Prośba o interpretację wyników
Moderator: Moderatorzy
Re: Prośba o interpretację wyników
Szymonie,
to co zbadałeś to alergie w klasie IgE z krwi. a są jeszcze alergie w tej samej klasie ale wykonuje się je na skórze- testy skórne, punktowe. u mnie z krwi alergie są zerowe, na skórze zaczyna się kokodżambo.
Do tego dochodzą alergie opóźnione w klasie IgG tzw. nietolerancje pokarmowe, które są coraz bardziej popularne i ich diagnostyka rozszerza się w bardzo szybkim tempie. Już nawet Diagnostyka oferuje te badania. Nie są tanie, wiadomo, jak wszystko co ważne, ale myślę że warto. szczególnie, że masz objawy takich chorób (skóra, u. pokarmowy)
*Tylko, aby zbadać jakiekolwiek alergie trzeba mieć dietę urozmaiconą, bez wykluczeń, bo eliminacja danego produktu może zafałszować wynik.
wzrost temperatury po posiłku, zwłaszcza ciepłym, a dodatkowo z takimi przyprawami !, jest absolutnie normalny, ba, byłoby dziwne, gdyby nie wzrosła.
tak się właśnie kończy przepisywanie antybiotów w ciemno..21 wiek...
takie badanie z wymazem nie jest drogie, nie wiem ile dokładnie, bo nigdy nie robiłam, ale na pewno nie jakieś kokosy. i dostajesz 100% odpowiedź i wskazówki do działania jak na talerzu.
to co zbadałeś to alergie w klasie IgE z krwi. a są jeszcze alergie w tej samej klasie ale wykonuje się je na skórze- testy skórne, punktowe. u mnie z krwi alergie są zerowe, na skórze zaczyna się kokodżambo.
Do tego dochodzą alergie opóźnione w klasie IgG tzw. nietolerancje pokarmowe, które są coraz bardziej popularne i ich diagnostyka rozszerza się w bardzo szybkim tempie. Już nawet Diagnostyka oferuje te badania. Nie są tanie, wiadomo, jak wszystko co ważne, ale myślę że warto. szczególnie, że masz objawy takich chorób (skóra, u. pokarmowy)
*Tylko, aby zbadać jakiekolwiek alergie trzeba mieć dietę urozmaiconą, bez wykluczeń, bo eliminacja danego produktu może zafałszować wynik.
wzrost temperatury po posiłku, zwłaszcza ciepłym, a dodatkowo z takimi przyprawami !, jest absolutnie normalny, ba, byłoby dziwne, gdyby nie wzrosła.
tak się właśnie kończy przepisywanie antybiotów w ciemno..21 wiek...
takie badanie z wymazem nie jest drogie, nie wiem ile dokładnie, bo nigdy nie robiłam, ale na pewno nie jakieś kokosy. i dostajesz 100% odpowiedź i wskazówki do działania jak na talerzu.
A jak to jest z tymi alergiami IGG (z tego co widzę to dużo mają wspólnego z IGG4, które mam podwyższone dość mocno, nie wiadomo czy od trzustki czy od czego innego).
Z tego co gdzieś czytałem to nie są to zbyt miarodajne badania i z reguły pokazują podwyższone wartości w tych pokarmach które często spożywamy. Rzeczywiscie te badania mają jakiś sens? (szczególnie żę są dość drogie)
Temperatura czasem mi rośnie po posiłkach zimnych (np zjem zimny jogurt, temperatura leci np 5 kresek w górę), nie wiem czy to jest normalne, szczególnie że czuję fizycznie tą podwyższoną temperaturę.
Pozdrawiam!
Z tego co gdzieś czytałem to nie są to zbyt miarodajne badania i z reguły pokazują podwyższone wartości w tych pokarmach które często spożywamy. Rzeczywiscie te badania mają jakiś sens? (szczególnie żę są dość drogie)
Temperatura czasem mi rośnie po posiłkach zimnych (np zjem zimny jogurt, temperatura leci np 5 kresek w górę), nie wiem czy to jest normalne, szczególnie że czuję fizycznie tą podwyższoną temperaturę.
Pozdrawiam!
Porobiłem trochę wyników i znów nieciekawie, bo chyba dalej nic to nie wskazuje
Poniżej wyniki (w nawiasach normy):
Poza normą:
Lipaza 392 U/l (0-60) (lipaza utrzymywala mi sie na poziomie 250, teraz znów skoczyła do góry)
Amylaza 207 U/l (20-100)
W normie:
CRP, ilościowo CRP 2 mg/l (0,00 -5,00)
Glukoza(na czczo) 90,01 mg/dl (70-99)
całe IgG 13,45 g/l (7,00-16,00)
całe IgM 1,366 g/l (0,4-2,3)
całe IgA 2,303 g/l (0,70-4,00)
TSH 3,03 µIU/ml (0,27-4,20)
FT3 3,83 pg/ml (2,00-4,40)
FT4 1,19 ng/dl (0,93-1,70)
anty-TPO 8,25 IU/ml (0,00-34,00)
anty-TG 10,00 IU/ml (0,00-115,00)
Niedługo mam wizytę u swojego gastrologa, ale pewnie i tak mi nic ciekawego nie powie, i nie będzie miał pomysłu co robić dalej.
Poniżej wyniki (w nawiasach normy):
Poza normą:
Lipaza 392 U/l (0-60) (lipaza utrzymywala mi sie na poziomie 250, teraz znów skoczyła do góry)
Amylaza 207 U/l (20-100)
W normie:
CRP, ilościowo CRP 2 mg/l (0,00 -5,00)
Glukoza(na czczo) 90,01 mg/dl (70-99)
całe IgG 13,45 g/l (7,00-16,00)
całe IgM 1,366 g/l (0,4-2,3)
całe IgA 2,303 g/l (0,70-4,00)
TSH 3,03 µIU/ml (0,27-4,20)
FT3 3,83 pg/ml (2,00-4,40)
FT4 1,19 ng/dl (0,93-1,70)
anty-TPO 8,25 IU/ml (0,00-34,00)
anty-TG 10,00 IU/ml (0,00-115,00)
Niedługo mam wizytę u swojego gastrologa, ale pewnie i tak mi nic ciekawego nie powie, i nie będzie miał pomysłu co robić dalej.
Ciekawe jak wygląda u Ciebie gospodarka cukrem i profil insulinowy. 5godzinna krzywa by to pokazała. Trzustka wariuje jak widać, cukier na czczo w normie ale wielu powiedziałoby, że za wysoki. Dlatego się zastanawiam czy dysfunkcja weszła też na wyrzut insuliny i tolerancję glukozy..
Czy masz jakieś zmienione formy wypróżnienia teraz?
Co jadles dzień przed badaniem? I jak długo byłeś na czczo?
Czy masz jakieś zmienione formy wypróżnienia teraz?
Co jadles dzień przed badaniem? I jak długo byłeś na czczo?
Załączam nowe wyniki:
Proteinogram (coś tutaj zaczyna nie grać):
Albuminy 55,4 % (55,80-66,10) L
alfa-1-globuliny 4,1 % (2,90-4,90) N
alfa-2-globuliny 9,6 % (7,10-11,80) N
gamma-globuliny 17,7 % (11,10-18,80) N
Beta1 6,5 % (5-7) N
Beta2 6,7 % (3,20-6,50)H
Przez ostatnie dni trochę bardziej mnie bolał brzuch (takie ogólne ściskanie w dolnej partii brzucha, na wysokości pępka)
Żadnych problemów z wypróżnianiem, jest praktycznie tak samo. Przed badaniami nie jadłem już z 8-9h, a wcześniej na kolacje (jakieś 12h przed badaniem) jadłem leniwe pierożki z bułka tartą i masłem. Na obiad (koło 13) pieczone udka kurczaka + sałatka i ziemniaki.
W końcu musze zrobić tą krzywą cukrową, ale ciężko to zgrać z pracą
ps. nie wiem czy to ma znaczenie, ale mniej więcej godzinę przed badaniami brałem swoje sterydy (30mg encorton) (popite szklanką wody)
Pozdrawiam!
Proteinogram (coś tutaj zaczyna nie grać):
Albuminy 55,4 % (55,80-66,10) L
alfa-1-globuliny 4,1 % (2,90-4,90) N
alfa-2-globuliny 9,6 % (7,10-11,80) N
gamma-globuliny 17,7 % (11,10-18,80) N
Beta1 6,5 % (5-7) N
Beta2 6,7 % (3,20-6,50)H
Przez ostatnie dni trochę bardziej mnie bolał brzuch (takie ogólne ściskanie w dolnej partii brzucha, na wysokości pępka)
Żadnych problemów z wypróżnianiem, jest praktycznie tak samo. Przed badaniami nie jadłem już z 8-9h, a wcześniej na kolacje (jakieś 12h przed badaniem) jadłem leniwe pierożki z bułka tartą i masłem. Na obiad (koło 13) pieczone udka kurczaka + sałatka i ziemniaki.
W końcu musze zrobić tą krzywą cukrową, ale ciężko to zgrać z pracą

ps. nie wiem czy to ma znaczenie, ale mniej więcej godzinę przed badaniami brałem swoje sterydy (30mg encorton) (popite szklanką wody)
Pozdrawiam!
Hmm..a białko całkowite jakie bylo ostatnio?
Ile ostatnio piłeś?
Wzrost beta wskazuje na stan zapalny
Tak, zapomnialam że nadal jestes na sterydzie. Steryd wywołuje cukrzycę, podwyzsza cukry mocno. To powinien co jakiś czas sprawdzać lekarz, nie ma żartów.
Ile ostatnio piłeś?
Wzrost beta wskazuje na stan zapalny
Tak, zapomnialam że nadal jestes na sterydzie. Steryd wywołuje cukrzycę, podwyzsza cukry mocno. To powinien co jakiś czas sprawdzać lekarz, nie ma żartów.
Białka chyba nigdy nie robiłem ani w krwi, ani w moczu.
Poniżej wrzucam jeszcze zdjęcie wykresu proteinogramu.
https://drive.google.com/file/d/0B_VqQ9 ... sp=sharing
W jednej publikacji ( http://www.horiba.com/fileadmin/uploads ... eszyt4.pdf ) doszedłem do informacji że beta 2 globuliny kompletnie nic nie znaczą i zawierają jedynie dopełniacz c3, i nie ma znaczenia diagnostycznego. Z drugiej strony na http://dolinabiotechnologiczn ... zy-bialek/ przeczytałem że jednak to beta 2 białko ma dość duże znaczenie i nie zawiera jedynie c3.
Na http://en.wikipedia.org/wiki/Serum_prot ... 2b6.0.html wspomnieli że podwyższenie Beta-2 globulin wystętępuje w zakażeniu CMV.
U mnie wszystko zaczeło się 1,5 roku temu od ostrego zakażenia CMV, później niby już nie miałem CMV, ale coś mu tutaj śmierdzi.
Cały czas podwyższone limfocyty, wskazują na jąkaś infekcję wirusową. Może po prostu CMV dalej siedzi w trzustce i powoduje takie akcje? Z drugiej strony, skąd przeciwciała ANA?
Poniżej wrzucam jeszcze zdjęcie wykresu proteinogramu.
https://drive.google.com/file/d/0B_VqQ9 ... sp=sharing
W jednej publikacji ( http://www.horiba.com/fileadmin/uploads ... eszyt4.pdf ) doszedłem do informacji że beta 2 globuliny kompletnie nic nie znaczą i zawierają jedynie dopełniacz c3, i nie ma znaczenia diagnostycznego. Z drugiej strony na http://dolinabiotechnologiczn ... zy-bialek/ przeczytałem że jednak to beta 2 białko ma dość duże znaczenie i nie zawiera jedynie c3.
Na http://en.wikipedia.org/wiki/Serum_prot ... 2b6.0.html wspomnieli że podwyższenie Beta-2 globulin wystętępuje w zakażeniu CMV.
U mnie wszystko zaczeło się 1,5 roku temu od ostrego zakażenia CMV, później niby już nie miałem CMV, ale coś mu tutaj śmierdzi.
Cały czas podwyższone limfocyty, wskazują na jąkaś infekcję wirusową. Może po prostu CMV dalej siedzi w trzustce i powoduje takie akcje? Z drugiej strony, skąd przeciwciała ANA?
Teoria z CMV nie jest głupia. Odpowiedz mi jeszcze na poprzednie pytanie- ile ostatnio piłeś? W sensie ogólnie płynów 
Czy miałeś już wczesnien wykonywany proteinogram?
Badanie białka całkowitego to podstawa, zwłaszcza w chorobach układu pokarmowego.
ANA może byc od miliona chorób auroimmunologicznych. Toczeń, NZJ, twardzina, zespół Sjogrena,...wiadomo, że wszelakie wirusy, w tym CMV, dokładają swoje do pobudki takich chorób.

Czy miałeś już wczesnien wykonywany proteinogram?
Badanie białka całkowitego to podstawa, zwłaszcza w chorobach układu pokarmowego.
ANA może byc od miliona chorób auroimmunologicznych. Toczeń, NZJ, twardzina, zespół Sjogrena,...wiadomo, że wszelakie wirusy, w tym CMV, dokładają swoje do pobudki takich chorób.
No tylko dziwne jest to że mimo miana 1:640 to nie wykryto żadnych specyficznych przeciwciał.
Co do picia, to tak standardowo, myślę że z 1-2litry płynów w ciągu dnia.
Pozdrawiam!
Co do picia, to tak standardowo, myślę że z 1-2litry płynów w ciągu dnia.
Pozdrawiam!
Rozmawiałem ze swoim gastrologiem i powiedział mi że nie ma totalnie sensu robić tych badań alergicznych IGG4 zależnych. Powiedział że na 100% coś wyjdzie, ale nie będzie to miało i tak wpływu na trzustkę. Podobnie też powiedziałem mu o przypuszczeniach odnośnie tego że w związku z refluksem, soki trawienne podrażniają trzustkę, to również powiedział że nie ma szans na coś takiego, że to jest całkiem w innym miejscu i nie ma szans żeby soki tam docierały.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Jak dalej rozwinęła się u Ciebie diagnostyka. Robileś dodatkowe badania? Czy pojawiają się u ciebie palące bóle pod żebrami, promieniujące do pleców? Pytam ponieważ sama mam problemy z trzustką. Choruję na boreliozę i bartonellę. Mam inne choroby autoimmunologiczne. Ból trzustki pojawił się w momencie rozpoczęcia leczenia, po antybiotykach. Wszystkie badania pod kątem trzustki są ok, ale ból jest bardzo silny i stały.
Od marca biorę sterydy, ANA2 spadło mi do 1:160 świecenie ziarniste, ale bez specyficznych przeciwciał. Wyniki trzustkowe jeszzce wyższe niż w zeszłym roku (lipaza ok 500-700, amylaza 250-350)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Witam,
Proszę o interpretacje wyników.
Przeciwciała przeciwko transglutaminozie tkankowej IgA , synek ma < 2, ja natomiast 13,92. Zakres referencyjny 0-20. Zaznaczę ze ja eksperymentuję z dietą bezglutenowa i jak sadze od 2-3 tygodni gluten pojawia się w niej w minimalnych ilościach lub wcale. Oraz jako wieczny alergik łykam Alegrę .
Z góry dziękuje ?
Proszę o interpretacje wyników.
Przeciwciała przeciwko transglutaminozie tkankowej IgA , synek ma < 2, ja natomiast 13,92. Zakres referencyjny 0-20. Zaznaczę ze ja eksperymentuję z dietą bezglutenowa i jak sadze od 2-3 tygodni gluten pojawia się w niej w minimalnych ilościach lub wcale. Oraz jako wieczny alergik łykam Alegrę .
Z góry dziękuje ?