Czy to celiakia?
Moderator: Moderatorzy
Re: Czy to celiakia?
Pozostaje czekac mi na wynik kolonoskopi. A ja sie poddaje .moze to juz moj mozg przyzwyczail sie do bolu albo zaprogramoeal ze ma bilec. Wspomnialam o celiaki i diecie bezglutenowej lekarzowi i nic
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Niestety wiek nie ma nic do tego jaki ma się bagaż. Ale trzeba z tym jakoś żyć
.

Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Hm jak sobie przypomnę z miesiączkami też zawsze miałam problem. Czasem nie miałam prze 2-4 miesięcy. Cykl co 29-36 a nawet 42 dni. Teraz mam krążki, więc jest co 28 bo inaczej być nie może. Jeszcze jedno pytanie. Czy podczas kolonoskopi są pobierane wycinki bądź wygląd jelit będzie świadczył o chorobie trzewnej? Jakie najpierw powinnam zrobić badanie z krwi?
Znalazłam badanie, które robiłam na własną ręke
P/c przeciw transgutaminazie tkankowej w klasie IgG (tTg IgG) 1,8 U ujemny <20,0.
P/c p.endomysium (EmA) IgG ujemny
Robiłam je w 2014 roku. Po wynikach stwierdziłam, że nie drązże dalej tematu celiaki. Do teraz gdy dolegliwości jest mnóstwo.
P/c przeciw transgutaminazie tkankowej w klasie IgG (tTg IgG) 1,8 U ujemny <20,0.
P/c p.endomysium (EmA) IgG ujemny
Robiłam je w 2014 roku. Po wynikach stwierdziłam, że nie drązże dalej tematu celiaki. Do teraz gdy dolegliwości jest mnóstwo.

- pleomorfa
Kolonoskopia nie ma żadnego wkładu w diagnostykę celiakii. Tak, w czasie tego badania mogą pobrać wycinki, ale bada się je w kierunku innych chorób.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
To ja juz nie wiem co zrobic. Nie stac mnie zeby na wlasny koszt robic te badania. Denerwuje sie kolonoskopia. Ostatnio wymioty dzis biegunka.
mój wynik kolonoskopi. Jelito dobrze przygotowane do badania. Wykonano badanie jelita grubego do podstawy kątnicy uwidaczniając ujście wyrostka robaczkowego.Poprzez zastawkę Bauhina wprowadzono instrument do ileum terminale-bez zmian. W zakresie błony śluzowej zmian nie stwierdzono. Haustracja ściany zachowana. Perystaltyka jelita prawidłowa. pobrano do badania hist-pat 1. qycinki z zastawki Bauhina, 2. wycinki z ileum terminale.Po co wycinki skoro wszystko jest ok?
- pleomorfa
Izuska, na oko może być wszystko w porządku, obraz mikroskopowy to całkowicie inna sprawa - dużo dokładniejsza. To nawet dobrze świadczy o lekarzu wykonującym badanie, że pobrał od razu wycinki profilaktycznie, mimo tego, że na oko wszystko w porządku.
DALEJ nie jestem zdjagnozowana. Czekam na wyniki kolonoskopi. Odwiedziłam też pania ginekolog. Zrobiłam TEST ROMA.
HE4 - mój wynik 53,7 (0,00-60)
CA-125- 38,24 (0,00-35)
Wartość ryzyka przed menopauza - 9,18 %
nie wiem kompletnie co to oznacza
HE4 - mój wynik 53,7 (0,00-60)
CA-125- 38,24 (0,00-35)
Wartość ryzyka przed menopauza - 9,18 %
nie wiem kompletnie co to oznacza
- pleomorfa
Masz podwyższony jeden marker, a drugi dosyć na górze... a jak wygląda usg jajników? Masz teraz jakąś niepękniętą torbiel?
Ginekolog już to widziała?
Nawet nie wiedziałam, ze coś takiego jak HE4 i test ROMA istnieje
. Mnie zawsze tylko CA-125 robili.
Według oznaczeń wynika, że to niskie ryzyko... z tego algorytmu. Nie mam pojęcia jak to dokładnie interpretować, skoro mimo podwyższenia normy i tak jest niski wynik.
Ginekolog już to widziała?
Nawet nie wiedziałam, ze coś takiego jak HE4 i test ROMA istnieje

Według oznaczeń wynika, że to niskie ryzyko... z tego algorytmu. Nie mam pojęcia jak to dokładnie interpretować, skoro mimo podwyższenia normy i tak jest niski wynik.
Trzy razy pekla mi torbiel na lewym jajniku. Plyn mialam w macicy. Mam kandydoze. Ginekolozka szcze nie widziala wyniku ale z tego co czytalam wynik algorytmu powyzej 7 % jest uznawany za ryzyko wysokie. Wiec nie wiem jak to interpretowac. A co oznacza ze te markery sa wysokie?
- pleomorfa
Markery sprawdza się, aby stwierdzić diagnostycznie czy zmiany są złośliwe (dlatego pytałam czy aktualnie są jakieś torbiele). Te markery, które robiłaś są stosowane do diagnostyki raka jajników. Czasami pod wpływem różnych czynników te markery wychodzą przekłamane, dlatego tak ważne jest, aby zobaczył to lekarz, bo on oceni całą sytuację.
Widać różne strony podają różnie, natomiast też mi się wydaje, że Twoja wersja jest bardziej prawdopodobna.
Widać różne strony podają różnie, natomiast też mi się wydaje, że Twoja wersja jest bardziej prawdopodobna.
Ginekolog zaleciła mi to badanie, gdyż mam duże obciążenie chorobami nowotworowmi.Mówila, że możliwe, że bede musiała zrobić laparoskopie, żeby potwierdzić lub wykluczyć endometrioze. Mama Miała raka szyjki macicy i raka jelita cienkiego< ciocia raka piersi, tata ma raka pluc. Ja trzy razy pęknięta torbiel, polip w macicy, który się wchłoną po stosowaniu nuova ring. Ale teraz widoczny jest mięśniak 7 mm w macicy. Mam przyjść po miesiączce zrobic jeszcze cytologie, gdyż ostatnio robiłam w 2013 roku. Lekarz do którego chodziłam wcześniej powiedzial że wystarczy, i nie zrobił już póżniej, Choć mam takie problemy. A najśmieszniejsze jest to, że próbował wyprostować moją tyłozgiętą macice, która jest geneycznie zgięta..Wciąż boli żołądek, brzuch, dalej nikt nie chce mnie zbadać pod kątem celiakii, jeszcze nadzieja chyba w endokrynologu, do którego idę za dwa tygodnie. Podczas przyotowania kolonoskopi spadał mi też cukier w przerwie między piciem fortransu.W dzień kolonoskopii spadł do 57 ale na szczeście dostałam glukoze
- pleomorfa
No to kiepsko. A lekarze... czasami brak słów (mnie chcieli leczyć na tyłozgiętą macicę, która tak naprawdę nie była tyłozgięta i dużo na to zrzucali
).
No to tak, przy takim obciążeniu warto robić markery, szczególnie jak coś się dzieje. A cytologię powinno się robić, co roku przy jakichkolwiek obciążeniach
Dobrze, że masz juz innego lekarza.
A skąd wiesz, że masz kandydoze, jaką i jak ją leczysz? Ona też może wywoływać różne objawy, jeżeli jest w układzie pokarmowym.

No to tak, przy takim obciążeniu warto robić markery, szczególnie jak coś się dzieje. A cytologię powinno się robić, co roku przy jakichkolwiek obciążeniach

Dobrze, że masz juz innego lekarza.
A skąd wiesz, że masz kandydoze, jaką i jak ją leczysz? Ona też może wywoływać różne objawy, jeżeli jest w układzie pokarmowym.
Lekarz ginekolog, do którego chodziłam wcześniej stwierdził, że mam. Wysłała mnie do niego na konsultacje pani doktor internista, do której chodze. Nie popatrzył nawet na wynik mojego wymazu bakteriologiczno- mykologicznego.Ja mu powiedziałam że mam ziarniaki gram ddatnie w posiewie moczu.I bardzo liczne grzyby Candida albicans w wymazie. Ale przepisał kuracje nastepujacymi lekami. Macrimor< Hexagyn,vitagyn Femisept uro.Kuracji jeszcze nie skonczyłam gdyż muszę robić odstępy w braniu tych globulek.Ja nawet nie wiedziałam, że grzybica może sie przenieść do przewodu pokarmowego i jak to wykryć wgl?