Odstawienie antykoncepcji

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: Odstawienie antykoncepcji

Post autor: Leeloo »

FIGA, bez paranoi, gdyby tak było, gdyby wszystkich kobiet z celiakią czepiały się takie choroby po odstawieniu pigułki, to szpitale byłyby zapełnione bezglutami, a większość z nas szprycowano by sterydami, NLPZ, biologią i immunosupresją ;)

nakręcanie nie pomoże, nie ma co wywoływać wilka z lasu. skup się na sobie, ale w tym pozytywnym kierunku. zapisz się np. na jogę hormonalną (albo ćwicz z youtube), zadbaj o zdrową dietkę bogatą w omega-3 i minerały, łykaj wit. D z wapniem i magnezem-> być może to pomoże uniknąć tych bóli menstruacyjnych i PMSu.
michal_mg
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: michal_mg »

FIGA pisze: Powiedziała również że moje tabletki są nisko hormonalne więc nie była to jakaś mega interwencja w organizm.
Weż pod uwagę, że każda ingerencja w normalny biologiczny cykl to poważne zaburzenie. Te dawki, które są obecnie to jasne, że to prawie nic - dawne dawki to było strzelanie z armaty do komara. Nie zmienia to jednak tego, że te minimalne dawki powstrzymują organizm w pewnych gałęziach egzystencji.
Jestem facetem, ale proooszę, zmień ginekologa :)
nie mam celiakii, a "jedynie" nietolerancje glutenu - między innymi...

Obrazek
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: pleomorfa »

Michał, ale aktualnie naprawdę są małe dawki hormonów i nie trzeba od razu jak to ująłeś "strzelać z armaty". Nie sądzę, żeby takie ujęcie słów było przewinieniem ze strony ginekologa. Natomiast branie hormonów ma swoje plusy i minusy. Ale to nie na dyskusję w tym miejscu.

Figa tak jak mówi Leeloo, dbaj o siebie i będzie dobrze :). Nie ma co strachać.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
michal_mg
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: michal_mg »

pleomorfa pisze:Natomiast branie hormonów ma swoje plusy i minusy.
Wg mnie to chyba jednak więcej plusów - gorzej kiedy dziewczyny robią huśtawkę hormonalną zaczynając brać tabsy za każdym razem kiedy mają nowego faceta...
Jednak trzeba robić badania i ta postawa gina mi się nie podoba. To tyle co do całokształtu.

Procedura jest jednak taka, że badania powinno się zrobić przy podjęciu terapi, co też nie wszyscy robią.
Figa, jeśli rodzinnego masz w porzo możesz powiedzieć, że brałaś tabsy - info jakie - i poproś, że chciałaś się przebadać w tym kierunku - nie powinien mieć problemów z wypisaniem tego co NFZ zwraca jak i podpowiedzieć co jeszcze dobrze byłoby zrobić już z własnej kasy. Jednak bez paniki, bo jednak tabsy nie zbierają żniwa podobnego do tego co potrafią zrobić dopalacze.
nie mam celiakii, a "jedynie" nietolerancje glutenu - między innymi...

Obrazek
pisankova
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pisankova »

pleomorfa pisze:Brawo Pisankova! Ogromnie się cieszę! :)

Dziewczyny tylko potwierdzacie, że odstawienie tabletek każdy organizm przechodzi inaczej, ale nawet jeśli wyjdzie niekoniecznie dobrze to i z tego da się wyjść na prostą ;)
Dziękuję ja też się cieszę, bo nie ukrywam, że psychicznie też na początku łatwo nie było, ale swoje trzeba przedźwigać ;) dlatego wszystkim tym, które się obawiają, chcę powiedzieć, że nie ma czego. Fakt, początki zawsze mogą być średnie, ale więcej szkody wyrządza nam stres i lęk, niż spokojna próba powrotu do równowagi.
ODPOWIEDZ