Wyniki badan co oznaczaja??? Pomóżcie:)
Moderator: Moderatorzy
- Rafal_tata
- -#Moderator
A czemu miałabyś nie dać... Siadaj na Forum i czytaj o produktach, czytaj przepisy... Wszystko będzie OK 

● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Dziękuje wam za słowa otuchy:)
Dziś ugotowałam sobie rosołek na kurczaku,duzo warzyw przyprawę beżglutenową:)
Tylko bez kostki rosołowej bo niewiem jakie są bezpieczne:( Czytałam troszkę na ich temat na forum,ale jedni mają takie zdanie drudzy takie i sę pogubiłam dlatego ne ryzykuję:)
Najgorszy problem mi sie wydaje z wędlinami dlatego postanowiłam,że sama będę piec w domku:)
Mam tylko pytanie mozna pić coca cole?
Pozdrawiam:))
Dziś ugotowałam sobie rosołek na kurczaku,duzo warzyw przyprawę beżglutenową:)
Tylko bez kostki rosołowej bo niewiem jakie są bezpieczne:( Czytałam troszkę na ich temat na forum,ale jedni mają takie zdanie drudzy takie i sę pogubiłam dlatego ne ryzykuję:)
Najgorszy problem mi sie wydaje z wędlinami dlatego postanowiłam,że sama będę piec w domku:)
Mam tylko pytanie mozna pić coca cole?
Pozdrawiam:))
Weronika 21 lat.
- Tomkus
- Bardzo Aktywny Forumowicz
taki temat już jest...
Oj, Benius, szukałaś i co? Nie ma? A przecież to wątek o coca-coli jest - viewtopic.php?t=2213
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
Witam
Jestem tu nowa. Chciałabym skonsultować wyniki mojego czterolatka. Na razie u każdego lekarza mam odmienne opinie i nie wiem co o tym myśleć. Bardzo dziękuję za pomoc i uwagi
immunoglobuliny IgG klasy G - 5,6 (norma 4,5-14,10)
immunoglobuliny IgM klasy M- 1,2 (norma 2,5 lat)
immunoglobuliny IgA klasy A - 0,35 (norma 0,83 -2,17) ponizej normy
p/c p. gliadynie (AGA) IgG - dodatni
IgA (AGA)- ujemny
IgA- EmA -ujemny
IgG- EmA- ujemny
p/c anty- tTG IgG 0.09 Ratio (wynik ujemny do 1,0)
p/c anty- tTG IgA 30,60 RU/ml (wynik dodatni =>20)
Jeszcze raz dziękuję i przepraszam, że niedostatecznie przeszukałam forum, ale już mam mętlik w głowie z tymi lekarzami
Jestem tu nowa. Chciałabym skonsultować wyniki mojego czterolatka. Na razie u każdego lekarza mam odmienne opinie i nie wiem co o tym myśleć. Bardzo dziękuję za pomoc i uwagi
immunoglobuliny IgG klasy G - 5,6 (norma 4,5-14,10)
immunoglobuliny IgM klasy M- 1,2 (norma 2,5 lat)
immunoglobuliny IgA klasy A - 0,35 (norma 0,83 -2,17) ponizej normy
p/c p. gliadynie (AGA) IgG - dodatni
IgA (AGA)- ujemny
IgA- EmA -ujemny
IgG- EmA- ujemny
p/c anty- tTG IgG 0.09 Ratio (wynik ujemny do 1,0)
p/c anty- tTG IgA 30,60 RU/ml (wynik dodatni =>20)
Jeszcze raz dziękuję i przepraszam, że niedostatecznie przeszukałam forum, ale już mam mętlik w głowie z tymi lekarzami

A bo może trochę nietypowe wyniki, a nikt z nas nie jest lekarzem 
Na mój rozum pierwszy wynik "immunoglobuliny IgA klasy A - 0,35 (norma 0,83 -2,17) poniżej normy" wskazywałby, że twój syn ma obniżoną ilość ogólnych przeciwciał w klasie A. Niektórzy ludzie w ogóle ich nie wytwarzają, wtedy nie ma sensu wykonywać jakichkolwiek badań w tej klasie, bo po prostu nie są wytwarzane. Ale nie wiem, jak tłumaczyć samo obniżenie i czy pozostale badania, wykonywane w klasie IgA mogą być miarodajne.
Natomiast dwa podwyższone przeciwciała, tTG i AGA świadczą o celiakii u twojego dziecka, jak dla mnie raczej bez wątpliwości. A jakieś dodatkowe objawy były?
A co mówią ci wszyscy lekarze, że każdy ma inną opinię?

Na mój rozum pierwszy wynik "immunoglobuliny IgA klasy A - 0,35 (norma 0,83 -2,17) poniżej normy" wskazywałby, że twój syn ma obniżoną ilość ogólnych przeciwciał w klasie A. Niektórzy ludzie w ogóle ich nie wytwarzają, wtedy nie ma sensu wykonywać jakichkolwiek badań w tej klasie, bo po prostu nie są wytwarzane. Ale nie wiem, jak tłumaczyć samo obniżenie i czy pozostale badania, wykonywane w klasie IgA mogą być miarodajne.
Natomiast dwa podwyższone przeciwciała, tTG i AGA świadczą o celiakii u twojego dziecka, jak dla mnie raczej bez wątpliwości. A jakieś dodatkowe objawy były?
A co mówią ci wszyscy lekarze, że każdy ma inną opinię?
Ostatnio zmieniony pn 21 cze, 2010 21:42 przez Sheep, łącznie zmieniany 1 raz.