Tak wg badan jest tak jak napisales, dzieki, ze przebrnales przez moj chaotyczny post ( pare lat pisalam artykuly, po moich wpisach ciezko w to uwierzyc:D ) .
99-98%, czy 1 osoba na 100 to nie jest nic i 100% pewnosci, ktos moze miec dalej celiakie i nigdy nie wiadomo, czy ta osoba nie jest twoj syn. Wedlug mnie trzeba dalej drazyc ze wzgledu na zachamowanie wzrostu, co by nie bylo to jest jednak chlopiec, to moze byc calkiem cos innego, ale na pewno trzeba to wyjasnic. Moj synek tez ma jakies tam objawy, ale w sumie, kazde dziecko, ma swoje dolegliwosci czasem. Wiem, ze niektorzy robia biopsje, ale bez pelnych objawow, biorac pod uwage prawdopodobienstwo wystapienia celiaki z ujemnymi wynikami krwi, a ryzyko narkozy, jezeli u nas beda wyniki ujemne to na tym konczy sie poki co diagnoza u nas. Jak bedzie starszy to moze pomysle nad gastrokopia, mialam i to nie jest nic strasznego. U ciebie sytuacja jest troche inna, chlopiec ma problemy z waga no i z tym wzrostem, wiec to trzeba wyjasnic.
P.S. W skrocie celiakia to choroba autoimunologiczna gdzie pod wplywem glutenu organizm zaczyna atakowac jelita i wtedy wystepuja przeciwciala. Ja tak zrocumialam, ze te przeciwciala atakuja (tutaj musialabym jednak dokladnie przestudiowac te strony, ale na jednej tak bylo napisane), wiec bez przeciwcial nic nie atakuje jelita. Najpierw sa wiec przeciwciala i niszczenie jelit, a nie odwrotnie. Po wprowadzeniu diety pierwsze zanikaja przeciwciala i wtedy zaczyna sie proces regeneracji jelit, bo nic ich juz nie niszczy.
Fakt moze byc wynik falszywie ujemny, ale tylko wtedy gdy jest niedobor IGA co procentowo sie przedstawia: 0,4 % ma niedobor IGA w calej populacji, z czego 2,6 % ludzi z celiakia.
False negatives occur if the patient has selective IgA deficiency, as occurs in approximately 0.4% of the general population and in 2.6% of patients with CD (laboratories should test for IgA deficiency on negative samples). Use IgG tTGA and/or IgG EMA serological tests for people with confirmed IgA deficiency.
Wyniki Syna.
Moderator: Moderatorzy
Re: Wyniki Syna.
pozdrawiam 

Re: Wyniki Syna.
Mojej córce kilkukrotnie wyszły ujemne przeciwciała (rok przed wprowadzeniem diety bezglutenowej-miała wtedy 5 lat )a biopsja wykazała uszkodzenie kosmków Marsh IIIc.Okazało się w naszym przypadku,że mimo braku przeciwciał celiakia jest bardzo zaawansowana.Dziecko autorki wątku nie musi mieć celiakii ale nie można jej wykluczyć wyłącznie z powodu braku przeciwciał.A chłopiec poza niedoborem wzrostu i wagi nie ma innych objawów?