Mama sześciolatka w rozsypce...
Moderator: Moderatorzy
Re: Mama sześciolatka w rozsypce...
czekamy i jak najbardziej kciuki trzymamy 

A ja podejrzewam ,że jest to somatotropinowa niedoczynność przysadki i jest niedobór hormonu wzrostu. Ale to się leczy i będzie dobrze.
no to już z grubej rury.. tym bardziej, że dzieci rosną w swoim tempie. NIE MA idealnej skali, tak jak nie ma idealnego dziecka. siatki centylowe są tylko bardzo bardzo ogólnym uśrednieniem wyliczonym na żałośnie małej grupie kontrolnej.
Mojego syna zbadali gastrologicznie a następnie endokrynologicznie i to w CZD
to tylko pogratulować i się cieszyć 

-
- Nowicjusz
Już mam wyniki
Aminotransferaza asparaginowa (AST/GOT) (37°C): 28 U/l [< 52]
Aminotransferaza alaninowa (ALT/GPT) (37°C): 10 U/l [< 39]
Immunoglobulina A: 0,83 g/l [0,38-2,35]
Testem immunofluorescencji pośredniej w badanej surowicy nie wykryto przeciwciał przeciw endomysium w klasie IgA(-)
Poziom przeciwciał przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTg) w klasie IgA badany testem EliA (Phadia 100): negatywny i wynosi <1 U/ml
Jedyne odchylenie od normy, to:
Żelazo w surowicy: Żelazo: 46 µg/dl [59 - 158]
Ale niski poziom żelaza raczej nie jest przyczyną niskorosłości. W grudniu żelazo było w normie, a syn i tak spadał z siatki.
Halina24 - teraz będziemy się badać w tym kierunku (hormony), szkoda tylko, że zapisy do endokrynologa w CZD są na czerwiec 2015
muszę szukać w innym miejscu.
Leeloo - ja wiem, że dzieci rosną w swoim tempie, ale mój aktualnie w ogóle nie rośnie
Dlatego tak szukam i szukam przyczyny... Mam nadzieję, że to chwilowe, wierzę w to, ale zastój jest już za długi..

Aminotransferaza asparaginowa (AST/GOT) (37°C): 28 U/l [< 52]
Aminotransferaza alaninowa (ALT/GPT) (37°C): 10 U/l [< 39]
Immunoglobulina A: 0,83 g/l [0,38-2,35]
Testem immunofluorescencji pośredniej w badanej surowicy nie wykryto przeciwciał przeciw endomysium w klasie IgA(-)
Poziom przeciwciał przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTg) w klasie IgA badany testem EliA (Phadia 100): negatywny i wynosi <1 U/ml
Jedyne odchylenie od normy, to:
Żelazo w surowicy: Żelazo: 46 µg/dl [59 - 158]
Ale niski poziom żelaza raczej nie jest przyczyną niskorosłości. W grudniu żelazo było w normie, a syn i tak spadał z siatki.
Halina24 - teraz będziemy się badać w tym kierunku (hormony), szkoda tylko, że zapisy do endokrynologa w CZD są na czerwiec 2015

Leeloo - ja wiem, że dzieci rosną w swoim tempie, ale mój aktualnie w ogóle nie rośnie

jak hemoglobina, MCH i MPV i hematokryt? należy zbadać ferrytynę. anemia z niedoboru żelaza to niedotlenienie komórek-> bez tlenu nie pracują, więc wszystkie procesy są zaburzone, zahamowane, wstrzymane.
zbadałabym teraz tarczycę- TSH, ft3 i obowiązkowo ft4.
ujemne wyniki na celiakię jej nie wykluczają- tylko biopsja jelita. Poza tym badana była tylko jedna klasa. Anemia to klasyczny tzw. książkowy objaw i skutek trwałej nietolerancji glutenu.
czy lekarz ogólny widział te wyniki?
zbadałabym teraz tarczycę- TSH, ft3 i obowiązkowo ft4.
ujemne wyniki na celiakię jej nie wykluczają- tylko biopsja jelita. Poza tym badana była tylko jedna klasa. Anemia to klasyczny tzw. książkowy objaw i skutek trwałej nietolerancji glutenu.
czy lekarz ogólny widział te wyniki?
-
- Nowicjusz
Hemoglobina i MCV, MCP były robione miesiąc przed tymi badaniami, dokładnie pod koniec czerwca - pełna morfologia przed zabiegiem usunięcia trzeciego migdałka. MCV było poniżej normy, hemoglobina i reszta ok.
Moje dziecko praktycznie od urodzenia miało niedokrwistość, długo leczony był żelazem i często robiliśmy i nadal robimy morfologię. W grudniu wszystko było ok, żelazo również.
Badań hormonów nie miał na razie żadnych. Do lekarza idziemy jutro, więc poproszę o TSH i te ft
Jeśli nie da, zrobię we własnym zakresie oczywiście.
Do gastrologa termin pod koniec listopada, pewnie dowiem się co dalej z diagnozą.
Moje dziecko praktycznie od urodzenia miało niedokrwistość, długo leczony był żelazem i często robiliśmy i nadal robimy morfologię. W grudniu wszystko było ok, żelazo również.
Badań hormonów nie miał na razie żadnych. Do lekarza idziemy jutro, więc poproszę o TSH i te ft

Do gastrologa termin pod koniec listopada, pewnie dowiem się co dalej z diagnozą.
wyjaśniło się coś?
Co do poziomu żelaza, pediatra mi tłumaczył że niedobór może spowolnić wzrost, ale moje dziecko nie miało nawet roku w trakcie rozmowy o ewentualnych przyczynach zahamowania wzrostu. Nie wiem jak to można odnieść do starszych dzieci
Co do poziomu żelaza, pediatra mi tłumaczył że niedobór może spowolnić wzrost, ale moje dziecko nie miało nawet roku w trakcie rozmowy o ewentualnych przyczynach zahamowania wzrostu. Nie wiem jak to można odnieść do starszych dzieci