Może znajde tu kogoś, kto mi pomoże? Celiakia?
Moderator: Moderatorzy
Re: Może znajde tu kogoś, kto mi pomoże? Celiakia?
Ok. Sprawa jest dla mnie teraz nieco bardziej jasna. Dzięki. Widać coś tam z tarczyca się dzieje. W poniedziałek mam konsultacje u dobrego endo. Ciekawe co z tego wyjdzie. Hm. Będę też pewnie powtarzać wyniki. Tylko to oczekiwanie na wszystko jest męczące. Bo nie wiem tak naprawdę co mi jest. To powoduje niepokój itd...
Trudno powiedzieć czy coś się dzieje. Powtórzyłabym ft3 i ft4 za jakiś cza i tyle. A przeciwciała miałaś robione?
Robiłam
Wynik - anty tpo 14.52
Norma 0-34.00
Czyli chyba dobrze?
Tsh 1.4
Norma 0.270-4.200
Wynik - anty tpo 14.52
Norma 0-34.00
Czyli chyba dobrze?
Tsh 1.4
Norma 0.270-4.200
Nie można robić po kawałku. Trzeba zrobić drugie przeciwciała aTG też. Powtórzyć przede wszystkim ft3 i ft4 za jakiś czas. TSH nie ma większego znaczenia przy ocenie pracy tarczycy. TSH to tylko taki wstępny wskaźnik. Może być w normie mimo niedoczynności albo odwrotnie może nie być w normie mimo tego, że tarczyca dobrze pracuje itd. Dla oceny funkcji tarczycy ważne są przede wszystkim wolne hormony.Meggi1984 pisze:Robiłam
Wynik - anty tpo 14.52
Norma 0-34.00
Czyli chyba dobrze?
Tsh 1.4
Norma 0.270-4.200
Dzis miałam usg. Radiolog opisała ze prawidłowa ale objętość ogólna jest 8.5ml wiec chyba nie jest wcale ok?
Objętość zależna też jest od ogólnej postury ciała, ale mimo wszystko jak na przeciętną kobietę, to troszkę za mała objętość, jednak nie objętość jest najważniejsza, w wyniki Ft4 i Ft3.
Ja jestem mega szczupła i drobna wiec objętość może i ok. Ale ft3 i ft4 trzeba powtórzyć. To jest jasne
Dziękuję ☺
Dziękuję ☺