Tylko jedne przeciwciała pozytywne

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Sovyen
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Re: Tylko jedne przeciwciała pozytywne

Post autor: Sovyen »

No i mam wynik gastro.
Wycinki błony śluzowej jelita cienkiego o zachowanej budowie kosmkowej z liczbą IELs nie przekraczającą 15/100 enterocytów (Marsh grade 0).

Zgłupiałam już :( Po dodatnich przeciwciałach, a potem po diecie myślałam, że to gluten winien jest wszystkiemu złemu co dzieje się w moim organizmie, a teraz juz nie wiem gdzie szukać dalej..
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

masz dodatnie przeciwciała specyficzne dla glutenu, a to, że nie ma JESZCZE zmian w jelicie to powód do radości.

zdarzają się też błędy w laboratorium, ale wątpię.
Awatar użytkownika
Sovyen
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Jutro wybiorę się do lekarki pierwszego kontaktu, która jest dość ogarnięta i na pewno dowiem się coś więcej. Boję się tylko, że skoro jelito jest w porządku to za moje dolegliwości może być odpowiedzialne jeszcze coś innego i znów zacznie się bieganie po lekarzach, robienie badań... :(
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

idż do niej i pogadaj, zobaczymy co zasugeruje.

można jeszcze dobadać gen na celiakię, choć są przypadki jego braku a obecności choroby. no ale z dodatnimi: genem i przeciwciałem, masz większe szanse na zaakceptowanie ch. trzewnej przez lekarza.
Tylko to niestety kosztuje.
Awatar użytkownika
Sovyen
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Po wizycie wnioski są takie, że skoro jelita są niezmienione to może kumuluje się to u mnie gdzie indziej (w końcu nie wiadomo skąd mam zapalenie żołądka, test na hp negatywny). Jako, że dodatnia jest tylko gliadyna to może być tak, że tylko pszenica jest u mnie problemem. Tym bardziej, że kompletnie nie toleruję skrobi pszennej bg. Jednak nieśpieszno mi eksperymentować czy np sama kasza jęczmienna jakoś by mi zaszkodziła. Tak czy siak przy diecie bg muszę pozostać. Dalej kieruję się do alergologa na poszukiwania ewentualnych alergii pokarmowych. Wiadomo jaka jest specyfika testów skórnych, ale co szkodzi je zrobić. ;)
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: pleomorfa »

Jako, że dodatnia jest tylko gliadyna to może być tak, że tylko pszenica jest u mnie problemem.
Przyznam się szczerze, że nie spotkałam się z powinowactwem wyniku gliadyny ze stricte pszenicą (abstrahując od glutenu).
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Jako, że dodatnia jest tylko gliadyna to może być tak, że tylko pszenica jest u mnie problemem.
pierwszy raz słyszę.. gluten nie równa się pszenica :galy:

a testy z krwi były?
Awatar użytkownika
Sovyen
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

pleomorfa pisze:Przyznam się szczerze, że nie spotkałam się z powinowactwem wyniku gliadyny ze stricte pszenicą (abstrahując od glutenu).
Przecież gliadyna to białko tylko i wyłącznie pszeniczne. Hordeina czy sekalina nie mają na ten wynik żadnego wpływu, choć również są glutenem.
Awatar użytkownika
Sovyen
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Najgorzej, że na początku diety bg widziałam dużą różnicę w samopoczuciu, a teraz część objawów wraca - znowu załapałam infekcję gardła, mam straszne wzdęcia. Dodatkowo po jajkach pojawiły się straszne biegunki czego wcześniej nie było - jadłam jajka w każdej postaci i nic złego się nie działo :zdziw:
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

może reakcja na konkretne jajka, jakieś "nieświeże/zakażone"?

infekcje łapią teraz każdych.. wzdęcia po czym?
Awatar użytkownika
Sovyen
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Jajka na pewno świeże, a sensacje są i po gospodarskich i sklepowych, jakkolwiek przyrządzonych. Mówię oczywiście o kurzych, przepiórczych nie testowałam.
A wzdęcia praktycznie cały czas, cały dzień, niezależnie czy zjem danego dnia np. kalafiora czy nie jem nic wzdymającego. I to do tego stopnia, że szczególnie w towarzystwie jest to wysoce problematyczne (jakkolwiek głupio mi o tym mówić :039:) Zaraz po przejściu na bg ustąpiły i była to dla mnie najbardziej zauważalna zmiana, ale niedawno wróciły i utrzymuje to się już ze dwa tygodnie...
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

a włączyłaś coś do diety? coś wróciło do menu, jakiś suplement diety na zimę czy coś?

łykasz jakiś probiotyk?
Awatar użytkownika
Sovyen
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Jem to samo co przedtem, raczej ograniczyłam jadłospis niż rozszerzyłam o nowe produkty. Żadnych nowych leków nie łykam, probiotyku też nie, tylko Emanera i Vigantol od początku diety bg. Próbuje dojść co mogło się zmienić, ale brak mi już pomysłów, upraszczam dietę maksymalnie, praktycznie wykluczyłam produkty złożone, a jeżeli już mam potrzebę kupienia czegoś przetworzonego to skrupulatnie czytam skład, bądź kupuję te z zielonym kłosem..
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

poszłabyn do gastrologa w takim razie, nie można się katować cały czas.

i od jutra brałabym synbiotyk np. Multilac itp.
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: justek625 »

U mnie od razu tez byla poprawa, a pozniej nagle odbijanie, bol brzucha itp, ale dzisiaj namierzylam winowajce. Zjadlam zurek (kilka tygodni byl spokoj) i od razu sie zaczelo po zupie, wiec albo jajka, albo majonez, albo kielbasa wedzona bg. W zyciu bym nie podejrzewala, ze to ktorys ze skladnikow ciagle to powodowal, ale mam notesik i w nim mialam zapisywac wszystko co sie dzieje i po jakich produktach i po kilkunastu kartkach nic mi nie bylo, dzisiaj moge wpisac wszystko: bol glowy, wzdecia, bol brzucha odbijanie... Cala rodzina to jadla i nic im nie jest, wszystko bylo bg na pewno, no ale coz jak to moj lekarz okresil 'wrazliwy zoladek' na cos zareagowal.
pozdrawiam :D
ODPOWIEDZ