celiakia, hashimoto, mleko

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
izabelek
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: izabelek »

Alva-alva liczę na Twoją odpowiedź, bo widzę że w temacie jestes:))
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: alva_alva »

Masz zapalenie tarczycy Hashimoto i niedoczynność.Ty łykasz tyroksynę, bo nie pamietam?
Awatar użytkownika
alva_alva

Dlaczego nie ma Ft3? Nalezy robic Ft4 , Ft3 i TSH z jednej próbki krwi.Ft3 takze jest wazne.
Awatar użytkownika
izabelek
Forumowicz
Forumowicz

Łykam Euthyrox w dawce 37,5. Byłam po skierowanie państwowo i pani doktor znowu powiedziała ze FT3 nie ma znaczenia. Jutro prywatna wizyta
Ostatnio zmieniony wt 31 lip, 2012 18:20 przez izabelek, łącznie zmieniany 1 raz.
Nalewka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Nalewka »

Witamy w klubie Hashimotek :)

Jeśli chcesz wiedzieć skąd się biorą ew. dolegliwości, to rób całą trójkę tarczycową (tsh, fT4 i fT3) z jednej próbki krwi (przed połknięciem tabletki, którą łykniesz zaraz po wyjściu z gabinetu zabiegowego). Takie badania robi się co miesiąc na początku ustawiania dawki, potem, jeśli się nic złego nie dzieje, to co kwartał, a nawet i rzadziej. Znajdź tani lab, bo pewnie nie zawsze dostaniesz skierowanie...

Zbieraj wszystkie wyniki badań, spisuj daty, dawki tyroksyny, suplementy, dolegliwości, żeby później umieć powiązać jedno z drugim. Musisz jak cukrzyk obserwować swój organizm i musisz nauczyć się odróżniać objawy niedoczynności czy nadczynności (np. polekowej) od problemów czysto kardiologicznych czy neurologicznych.

U endo możesz poprosić o skierowanie na badanie poziomu B12 i ferrytyny, bo Hashimotki często mają duże niedobory :( A co dopiero Hashi i celiaczki, dwa w jednym... Takie ukryte niedobory dają objawy podobne do mnóstwa innych przypadłości, przez co interniści kierują do kardiologa, reumatologa, neurologa czy psychiatry, bo zwykła morfologia wychodzi doskonale, więc chory pewnie zmyśla, że go boli, albo ma nerwicę... Nazywa się to niedokrwistość chorób przewlekłych i wymaga suplementacji lekami na receptę (mocniejsze / wyższe dawki, niż suplementy bez recepty). Zapytaj czy ten endo może wystawiać skierowania na badania z ubezpieczalni, ale nawet jeśli nie, to i tak to badaj co jakiś czas.

Dostaniesz podwyżkę dawki tyroksyny, jak sądzę.

Poproś o zaświadczenie od endo dla internisty, wtedy będziesz mogła po recepty chodzić do rodzinnego.

I trzymaj się, będzie dobrze :)
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
Awatar użytkownika
izabelek
Forumowicz
Forumowicz

No i po wizycie u profesora. Pan doktor stwierdził,że w zasadzie nie potrzebny jest mi endokrynolog, bo da zalecenie żeby lekarz pierwszego kontaktu wypisywał Euthyrox. Zwiększył dawkę do 50 pięć razy w tygodniu i 37,5 dwa razy w tygodniu. Dopiero jak zobaczył usg że jest guzek stwierdził ze jak urośnie to zrobi biopsje. A narazie kazał za 6 tygodnie wrócić z wynikiem samego TSH, o innych badaniach nawet nie wspomniał. Stwierdził ze żadne jedzenie nie ma wpływu na hasimoto, ani hasimoto nie przyczynia się do gorszego funkcjonowania jelit. A wszystkie objawy są przez hasimoto.
Awatar użytkownika
izabelek
Forumowicz
Forumowicz

Może ktoś zna godnego polecenia endokrynologa w Warszawie??? bo już nie mam pojęcia do kogo się udać,żeby nie przerabiać tego co dzisiaj.
Awatar użytkownika
alva_alva

izabelek pisze:No i po wizycie u profesora. Pan doktor stwierdził,że w zasadzie nie potrzebny jest mi endokrynolog, bo da zalecenie żeby lekarz pierwszego kontaktu wypisywał Euthyrox. Zwiększył dawkę do 50 pięć razy w tygodniu i 37,5 dwa razy w tygodniu. Dopiero jak zobaczył usg że jest guzek stwierdził ze jak urośnie to zrobi biopsje. A narazie kazał za 6 tygodnie wrócić z wynikiem samego TSH, o innych badaniach nawet nie wspomniał. Stwierdził ze żadne jedzenie nie ma wpływu na hasimoto, ani hasimoto nie przyczynia się do gorszego funkcjonowania jelit. A wszystkie objawy są przez hasimoto.

Hmmm, samo Hashimoto to może nie, ale niedoczynność tarczycy to ma wpływ na motorykę przewodu pokarmowego. W załączniku na ten temat, o ile załącznik mi się załączył. Na początku artykułu jest na temat zaburzeń przewodu pokarmowego w niedoczynności tarczycy. Porażka, jak ci ludzie robią te doktoraty albo tego profesora?
A co z kortyzolem? Pytałaś? Samo TSH? Ci uczeni nie czytają najnowszych badań, najnowszej literatury.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
alva_alva

Wycinek artykułu, który załączyłam:

"Niedoczynność tarczycy

Najczęstszym objawem są zaparcia wywoła-
ne obniżoną motoryką przewodu pokarmo-
wego. Bezpośredni mechanizm opisywane-
go zjawiska nie jest w pełni poznany; pod
uwagę bierze się bezpośredni lub pośredni
(poprzez katecholaminy) wpływ HT na mo-
torykę przewodu pokarmowego [7]. Sha-
fer i wsp. wykazali istotny statystycznie
dłuższy czas pasażu żołądkowo-jelitowego
u chorych z niedoczynnością tarczycy niż
w grupie kontrolnej; zmiany cofały się po
substytucji HT [8]. Wydaje się, że niedoczyn-
ność może prowadzić do obniżonej motoryki
każdego odcinka przewodu pokarmowe-
go [7], a w skrajnych przypadkach nawet do
niedrożności porażennej [9]. Dodatkowo
u chorych z niedoczynnością tarczycy obser-
wuje się przyrost masy ciała spowodowany
głównie nagromadzeniem płynów w tkance
podskórnej oraz zwolnieniem metabolizmu.
W przeciwieństwie do hipertyreozy, gdzie
utrata masy ciała może być bardzo duża,
znaczny jej przyrost nie jest charakterystycz-
ny dla hipotyreozy i rzadko przekracza kil-
ka kilogramów.
Chorobą, która częściej współistnieje
z niedoczynnością tarczycy, jest prawdopo-
dobnie kamica pęcherzyka żółciowego, nie-
mniej obserwacje dotyczące jej częstszego
występowania w niedoczynności są rozbież-
ne. Proponowane mechanizmy tworzenia
kamieni żółciowych to: zmniejszona aktyw-
ność UDP-glukurynotransferazy, upośle-
dzona sekrecja bilirubiny, upośledzona mo-
toryka pęcherzyka żółciowego oraz hiper-
cholesterolemia. Volzke i wsp. zaobserwo-
wali znamiennie częstsze występowanie ka-
micy pęcherzyka żółciowego u mężczyzn
z hipotyreozą [10, 11]. U chorych z autoim-
munologiczną niedoczynnością tarczycy od-
notowano częstszą niż w populacji zdrowej
zapadalność na chorobę Addisona-Bierme-
ra (u około 10% chorych z chorobą Hashi-
moto stwierdzono obecność przeciwciał
przeciw komórkom okładzinowym). "
Awatar użytkownika
izabelek
Forumowicz
Forumowicz

O kortyzol nie pytałam, bo jak mówiłam o objawach to sie usmiechał i mówił ze to nie ma związku z chorobą. Jutro zrobię jeszcze raz kortyzol i ACTH, co jeszcze powinnam zrobić na własną rękę???? zeby za 6 tygodni pokaza panu profesorowi,chociaz mocno sie zastanowie czy placic znowu za taką wizyte.
Awatar użytkownika
alva_alva

Zrób ten kortyzol i ACTH, ale jak będzie bliżej wizyty, bo powie, że nieaktualne.ACTH zrób w labie przy szpitalu, bo ten hormon bardzo szybko się rozpada i surowica nie może być nigdzie wysyłana.

Jak nie są związane te objawy z Twoimi wynikami? Ja bym mu zaniosła ten artykuł, żeby się douczył, że niedoczynność tarczycy ma wpływ na jelita.
Nalewka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Następny specjalista z bożej łaski, co to wysyła do psychiatry, bo się pacjentce przywidziało, że ją boli brzuch?

To żałosne, że dopiero jak żona czy córka zachoruje, to się taki endo (prof nie prof, wszystko jedno) mityguje i zaczyna patrzeć na chorą osobę bardziej po ludzku.

Tiaaa, uśmiechał się... z politowaniem czy z wyższością? Wrrr!

Jeśli będziesz skakała po dawkach, to zafundujesz sobie huśtawkę hormonalną na własne życzenie. Łykaj równą dawkę dzien w dzień, lepiej na tym wyjdziesz...

Wiem, wiem, T4 ma długi czas działania, więc właściwie można by łykać hormon raz w tygodniu całą tygodniową dawkę, ale zdrowy organizm tak nie działa... Na mnie lepiej wpływa stała dzienna dawka, a i mnóstwo Hashimotek z forum gazety.pl potwierdza to samo, że czują się znacznie lepiej przy dawkach równo rozłożonych w tygodniu.

Wydaje mi się, że ma to związek z wpływem hormonu tarczycy na cały układ hormonalny. Bo związek ten niewątpliwie istnieje, tylko teraz nie mam możliwości odnaleźć materiałów źródłowych.
Awatar użytkownika
alva_alva

O tym skakaniu z dawkami to też czytałam, jednak ja nie za bardzo mam wybór. Biorę dwa dni 100, jeden dzień 50.Na zmianę. Jak będę brała codziennie 75, to czuję, że za mało. Jak biorę codziennie 100, to czuję, że za dużo. Zostałam przy tym dawkowaniu jednak, które mi zalecili w szpitalu.
Nalewka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

No i świetnie :) Policz sobie ile to jest na tydzień czy 10 dni w sumie, a potem podziel na równo.
Wychodzi 85 dziennie, a jest E88, więc nawet dzielić nie trzeba :)
- http://www.doz.pl/apteka/p47493-Euthyro ... ki_100_szt
Awatar użytkownika
alva_alva

Nie wiedziałam, że są dawki 88. Myślę, że w szpitalu też tego nie wiedzą... Tylko, czy taką dawkę dostanę w zwykłej aptece? Dowiem się najpierw czy takie dawki maja, bo potem zostanę w końcu bez leku.Dzięki za info!
ODPOWIEDZ