Wyniki

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Wyniki

Post autor: pleomorfa »

Nie, to badanie ma zawsze sens :)
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
kasiak195
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kasiak195 »

Nataliaaa pisze:W zasadzie wszystko poza koniecznością odstawienia produktów z maka pszenna typu pieczywo czy makaron, nawet juz jestem w stanie sobie wyobrazic życie bez zwykłych pierogów ;) ale najtrudniejsze wydają mi sie kwestę małych/śladowych ilości glutenu np. w sosach, słodyczach, które na pierwszy rzut oka glutenu nie maja, jogurty etc.
Jestem na diecie pół roku i prawie tyle samo nie jadłam pierogów, które zawsze uwielbiałam. Trochę się nad sobą użalałam, że nie będę już jeść tego to dawniej, ale ostatnio powiedziałam dość i wzięłam się w garść. Okazało się, ku memu zaskoczeniu, że potrafię pierogi zrobić sama. Tak jak pizzę, chlebek i wiele innych rzeczy. Nie mam może zbyt wielkiego talentu kulinarnego, ale to co gotuję jest jadalne, a ja mam wielką frajdę z tego, że jem to, na co mam ochotę i to co lubię. Do makaronów kukurydzianych już się przyzwyczaiłam.
Anula80

Post autor: Anula80 »

I to się nazywa odpowiednie podejście :) "Jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma" :D
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

Badanie tej witaminy ma sens ZAWSZE, zwłaszcza w naszym klimacie i niskim spożyciu ryb i owoców morza. Choć i tak podaż tej witaminy z dietą jest mimo wszystko nikła. Dlatego zaleca się tran i w razie dużego niedoboru - tabletki/ kropelki.
Nataliaaa
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Nataliaaa »

kasiak195 pisze:Jestem na diecie pół roku i prawie tyle samo nie jadłam pierogów, które zawsze uwielbiałam. Trochę się nad sobą użalałam, że nie będę już jeść tego to dawniej, ale ostatnio powiedziałam dość i wzięłam się w garść. Okazało się, ku memu zaskoczeniu, że potrafię pierogi zrobić sama. Tak jak pizzę, chlebek i wiele innych rzeczy. Nie mam może zbyt wielkiego talentu kulinarnego, ale to co gotuję jest jadalne, a ja mam wielką frajdę z tego, że jem to, na co mam ochotę i to co lubię. Do makaronów kukurydzianych już się przyzwyczaiłam.
Tak, ja na wstępie weszłam w fazę użalania sie, ale szybko mi przeszło. Nabyłam książkę 'Kuchnia polska bez pszenicy" i zobaczyłam, ze nie jest tak strasznie jak myślałam. Ja uwielbiam gotować, muszę tylko przestawić sie na inne produkty. Chleb zaczęłam robić sama, pierwszy istna porażka, drugi sie robi :D

Zbadam witaminę D przy najbliższej okazji, a tran we mnie systematycznie, profilaktycznie wciska mój chłop ;)
ODPOWIEDZ