Diagnostyka

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: Diagnostyka

Post autor: Leeloo »

moniko, proszę załóż swój wątek i wklej to co napisałaś. Tutaj będzie się mieszać z historią Pam.
monika1986
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: monika1986 »

dziękuję już to czynie :)
Pam
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Pam »

Hej dostałam skierowanie do gastrologa. Dziś była wizyta. Słowa pani dr. ,, nie wygląda mi to raczej na celiakię ale gastroskopie można zrobić" Przepisała mi Tribux cena 42,50 i Sanprobi IBS priobiotyk cena 40,35 mam je brać przynajmniej 4 tyg. a tych tabl. w op. nie starczy na tyle, a cena załamuje :(( Aktualna waga 38,5, zauważyłam też ostatnio drżenia prawej dłoni np. gdy trzymam w niej kubek, bolące afty, ciągłe zmęczenie, bóle głowy,brzucha a studiuje i mam tego dość:( przepraszam musiałam się trochę wyżalić . Gastroskopia 18.12 i powiedziano mi, że na wyniki czeka się miesiąc czasu naprawdę tak długo?? gdzieś czytałam, że 2 tyg. Chciałam zapytać co w ogóle sądzicie o tych lekach? ktoś miał taką sytuację?
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: pleomorfa »

Niech robią gastroskopię z biopsją i przynajmniej będziesz miała pewność, co tam się dzieje.

Pani doktor podejrzewa IBS, prawda? Tribux jest właśnie na ibs...powiem tak, może Ci pomóc, ale też może nic nie przynieść (bo tutaj jest kwestia, co jest powodem Twoich dolegliwości). Lekarze lubią bez badań diagnozować ibs, bo w końcu to "choroba cywilizacyjna". Ja na lekach na ibs (a brałam ich chyba 3 rodzaje) czułam się podobnie jak bez nich. Ale to tylko moje zdanie, może ktoś mądrzejszy się zaraz wypowie ;).
Probiotyk nie zaszkodzi, choć nie wydaje mi się, że to musi być Sanprobi, na pewno znajdzie się jakiś tańszy zamiennik.

Poziom magnezu masz w normie?

Co do wyników biopsji to okres oczekiwania zależy od laboratoriów. Jedni dostaną po 2 tygodniach, a u innych to miesiąc...krótko to niestety nie jest.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Pam,
czy pani gastro nie zleciła żadnych badań krwi? chociaż podstawowe na te drgania, zmęczenie? nie wspomniała nic o innym zapaleniu jelita? mówiłaś jej o aftach?

kiedy masz tą gastroskopię?

probiotyk nie zaszkodzi, a może pomóc, natomiast na pewno znajdziesz tańszy.ostatnio widziałam znakomity probiotyk- UltralaC Rich - 10kapsułek za ok. 6zł na doz.pl

osobiście nie kupowałabym żadnych leków na IBS, dopóki nie poznałabym przyczyny swoich dolegliwości. zwłaszcza jeśli daje to po kieszeni, a duże ryzyko, że nic nie da. ale to moje zdanie.
Pam
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziękuję za informację jeśli będą leki pomagać to poszukam zamienników. Pani gastro nie zleciła badań krwi tylko samą gastroskopię. O aftach jej nie powiedziałam, bo zawsze się stresuje i umknęło mi to. Umówiłam się na wizytę u rodzinnej z rana w pon., więc powinna mi od razu morfologie zrobić ostatnio wspominałam jej o tym, wypisała skierowanie do gastro ale nie na morfologię. Ja się zawsze w rozmowie z lekarzami tak stresuje zawsze wydaje mi się, że patrzą na mnie jak na hipochondryczkę i daje sobie spokój. Jak byłam w podstawówce i chodziłam z bólami brzucha do lekarza to kazał mamie podawać mi witaminę c - nie sądzę by któryś mnie w końcu potraktował poważnie czy to prywatnie czy na nfz. :(
Awatar użytkownika
pleomorfa

Pam, to weź mój sposób, przed wizytą przez kilka dni zapisuj sobie na kartce o czym chcesz wspomnieć, objawy, o co chcesz poprosić/zapytać itd. Potem weź ze sobą tę kartkę, to naprawdę pomaga. I nie bój się sugerować, pytać, bo dzięki temu możesz wiele pomóc przede wszystkim sobie :). Bo to Ty jesteś ważna, a jak lekarz Ciebie i Twoje problemy oleje to po prostu go wymienisz na inny (miejmy nadzieję lepszy) model.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

podbijam pleomorfę. złota metoda.
Pam
Nowicjusz
Nowicjusz

tak zrobię :) cieszę się, że jest te forum tyle tu informacji i wsparcia :).
A jeszcze dodam, że dziś miałam robioną morfologie bo zemdlałam na zajęciach i zabrali mnie do szpitala i wszystko w normie. Odezwę się jak będę miała wyniki gastroskopii za miesiąc :)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

no to pożałowali..żadnego żelaza (o ferrytynie śmiech wspominać..), elektrolitów, nic? A cukier?!

zdarzało Ci się to wcześniej? coś się działo zanim zemdlałaś?

a karteczkę z pytaniami szczerze polecam :D
możesz też podkreślać markerem wyniki, które Cię zastanawiają, od razu to widać, łatwiej zagadać, przypomnieć itd.
Pam
Nowicjusz
Nowicjusz

Zdarzało mi się wcześniej lecz to jest dopiero 2 raz gdy wezwano karetkę i generalnie mimo, że straciłam całkiem przytomność to w wypisie widnieje bez utraty świadomości. Nie czytałam tych gryzmołów na miejscu dopiero w domu, a wyraźnie mówiłam, że nie pamiętam co się działo i w pewnym momencie poczułam jak ktoś podtrzymuje mi głowę i leżę na czymś twardym i słyszałam głosy nie mogłam otworzyć oczu ani się ruszyć ale nie mam pojęcia ile czasu tak leżałam i jak się znalazłam w takiej pozycji. Mama mi powiedziała, że gdyby wpisał lekarz, że z utratą świadomości to by musieli mnie na obserwacji zostawić i chyba tak było im łatwiej ale nie wiem co o tym myśleć. Nie stresowałam się oglądaliśmy na zajęciach film o stymulacji bazalnej, perspektywa weekendu, śniadanie zjadłam wszystko było dobrze. Patrząc na wyniki krwi wszystko w normie, a zrobili mi : WBC, erytrocyty,płytki krwi i sód, potas, kreatynina, Crp i glukoza -92. Gdy mnie wypisywali po 2 godz. mówiłam, że dziwnie się czuję, ale lekarz powiedział, że tak może być po kroplówkach. W domu całą resztę dnia bolała mnie głowa i miałam mdłości.
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: justek625 »

Kiedys tez zemdlalam na lekcji (tragedia to byla dla mnie), zabrali mnie do szpitala, bo niestety jak lecialam uderzylam nosem (nawet nie wiem o co) i nos zlamalam. Krew lala sie wszedzie jak mnie w koncu obudzili. Z nosem w sumie nic nie jest, jak mowie ze mialam zlamany to nikt nie wierzy, chocia takiego polmilitrowego garbka mam, ale trzeba dopiero to palcem na nosie wyczuc. Zrobili mi wszystkie badania mialam nisko krwinki czy cos tam, ale lekarz nie odpuszczal, bo powiedzialam, ze trace swiadfomosc i to jest niepokojace, w sumie wczesniej tez mi sie to zdarzalo (jak krew zobacze :D ), mialam badania glowy i szukal, szukal i znalazl okazlo sie, ze mam serce chore. Mialam juz skierowanie na operacje serca, ale jak zobaczylam ta blizne po :zdziw: to mowie, ze jeszcze nie teraz (gdzie z taka blizna miedzy piersiami, taka mloda :galy: ) i to byla dobra decyzja. Podwplywem tabletek wszystko zaczelo sie uspokajac. Czasem to moze byc cos innego, warto szukac gdyby nie ten lekarz, to pewnie ciezko by ze mna bylo.
pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
pleomorfa

Justek super, że trafiłaś wtedy na takiego lekarza i że decyzja o braku operacji okazała się słuszna. Super! :)

Mnie przeraża czasami jaka jest różnica między przyjmowaniem. Dziecko zostawią, poobserwują, przebadają na 5 stronę, a dorosłego, który ledwo stoi na nogach wypuszczają.
to jest dopiero 2 raz gdy wezwano karetkę
Dopiero?
Trzeba się tym zainteresować, szczególnie jak w szpitalu tak olali sprawę, bo te badania są strasznie biedne.
Powtarzalność jest trochę niepokojąca.
Pam
Nowicjusz
Nowicjusz

Hej dawno mnie tu nie było. Chciałam zapytać o wynik gastroskopii. Podczas niej wyszło zapalenie żołądka. Natomiast wycinki - rozpoznanie Normotypowa błona śluzowa dwunastnicy, 3 wycinki. charakter zmiany pierwotna. Czy to oznacza, że winą wszystkich dolegliwości mogło być zapalenia żołądka i dać sobie spokój z diagnostyką w kierunku Celiakii?
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: justek625 »

Tak sie zastanawiam. Masz te zapalenie zoladka h. pyroli? Wchodze na forum onkologiczne i juz chyba 3 osoba z rakiem po tym zapaleniu zoladka w ciagu zaledwie 2 miesiecy. Jeden chlopak ma 31 lat nigdy nie pil, nie palil, i zdrowo sie odzywial zadnych fast foodow... to samo taka mloda kobieta, maja juz przezuty, wodobrzusze itd Nawet jezeli to jest jakies zapalenie ja bym tego nie bagatelizowala. Wiem, ze to jest czeste, ale ja np. tego nie mialam i tylko jedna osobe znam co to miala.
pozdrawiam :D
ODPOWIEDZ