celiakia, hashimoto, mleko
Moderator: Moderatorzy
Myślę, że już nie musi się truć, bo od lipca wystarczającą się przytruła, żeby teraz mieć pewnie z III stopień. Wystarczy pobrać teraz znowu wycinek plus przeciwciała i wszystko będzie jasne.Tylko zrób najpierw ogólne IgA, bo szkoda wydawać kasy na przeciwciała w klasie IgA, jeśli masz niedobór ogólnego IgA.Wtedy tylko w klasie IgG.
Czyli w jelicie nie powinno być limfocytów???Zdecydowanie rozsądniejsze jest to co Wy tutaj piszecie, tyle że w szpitalu powiedzieli że nic się nie dzieje. Później poszłam do profesora prywatnie z tymi wynikami żeby zerknął fachowym okiem, bo w szpitalu nie było nikogo poważnego sama młoda kadra... I stwerdził że o celiakii nie ma mowy,że to czynnościowe zaburzenia bo wyniki mam świetne.
Mam jeszcze pytanie do chorujących na celiakie. Czy też macie tak że np. przez okres około 3 tygodni czujecie się dobrze, a potem znowu objawy?? bo ja mam tak że nawet jak jem mączne rzeczy to czuje się dobrze przez tydzien, dwa, a później nagle biegunka codziennie. Profesor powiedział że gdyby to była celiakia to bym zawsze po zjedzeniu np. chleba miała biegunkę, a ja raz mam a raz nie.
Mam jeszcze pytanie do chorujących na celiakie. Czy też macie tak że np. przez okres około 3 tygodni czujecie się dobrze, a potem znowu objawy?? bo ja mam tak że nawet jak jem mączne rzeczy to czuje się dobrze przez tydzien, dwa, a później nagle biegunka codziennie. Profesor powiedział że gdyby to była celiakia to bym zawsze po zjedzeniu np. chleba miała biegunkę, a ja raz mam a raz nie.
Ostatnio zmieniony ndz 21 paź, 2012 12:34 przez izabelek, łącznie zmieniany 2 razy.
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Jest wiele osób, które reagują natychmiast po zjedzeniu glutenu. U innych to idzie falami, jak u Ciebie. U jeszcze innych pozornie zupełnie nic się nie dzieje, bo objawy wydają się zupełnie niezwiązane z czymkolwiek, co jedzą. I wcale nieprawda, że trzeba mieć biegunkę. Niektórzy mają zatwardzenie, a niektórzy nic nie mają. I nie trzeba być chorobliwie chudym, bo ok 40% zdiagnozowanych celiaków jest otyła. Pewnie duży odsetek ma też normalną wagę.
Limfocyty pewnie jakieś muszą być, bo w końcu przez jelita przewija się mnóstwo rzeczy i wiele stworzeń tam mieszka. I trzeba je cały czas trzymać pod kontrolą. Nie wiem ile i jakich. T-limfocyty CD4 i CD8 wydają się być związane z diagnostyką celiakii. Np. http://www2.sum.edu.pl/wydawnictwa/wiad ... rych_K.pdf
podaje, że granicą choroby jest okrągłe 40 limfocytów. Masz ich niewiele mniej, weź też pod uwagę, że 40 to jakaś z czapy wzięta, arbitralnie ustalona liczba. A gęstość rzeczywistego nacieczenia różni się w zależności od miejsca pobrania próbki.
Poza tym można nie mieć w ogóle zaniku kosmków, a jednak mieć niepożądaną reakcję na gluten. Manifestacja związana z zanikiem kosmków to tylko jedna z możliwych. Równie dobrze (tzn. nie wiem czy równie, ale takie przypadki są i to nie znikoma ilość) może nie być zaniku, a zmienia się funkcjonowanie komórek tak, że pojawiają się okołojelitowe objawy celiakii (nie mówiąc już o tych z jelitem niezwiązanych).
Limfocyty pewnie jakieś muszą być, bo w końcu przez jelita przewija się mnóstwo rzeczy i wiele stworzeń tam mieszka. I trzeba je cały czas trzymać pod kontrolą. Nie wiem ile i jakich. T-limfocyty CD4 i CD8 wydają się być związane z diagnostyką celiakii. Np. http://www2.sum.edu.pl/wydawnictwa/wiad ... rych_K.pdf
podaje, że granicą choroby jest okrągłe 40 limfocytów. Masz ich niewiele mniej, weź też pod uwagę, że 40 to jakaś z czapy wzięta, arbitralnie ustalona liczba. A gęstość rzeczywistego nacieczenia różni się w zależności od miejsca pobrania próbki.
Poza tym można nie mieć w ogóle zaniku kosmków, a jednak mieć niepożądaną reakcję na gluten. Manifestacja związana z zanikiem kosmków to tylko jedna z możliwych. Równie dobrze (tzn. nie wiem czy równie, ale takie przypadki są i to nie znikoma ilość) może nie być zaniku, a zmienia się funkcjonowanie komórek tak, że pojawiają się okołojelitowe objawy celiakii (nie mówiąc już o tych z jelitem niezwiązanych).
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Witam, odebrałam dzisiaj wyniki przeciwciał przeciwjądrowych ANA, może ktoś wie co one oznaczają? albo przynajmniej czy mogę spać spokojnie?? proszę o odpowiedź bo troszkę się denerwuję, że tak powiem.
W badanym materiale WYKRYTO obecnosc przeciwciał przeciwjadrowych (ANA).
Typ świecenia:homogenno-plamisty
Miano: 1:320
Panel przeciwciał przeciwjądrowych ANA ujemny
Antygen docelowy nieznany.
W badanym materiale WYKRYTO obecnosc przeciwciał przeciwjadrowych (ANA).
Typ świecenia:homogenno-plamisty
Miano: 1:320
Panel przeciwciał przeciwjądrowych ANA ujemny
Antygen docelowy nieznany.
Raczej nie możesz spać tak całkiem spokojnie.
Miano jest średnie, to znaczy bywają wyższe miana, a twoje jest takie po środku.
Świecenie, które ci wyszło może oznaczać:
-homogenne –obserwowane u pacjentów ze SLE, RZS i toczniem indukowanym lekami
- ziarniste, plamiste – może świadczyć o 1) przeciwciałach anty SSA lub anty SSB – występujących przy SLE i Sjogrenie, 2) przeciwciałach anty Sm (anty –Smith) typowych dla SLE, 3) przeciwciałach anty RNP obecnych przy SLE, MCTD, RZS, twardzinie.
Miano jest średnie, to znaczy bywają wyższe miana, a twoje jest takie po środku.
- ziarniste, plamiste – może świadczyć o 1) przeciwciałach anty SSA lub anty SSB – występujących przy SLE i Sjogrenie, 2) przeciwciałach anty Sm (anty –Smith) typowych dla SLE, 3) przeciwciałach anty RNP obecnych przy SLE, MCTD, RZS, twardzinie.
- mamadwójki
- Aktywny Forumowicz
ubiegłaś mnie - to samo chciałam napisać.alva_alva pisze:Raczej nie możesz spać tak całkiem spokojnie.
Ten wynik wymaga dalszej diagnostyki i jeśli są jakieś objawy - leczenia. Jesteś pod opieką reumatologa?
Asia
Witam, no i znowu wróciłam. Mniej więcej od grudnia jem znowu wszystko i wydawałoby się że wszystko jest w porządku do przedwczoraj. Otóż zjadłam zupę z dodatkiem nieszczęsnej śmietany i zaczeło się do dzisiaj nie mogę sobie poradzić. Co zjem to łazienka, ciągle burczenie, przelewania i mega stres. Jadłam jajecznicę, kanapki, marchewkę gotowaną i po wszystkim jest to samo. Zwiękoszono mi Euthyrox na 75. Myślicie,że to ma związek z glutenem, czy raczej ta śmietana i mleko w niej zawarte, poruszyło wszystko??? czy może tarczyca znowu daje znać???
-
- Aktywny Forumowicz
A skąd wiesz, że winna jest śmietana, a nie jakiś inny dodatek, choćby cebula, czy czosnek?
Odkryłaś co ci dolegało jesienią? Coś się działo od października do dzisiaj? Leczyłaś coś? Jak? Ile czasu? Czym?
Jakie masz ostatnie wyniki tarczycowe? Podaj z datą i normami, proszę.
Odkryłaś co ci dolegało jesienią? Coś się działo od października do dzisiaj? Leczyłaś coś? Jak? Ile czasu? Czym?
Jakie masz ostatnie wyniki tarczycowe? Podaj z datą i normami, proszę.
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
Skojarzyłam to jakoś ze śmietaną, ale może masz racje,że to co innego wywołąło.Jedyne wyniki jakie miałam robione to w grudniu TSH 4,18, norma do 4,78 i w związku z tym zwiększony Euthyrox ale dopiero od tygodnia na 75. Podwyższone mam też białko C-reaktywne(CRP) 1,51 przy normie <0,5. Nie odkryłam nic nowego, bo na reumatologii wyląduje dopiero latem, tyle się czeka. Zaczęłam jeść gluten i było całkiem w porządku, sporadycznie pojawiały się jakieś bóle i biegunka. Wydawało mi się,że jak skończyłąm brać tą witaminę D, to się poprawiło, ale czy to ma związek z tym to nie wiem. Innych Leków nie biorę teraz.
Ostatnio zmieniony ndz 10 mar, 2013 22:25 przez izabelek, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Aktywny Forumowicz
To od grudnia (co najmniej) jesteś w dużej niedoczynności... Może cię boleć wszystko, przelewanie, puchniecie, wszystko to może być spowodowane brakiem tyroksyny w każdej komórce twojego organizmu.
Na twoim miejscu badałabym się nieco częściej i póki nie ustawisz dawki tyroksyny badałabym całą trójkę tarczycową! a nie gołe tsh.
Nie rozumem też dlaczego jeśli w grudniu miałaś tsh blisko 5, dawkę podniosłaś dopiero w marcu? Jeśli nie zależy ci na własnym zdrowiu, to nie powinnaś narzekać, że się źle czujesz...
Co innego, gdybyś zrobiła wszystko co w twojej mocy, żeby było dobrze, a nadal nie jest, wtedy można szukać głębiej co jest przyczyną takiego stanu rzeczy. A tak to nadal jesteśmy w tym samym punkcie, to pół roku wcześniej...
Na twoim miejscu badałabym się nieco częściej i póki nie ustawisz dawki tyroksyny badałabym całą trójkę tarczycową! a nie gołe tsh.
Nie rozumem też dlaczego jeśli w grudniu miałaś tsh blisko 5, dawkę podniosłaś dopiero w marcu? Jeśli nie zależy ci na własnym zdrowiu, to nie powinnaś narzekać, że się źle czujesz...

-
- Aktywny Forumowicz
Nie wiem, czy wszystkim.
Ale na pewno wielu z nich.
Koniecznie zerknij do czego służy nam tarczyca, może się dasz zaskoczyć
- http://pl.wikipedia.org/wiki/Tarczyca
i
- http://pl.wikipedia.org/wiki/Niedoczynn ... 7_tarczycy
Ale na pewno wielu z nich.
Koniecznie zerknij do czego służy nam tarczyca, może się dasz zaskoczyć

- http://pl.wikipedia.org/wiki/Tarczyca
i
- http://pl.wikipedia.org/wiki/Niedoczynn ... 7_tarczycy