Wyniki badań-poszę tylko o opinię.

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

gnieka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Re: Wyniki badań-poszę tylko o opinię.

Post autor: gnieka »

Dziękuję :)
Czuję się fantastycznie,wiedząc,że trud i wysiłek stosowany w diecie,został wynagrodzony :053:
Wyniki dają dużą motywację,do dalszej diety! Nie tęsknię już za dawnymi nawykami żywieniowymi.Na diecie bezglutenowej da się żyć :053:
Jeszcze tylko pozbyć się przewlekłego stanu zapalnego żołądka i będzie super;)
pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkim skuteczności diety bg
Agnieszka
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

Agnieszko, czytając takie posty, robi się człowiekowi po prostu lżej :)
Gratuluję wytrwałości, cierpliwości i silnej woli.

Żołądkiem ktoś się opiekuje? Kontroluje, leczy?
gnieka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Jeszcze raz dziękuję.
Nie,lekarzy omijam.Zresztą słyszałam podobne zalecenia,tylko nie mam możliwości zastosowania.Lekarze zgodnie twierdzą,że leki z grupy inhibitorów nie leczą,tylko osłaniają.W każdym razie zalecają przejście na 3 dniową głodówkę.Mam pić tylko wodę i ew wafle ryżowe.Następnie wprowadzać,delikatnie jedzenie bardzo lekkie,bez przypraw,delikatne dla żołądka.Taka dieta,ma za zadanie wysuszenie błony śluzowej żołądka i jej regenerację.Tylko jak to zastosować?nie będąc na urlopie?ciężka sprawa.
A dlaczego,Ty Leeloo jesteś nadal w szpitalu?jak Twoje wyniki?diagnoza?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

3 dni głodówki brzmi mocno. na pewno nie dla diabetyków i wrażliwych, i tak piszesz- urlop obowiązkowy :)
ale generalnie taka dieta, pomijam trochę długi post, jest jak najbardziej sensowna. ominęłabym na razie głodówkę i wprowadziła następny etap, a jak będą sprzyjające warunki to można zacząć od nowa z postem.

jestem, Agnieszko, bo ktoś musi g:D wyniki porażką, diagnoza: choroba wieloukładowa :batman:
gnieka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

przeprasza,że dopiero teraz...
Leeloo,mam nadzieję,że wszystko dobrze się skończy i wreszcie wrócisz do zdrowia! innej opcji nie ma,szkoda tylko,że tyle już jesteś w szpitalu...
Trzymam kciuki,życzę szybkiego powrotu do zdrowia,nie daj się lekarzom i walcz o swoje!!!
Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Agnieszko, po pierwsze -> bardzo, bardzo, bardzo dziękuję, to niesamowicie miłe, naprawdę <całus>

po drugie -> jestem teraz na wolności, do poniedziałku :sylwester:
gnieka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Witam ponownie :564:
Sądzę,że zaskoczę Was tym postem;)
W związku z nowym rokiem,postanowiłam sobie,że rzucam słodycze :053: Oczywiście jestem wytrwała,bo przecież jak dobrnę do końca Stycznia,w nagrodę funduję sobie ciucha g:D a żeby motywacja nie spadła,to za każdy miesiąc jakiś ciuch-bo skoro jem bezglutenowo,bezlaktozowo,beztłuszczowo,niewzdymająco,lekkostrawnie i teraz bezcukrowo,to chociaż jakiś ciuszek się należy dla przyjemności :D Pochwalę się też,że od 2 miesięcy piję siemienie lniane na czczo.No ale,żeby nie było,że się chwalę,to pomimo tylu wyrzeczeń żołądek ma dość-a raczej ja jego mam dość!!!Od 3 tygodni mnie męczy,a od 7 dni nie daje żyć(jeść).Udałam się wczoraj desperacko do gastrologa-prywatnie.Przeżyłam taki szok,że nawet teraz wydaje mi się,że to jakiś sen.Opowiedziałam całą swoją historię.Przedstawiłam dokumentację poprzedniego lekarza.Pani gastrolog przy wyniku 1marsah wystawiła zaświadczenie o celiakii-bez dwóch zdań!stwierdziła,że jestem książkową postacią celiakii od urodzenia,że nie może uwierzyć w to,że dopiero w wieku dorosłym zostałam zdiagnozowana.Twierdzi,że dopiero teraz mogę ponieść tego konsekwencje,że przyczyna musi być złożona skoro moje jelita nie radzą sobie z mlekiem,cukrem,tłuszczem,glutenem itd.trzeba koniecznie to sprawdzić-gastroskopia(u niej prywatnie kosztuje 250zł z wycinkami).Zrobiła usg,znalazła polipa w woreczku żółciowym-kontrola co 6 miesięcy.Żołądek i resztę będzie sprawdzać endoskopem.Na koniec(a wizyta trwała 45min) dodała,że zaprasza mnie do poradni państwowej,w której ona przyjmuje-muszę być na stałe pod opieką gastrologa,ze względu na grupę podwyższonego ryzyka,będzie mnie monitorowała,zleci wszystkie badania konieczne na NFZ-bo chociaż tyle należy mi się od naszego Państwa za nieudolność lekarzy,przez tyle lat!!!!!!myślałam,że spadnę z krzesła!!!!!kazała udać się do lekarza 1 kontaktu,z zaświadczeniem o celiakii , po skierowanie do poradni(minął rok,jak tam byłam) i wiecie co?!poszłam,pokazałam w okienku,Pani miła,ja powiedziałam,że nie uśmiecha mi się siedzieć tu z tyloma ludźmi(grypa i te sprawy) i czekać tylko po skierowanie,a ona na to,że oczywiście nie będę czekać i kazała zjawić się jutro do okienka po skierowanie :053: a jak zadzwoniłam do tej państwowej przychodni gastrologicznej,to ustalili mi termin na 05.02.2015!czyli za tydzień!!!!
.....ja nie wiem,czy to sen.czy mam teraz tu na ziemi żywego Anioła Stróża.....a i dodam,że planuje przebadać mnie na pasożyty,osteoporozę,krzywą cukrową itd...
przepraszam,że tak chaotycznie ale do dzisiaj mam mnóstwo pozytywnych endorfin :gitara:

a tak poza tematem,czy są już dostępne koszulki naszego stowarzyszenia???bo ja ciągle czekam!!!!!!a muszę mieć ciucha na koniec miesiąca g:D
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: justek625 »

no ciuch koniecznie :) a lekarza wpisz do listy polecanych lekarzy
pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: pleomorfa »

Gnieka jestem w szoku. Wygląda na to, że wygrałaś w medycznego totka :sylwester:

Trzymam kciuki za dalszą znajomość z panią doktór na tym samym poziomie :D
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
gnieka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Czekam nadal na wiadomość,w sprawie koszulek;)
faktycznie,dobry pomysł z wpisem lekarza polecanego,muszę poszukać gdzie co i jak:)
Dziękuję za kciuki,po wizycie(państwowej)okaże się jak dalej będzie.Myślę,że dzięki jej otwartości,ciepłej osobowości,chęci pomagania i angażowania się(nie za pieniądze) bardzo mi pomoże....zobaczymy....
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Agnieszko,
absolutnie wygrałaś g:) , jak dobrze, że w końcu los się uśmiechnął i po burzy idzie słoneczko. serce rośnie!

koszulek fizycznie nie ma. czy będą? na pewno. kiedy? nie mam pojęcia...może na expo w maju?

koniecznie zapodaj namiary na panią doktor i poradnię tutaj ->

viewtopic.php?f=8&t=149&p=90125#p90125

myślałaś może nad wykonaniem testów na alergie IgG-zależne typu ImmuPro?

ciekawe jak tam Twoje enzymy trzustkowe, wątrobowe, wydzielanie HCl-u w żołądku, bilirubina itd..
gnieka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Ok,w takim razie staję już pierwsza w kolejce za koszulkami w rozmiarze S(kolor czerwony i niebieski)!!!!

Wpisałam już dane o lekarzu :) mam nadzieję,że się przyda:)

Nie mam pojęcia co to za testy immupro,także nie brałam ich pod uwagę.Na pewno skorzystam z sugestii,o wszystkie badania zapytam lekarza.
Swoją drogą myślałam,że rok na diecie bg zrobi swoje i już miną wszystkie dolegliwości:(a tu dalej szukaj...badaj....na samą myśl,już mi się nie chce...no i jeszcze rurę karzą połykać;)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

czerwonych nigdy nie widziałam ;)
niebieskie i granatowe, owszem. oraz białe.

Testy ImuPro:
http://www.instytut-mikroekologii.pl/po ... -typu-iii/

http://www.instytut-mikroekologii.pl/imupro300/
gnieka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

to poproszę niebieską i granatową,może być też z długim rękawem:)

dziękuję za linki,przeczytam i wspomnę na wizycie:)
Awatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Anja »

Zrobiliśmy synkowi testy IgA kontrolne. wynik <2, a natomiast u babci 32. U synka jest wysypka na skórze po zjedzeniu glutenu ( testowaliśmy pół roku metodą eliminacji). Babcia ma wiecznie biegunki i zaparcia, oraz stany zapalne stawów, zmiany skórne, suchość oka i standardowe objawy gastryczne typu wzdęcia, bóle brzucha itp.
ODPOWIEDZ