załamana mama15 miesiecznego Kubusia
Moderator: Moderatorzy
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Od początku? Celiakia wpływa na jelita i wywołuje np. nietolerancję laktozy dopiero po wprowadzeniu glutenu do diety. Jeśli mleko zaczęło mu szkodzić po wprowadzeniu glutenu to oczywiście, może być tak, że nietolerancja laktozy jest wtórna do celiakii. Ale może też być nietolerancja białka mleka i pewnie wiele innych przyczyn.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
mamakubusia
Ogólnie jest tak , każde z omawianych schorzeń może wystąpić oddzielnie jak i w drodze łańcuszka , lub w duetach , tercetach i zespołowo . Moje dziecko w czasie dzieciństwa sprawdzono na mleko ponownie i było ok ale to nie oznacza ze znowu po jakiejś infekcji nie powróci , gdyż problemy np z laktoza mogą się pojawić i u dorosłej osoby po infekcji a za kilka miesięcy jest ok , bywa że pozostaną do końca ,zwłaszcza po 50 roku życia .
Badanie np tolerancji mleka krowiego to nie tylko samo mleko główne składnika mleka krowiego które nam sprawiają problemy to laktoza ,biało i kazeina a mleko kozie nie ma w kazeiny, bywa ze ludzie nietolerujący samej laktozy mogą pic jogurt , kefir najlepiej zrobiony w domu
Ogólnie jest tak , każde z omawianych schorzeń może wystąpić oddzielnie jak i w drodze łańcuszka , lub w duetach , tercetach i zespołowo . Moje dziecko w czasie dzieciństwa sprawdzono na mleko ponownie i było ok ale to nie oznacza ze znowu po jakiejś infekcji nie powróci , gdyż problemy np z laktoza mogą się pojawić i u dorosłej osoby po infekcji a za kilka miesięcy jest ok , bywa że pozostaną do końca ,zwłaszcza po 50 roku życia .
Badanie np tolerancji mleka krowiego to nie tylko samo mleko główne składnika mleka krowiego które nam sprawiają problemy to laktoza ,biało i kazeina a mleko kozie nie ma w kazeiny, bywa ze ludzie nietolerujący samej laktozy mogą pic jogurt , kefir najlepiej zrobiony w domu
- mamakubusia
- Aktywny Forumowicz
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Ma, ma. Możliwe, że ta kazeina rzadziej uczula, ale jest. Występują też reakcje krzyżowe i ktoś uczulony na mleko jednego gatunku, nie toleruje już hurtem innych. A nietolerancja laktozy jest nawet bardziej prawdopodobna u dorosłej osoby, bo podobno dorośli zmniejszają produkcję laktazy.Jeli pisze:mleko kozie nie ma w kazeiny
Poniżej link d paru zdań nt. uczulenia na mleko. W przedostatnim akapicie jest stwierdzone, że większa część kazeiny mleka popularnych gatunków jest identyczna.
http://www.mp.pl/artykuly/index.php?aid ... D8400DE00F
Ostatnio zmieniony sob 11 cze, 2011 18:18 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
titrant,
według tej tabeli http://www.kozolandia.eu/omleku.html
ma mniej kazeiny niż krowie ale widziałam tabele gdzie jest podawane zero , dla osób z problemem laktozy kozie raczej odpada ,
według tej tabeli http://www.kozolandia.eu/omleku.html
ma mniej kazeiny niż krowie ale widziałam tabele gdzie jest podawane zero , dla osób z problemem laktozy kozie raczej odpada ,