała swoje i syna, syna genetyczne i moją gastroskopię z wycinkami, tarczycę i inne badania - niezliczoną ilość to z własnej kieszeni...i tak w ten sposób wspomagam służbę zdrowia, zresztą widzę, że nie tylko ja :(
Lekarze dają tylko skierowanie na podstawowe badania....
Ostatnio zmieniony sob 15 cze, 2013 10:38 przez jagódka, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ