Nietolarancja glutenu
Moderator: Moderatorzy
Re: Nietolarancja glutenu
mogą i nie tylko tym. może być wysyp skórny, zawroty główy, rozdrażnienie. to jest taki rasowy odwyk, zespół odstawienia.
a co jesz? i pijesz? jak z czystością w kuchni?
a co jesz? i pijesz? jak z czystością w kuchni?
Piję tylko wodę z cytryną, a jem jogurty jogobella light, kiełbaskę podwawelską złotą z JBB, pomidory ze śmietaną z Włoszczowa, serek żółty topiony Hochland, chlebek bg, używam czystych desek i noży, nie mam jeszcze takiego idealnego rozeznania czy coś zawiera gluten czy nie. Czytam składy ale mało co z nich rozumiem, do tej pory unikałam skrobi modyfikowanej.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Jesteś pewna, że jest ona bezglutenowa? Mam wątpliwośćApril pisze:kiełbaskę podwawelską złotą z JBB

Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
jogobella light naładowana jest słodzikami, sery topione to największe G jakie istnieje na dziale nabiału. Składu kiełbasy nie znam, upewniłabym się czy jest czysta.
jaki chleb bg jesz? sprawdź czy nie ma skrobi pszennej beglutenowej, to bardzo ważne- jeśli ma to zmień pieczywo na takie, które jej nie ma. Ta skrobia mimo, że niby bez glutenu, moze podrażniać i wielu na nią źle reaguje. Pytanie też czy tolerujesz produkty mleczne (sery, jogurty)..
Mam nadzieję, że jadasz jakieś owoce i warzywa. Wprowadź do diety kasze jaglaną. Można z nije zrobić wszystko, jest lekkostrawna.
jaki chleb bg jesz? sprawdź czy nie ma skrobi pszennej beglutenowej, to bardzo ważne- jeśli ma to zmień pieczywo na takie, które jej nie ma. Ta skrobia mimo, że niby bez glutenu, moze podrażniać i wielu na nią źle reaguje. Pytanie też czy tolerujesz produkty mleczne (sery, jogurty)..
Mam nadzieję, że jadasz jakieś owoce i warzywa. Wprowadź do diety kasze jaglaną. Można z nije zrobić wszystko, jest lekkostrawna.
Chlebek Balvitenu, a jakie jogurty polecasz? Nie wiem jak toleruje produkty mleczne, szczerze nigdy nie zwracałam na to uwagi.
-
Nie cierpię jogurtów owocowych, bo są dla mnie zdecydowanie za słodkie. Naturalne też wypróbowałam i najbardziej mi smakuje jogurt naturalny Zott. Jem go bez niczego, ewentualnie z amarantusem ekspandowanym, może być z miodem
Pycha

Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
chleb Balvitenu- to mi nic nie mówi, musisz sprawdzić skład na opakowaniu. jeśli ma skrobię pszenną i/lub laktozę to poszukaj innego.
w takim razie odstaw na kilka dni mleko i przetwory i zobacz jak się będziesz czuła. Potem zrób próbę z jogurtem naturalnym. Jogurtów konkretnych niestety nie polecę, bo nie mogę ich jeść
w takim razie odstaw na kilka dni mleko i przetwory i zobacz jak się będziesz czuła. Potem zrób próbę z jogurtem naturalnym. Jogurtów konkretnych niestety nie polecę, bo nie mogę ich jeść
Niestety ten chleb ma w składzie skrobię pszenną. Leeloo mam takie prywatne pytanie(nie musisz na nie odpowiadać jeśli nie chcesz), ile jesteś na diecie, że tak dużo wiesz o niej? Jak się tego wszystkiego nauczyłaś? Ja nie mogę tego wszystkiego ogarnąć a Twój zasób wiedzy na ten temat jest imponujący 

Spoko luz 
Nauczyłam się wszystkiego dzięki forum (najwięcej), zagraniczne strony i strona naszego Stowarzyszenia (www.celiakia.pl), książki krajowe i zagraniczne, magazyn Bez Glutenu, warsztaty stowarzyszeniowe, ROZMOWY z osobami na diecie.
Z czasem wszystko przyjdzie i nie będziesz pamiętać ani wierzyć, że miałaś takie rozterki.
a widzisz, czyli chlebek zmieniamy. nie myślałaś, żeby robić sobie domowy? albo bułki?

Nauczyłam się wszystkiego dzięki forum (najwięcej), zagraniczne strony i strona naszego Stowarzyszenia (www.celiakia.pl), książki krajowe i zagraniczne, magazyn Bez Glutenu, warsztaty stowarzyszeniowe, ROZMOWY z osobami na diecie.
Z czasem wszystko przyjdzie i nie będziesz pamiętać ani wierzyć, że miałaś takie rozterki.
a widzisz, czyli chlebek zmieniamy. nie myślałaś, żeby robić sobie domowy? albo bułki?
Zapisałam się do Stowarzyszenia i dostałam przepis właśnie na chlebek z którychś warsztatów i jak się okazało jest bardzo prosty do wykonania aż naszła mnie ochota na pieczenie mimo, że ze mnie licha kucharka, ale spróbować warto 

no i super! o którym chlebku konkretnie mówisz?
brałam udział w warsztatach, nie było przypadku, żeby coś nam nie wyszło. także śmiało
brałam udział w warsztatach, nie było przypadku, żeby coś nam nie wyszło. także śmiało

Chleb bezglutenowy pieczony w domu metodą tradycyjną- warsztaty z 19.10.2013 roku
Mam pytanie jeszcze odnośnie tych produktów mlecznych, są jakieś badania z krwi wykrywające czy mam alergię? Taka alergia musi być od urodzenia czy mogłabym ją nabyć później? Jako dziecko byłam karmiona piersią i nic nie wskazywało na to, że mam alergię na mleko.

- pleomorfa
Alergię można wykryć z testów z krwi pokarmowych, i ze skóry. Podobno ze skóry prędzej wyjdzie. Ona się może ujawnić w każdym momencie życia.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
alergie/nietolerancję możesz nabyć o każdej porze 
wiele zależy od środowiska w jakim jesteś, stresu, stanu organizmu - zwłaszcza jelit, genów, branych leków- głównie antybiotyki...
możesz zbadać mleko jako konkretny pojedynczy alergen z krwi w klasie IgE w laboratorium i tak samo punktowo na skórze. jeden alergen ze skóry to ok. 8zł- to wykonuje się w przychodniach/placówkach medycznych.
i to będę alergie w klasie IgE.
nietolernacje bada się klasie IgG i czytałam, że Diagnostyka wykonuje już takie zlecenia. trzeba podpytać. lub przejść tak jak pisałam wcześniej na dietę eliminacyjną bez grama mleka/pr. mlecznych i potem powolutku wprowadzać jogurt itd.

wiele zależy od środowiska w jakim jesteś, stresu, stanu organizmu - zwłaszcza jelit, genów, branych leków- głównie antybiotyki...
możesz zbadać mleko jako konkretny pojedynczy alergen z krwi w klasie IgE w laboratorium i tak samo punktowo na skórze. jeden alergen ze skóry to ok. 8zł- to wykonuje się w przychodniach/placówkach medycznych.
i to będę alergie w klasie IgE.
nietolernacje bada się klasie IgG i czytałam, że Diagnostyka wykonuje już takie zlecenia. trzeba podpytać. lub przejść tak jak pisałam wcześniej na dietę eliminacyjną bez grama mleka/pr. mlecznych i potem powolutku wprowadzać jogurt itd.
pierwszy miesiąc diety za nami, pochwalę się: młody urósł o jakieś 3-4 cm 
Niestety bardzo wybrzydza jeżeli chodzi o posiłki, ale mam nadzieje że się to zmieni

Niestety bardzo wybrzydza jeżeli chodzi o posiłki, ale mam nadzieje że się to zmieni