Niejasna diagnoza.

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: vixi »

Ana ja mam ciągle niedobór potasu i magnezu więc zażywam różne suplementy jak by co chętnie pomogę cię nakierować - żebyś wiedziała jaki lek skonsultować z lekarzem...
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
Awatar użytkownika
Ela
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Ela »

Mam już wynik przeciwciał na celiakię wynik negatywny lekarz z Krakowa zrobił dopisek przy wyniku że to spowodowane jest dietą bezglutenową a czas prowokacji był za krótki i w takim wypadku wynik wyjdzie negatywny. Zrobię jeszcze te testy alergiczne.
"Miłość: rzeczywistość w krainie fantazji"
Charles Maurice
Joanna P.
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: Joanna P. »

Ela,
A jaki miałaś czas prowokacji?

Aga 32,
wynik pierwszego badania nie pasuje do biopsji, za to drugie pasuje do niej . To daje 2:1 na korzyść zdrowia. Ale ponieważ sprawa jest poważna, ja bym się upewniła i zrobiła badanie z krwi jeszcze raz. To dziwne, że wychodzi to tak drogo, bo w Szczecinie wychodziło mi znacznie taniej, coś ok. 100 zł ponad rok temu. Podobne ceny mają w Krakowie. Gdańsk robi trochę inne badania, p/ciała p/enzymowi transglutaminaza i też znacznie taniej.
Awatar użytkownika
Ela
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Ela »

miałam tydzień prowokacji i lekarze z Krakowa stwierdzili że dlatego wynik przeciwciał na Celiakię jest negatywny tak napisali w dokumentach które przesłali płaciłam 100 za przeciwciała w obu klasach
"Miłość: rzeczywistość w krainie fantazji"
Charles Maurice
elola
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: elola »

Ok. 10 m-cy temu mój syn, po dodatnich wynikach badań przeciwciał, rozpoczął dietę bezglutenową. W zeszłym tygodniu poszedł do lekarza z nastawieniem, że zostanie mu zalecona kilkumiesięczna prowokacja i potem biopsja. Usłyszał, że nie ma takiej potrzeby bo przeciwciała (pewnie w przypadku kiedy wychodzą dodatnie) są bardziej wiarygodne niż biopsja. A to ze względu na omylność ludzi badających materiał pobrany w wyniku biopsji, jak również ich różną interpretację. To co dla jednego histopatologa jest II-im stopniem zaniku kosmków, dla innego może być III-im.
Do tej pory wydawało mi się, że bezwzględną pewność choroby daje właśnie biopsja.
Nie bardzo rozumiem jak to możliwe, że córeczka Agi 32, mimo nie wprowadzenia diety, miała różne wyniki przeciwciał. Przecież pomyłka probówek nie powinna wchodzić w grę...?

W każdym bądź razie musimy pogodzić się z dożywotnią dietą. Dajemy radę, chociaż czujemy dyskomfort po odebraniu nadziei.

Dowiedzieliśmy się także, że ludzie chorujący na cukrzycę (o tym wiedzieliśmy już z forum), ale również na padaczkę często nie zdają sobie sprawy z tego, że mają celiakię.
Awatar użytkownika
Ana
Forumowicz
Forumowicz

Re: arytmia

Post autor: Ana »

Trillion pisze: to sie rowniez wiaze z elektrolitami, czyli uwazaj co jesz i pijesz w czasie upalow (i nie tylko).
Czyli co powinnam jeść i pić aby nie nasilać arytmii?? Teraz trochę się uspokoilo moje serducho, nie wiem na jak długo - w poniedzialej jadę do Szczecina do kardiologa na założenie Holtera. Wcześniej udało mi się "chwycić" na zwykłym EKG tę arytmię...
vixi pisze:Ana ja mam ciągle niedobór potasu i magnezu więc zażywam różne suplementy jak by co chętnie pomogę cię nakierować - żebyś wiedziała jaki lek skonsultować z lekarzem...
Dostalam aktualne wyniki - magnez, potas, sód i badania na tarczycę - wyniki wręcz książkowe. Szukam dalej.
Dziś o 13 mam wizytę u gastrologa w sprawie lamblii - ciekawa jestem czy oprocz leków coś jeszcze powie mi o diecie i innych "wspomagaczach"
Jest miłość wariatka egoistka gapa
Awatar użytkownika
Ola*
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Ola* »

elola - jeszcze zadałabym sobie na Twoim miejscu takie pytania:
Czy syn przed rozpoczęciem diety miał jakieś problmey ze zdrowiem, które później zanikły po wprowadzeniu diety?
Czy po tych 10-ciu miesiącach diety było robione chociaż badanie przeciwciał, żeby stwierdzić czy znikły?

Z jednej strony - pewnie miałabym podejrzenia, że lekarz nie chce wykonać części badań ze względu na jakieś limity z NFZ-u, z drugiej, jeśli dieta spowodowała zanik objawów, to być może nie ma sensu męczyć chłopaka prowokacją i niezbyt przyjemnym badaniem.

Sama jestem po drugim badaniu (dziś odberałam wyniki) i wygląda na to, że kosmki powoli się regenerują. Na dzień dzisiejszy wygląda, że lekarz nie planuje za kilka lat żadnej prowokacji, tylko zleci już dietę do końca życia. Sama nie wiem, czy to źle czy to dobrze.
elola
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: elola »

Olu, właśnie objawy, jakie miał mój syn przed zrobieniem przeciwciał i wprowadzeniem diety zasugerowały lekarzowi celiakię. End IgG oraz glia IgG wyszły dodatnie, end IgA i glia IgA - ujemne. Po wprowadzeniu diety wszystkie objawy ustąpiły natychmiast. Nie wiem czy jest sens robić teraz przeciwciała skoro prowadzimy restrykcyjną dietę.
Facet jest dorosły więc dzielnie znosi badania ale skoro IgG jest miarodajne, chyba nie warto "prowokować" :roll:
Lucyna S.
Nowicjusz
Nowicjusz

Niejasna diagnoza

Post autor: Lucyna S. »

przyznaję, że gubie sie już w tym wszystkim! Mój syn ma ujemny wynik IgA (endomysium)a w momencie pobierania krwi na te badania objadał się normalna żywnością. Nie będe przytaczac wszystkich wyników badań, ale o ile je dobrze odczytuję, to tylko przeciwko transglutaminazie ma powyżej normy. Przypomnę, wynik biopsji- III stopień- i mnie akurat na ten wynik lekarka kazała czekać, aby ustalic diagnozę. :-k
Lucyna, mama nastolatka na diecie
ODPOWIEDZ