Prosze o pomoc - podejrzenie celiakii... Ale czy napewno???

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Cecylia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Cecylia »

Wspomniałam o poziomie wapnia, ponieważ ze względu na niedobór (w moim przypadku) doszła towarzysząca choroba osteoporoza, jeśli chodzi o kosmki jelitowe to mam całkowity zanik wg klasyfikacji Marsha 3C.
Obrazek
Awatar użytkownika
UlotnaChwila2005
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: UlotnaChwila2005 »

dziękuję za wszystkie informacje. Mam jeszcze jedno pytanie- czy na początku (dajmy na to pierwsze tygodnie/ miesiące) stosowania diety bezglutenowej zaczęliście/łyście przybierać chociaż minimalnie na wadze? stosowaliście/łyście jakieś odżywki typu Portagen? Po jakim czasie waga zaczęła się normować?
"Czymże jest człowiek w przyrodzie? - Nicością wobec nieskończoności, wszystkim wobec nicości, pośrodkiem między niczym a wszystkim..."
Awatar użytkownika
Cecylia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Niestety w moim przypadku przez okres 8 m-cy a praktycznie po 2 m-cach przybrałam 3 kg. Również byłam tym zaniepokojona, lecz po ostatniej wizycie u lekarza uspokoiłam się... Lekarz stwierdził, że niejedna kobieta zazdrości mi takiej figury :) a że czuję się dobrze to nie mam co wpadać w panikę, być może mam to w genach i nigdy nie będą mnie prześladowały myśli "jak schudnąć"
Obrazek
Awatar użytkownika
UlotnaChwila2005
Nowicjusz
Nowicjusz

mnie by się przydało z 10 kg Cecylia :) Tak czy owak najważniejsze, że czujesz się lepiej, prawda? :)
"Czymże jest człowiek w przyrodzie? - Nicością wobec nieskończoności, wszystkim wobec nicości, pośrodkiem między niczym a wszystkim..."
Awatar użytkownika
Cecylia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Ja też tak uważałam, lecz gdy pomyślałam o skutkach takiego przybrania na wadze ... przestałam się tym przejmować . Co ma być to będzie najważniejsze to dobre samopoczucie, wolę być szczupła niż dźwigać niepotrzebnie jakieś kilogramy dla kogoś ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
UlotnaChwila2005
Nowicjusz
Nowicjusz

no tak ale ja mam dużą niedowagę już. Zawsze byłam szczupła, ale teraz to masakra, naprawdę :(
Awatar użytkownika
Cecylia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Też byłam w szoku, gdy lekarz pierwszego kontaktu wyzwał mnie od anorektyczki, nie pomogły żadne wyjaśnienia, że jem za dwóch.... Na karcie wypisowej ze szpitala też miałam napisane- niedożywienie, czułam się z tym nieswojo :zly: lecz pomogły mi długie rozmowy z lekarzem, u którego jetem pod kontrolą. Jestem raczej niska 160 cm a waga teraz to już 43 kg :053:
Obrazek
Awatar użytkownika
UlotnaChwila2005
Nowicjusz
Nowicjusz

Hehe to praktycznie tak jak ja :) dodałaś mi trochę otuchy :)
Awatar użytkownika
Cecylia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Pomyśl jak byś wyglądała dokładając sobie połowę tego co masz :D
Obrazek
Awatar użytkownika
UlotnaChwila2005
Nowicjusz
Nowicjusz

potrafisz pocieszyć :D zdecydowanie tyle bym nie chciała :P
wczoraj wieczorem zjadłam suszoną śliwkę (kupną) i po 15 minutach zaczęło mnie męczyć. Brzuch mnie bolał przez dobrą godzinę i przeszło. I tak się zastanawiam czy to wina śliwki samej w sobie czy była czymś zdradliwym oblepiona.. :/ buuu
Awatar użytkownika
Cecylia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Jedna ślwka??? No nie wiem, ja odczułam po zjedzeniu czereśni ale to było "obrzarstwo" na jedno posiedzenie zjadłam sobie nie 1 szt a 1 kg i miałam za swoje.....
Obrazek
Awatar użytkownika
UlotnaChwila2005
Nowicjusz
Nowicjusz

oj, to czymże była moja śliwka w porównaniu do Ciebie? :) ale ewidentnie ona mi zaszkodziła, bo oprócz niej nic niepewnego nie jadłam. zmykam na śniadanie (jak zwykle o tej porze:P), udanego dnia :)
NIKO
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: NIKO »

czesc .U mojego synka celiakie wykryto trzy lata temu.Najpierw krew na przeciw ciala, potem biopsja jelita.Wyniki byly nastepujace:IgA-EmA 640,zanik kosmkow IV stopni.. po przejsciu na diete rosl w oczach ok 1kg miesiecznie.na dzien dzisiejszy jest okazem zdrowia zadnych infekcj ,antybiotykow.Usmiechniety pelen zycia...a warunkiem jest dieta bg.Jezeli chodzi o badania to co roku robimy badania krwi i przeciw ciala ,biopsja nie byla powtarzana.
Awatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kfiatek »

UlotnaChwila2005 pisze:wczoraj wieczorem zjadłam suszoną śliwkę (kupną)
Suszone śliwki to naturalny środek przeczyszczający :P Nie mam pojęcia czy jedna śliwka może dać taki efekt, ale może to kwestia tolerancji organizmu... Ja mogę obecnie bezkarnie wrąbać kompot z 1/2 paczki suszonych śliwek, ale to prawdopodobnie efekt uboczny bycia w ciąży ;) Osobę nie będącą w ciąży poczęstowałam w dobrej wierze szklaneczką takiego skondensowanego kompociku (bo tak w ogóle to pyszny kompocik jest, osobiście bardzo lubię) raz jeden i nie zrobię tego więcej, bo efekt był podobno, jakby to ująć... dość intensywny :/
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

kfiatek pisze:
UlotnaChwila2005 pisze:wczoraj wieczorem zjadłam suszoną śliwkę (kupną)
Suszone śliwki to naturalny środek przeczyszczający :P Nie mam pojęcia czy jedna śliwka może dać taki efekt, ale może to kwestia tolerancji organizmu...
Akurat niedawno rozmawiałam o tym z jedną panią dr dietetyczką - bo zapodałam sobie śliwki suszone z Glutenexu. Tak z 5-7 ich zjadłam, i hmmm, zauważyłam dość szybko ich działanie, więc byłam ciekawa, czy to normalne, czy jednak ze mną coś nie halo.
Pani dr powiedziała, że w sumie każdego by lekko przeczyściło po kilku śliwkach i nie ma się czym przejmować (chyba, że jest się Kfiatkiem w ciąży i można śliwki na kilogramy wtedy :P)

Zmierzam do tego, że jestem na diecie już ponad 2,5 roku, właśnie w kwietniu zrobiłam badania, z których wynika, że jestem absolutnie zdrowa, wchłaniam żelazo, magnez, potas i wszystko inne jak trzeba i nie mam żadnych odczynów zapalnych (CRP na minusie) - a mimo to mnie przeczyściło [na marginesie - dopiero teraz mam takie dobre wyniki, dopiero po 2,5 roku chyba mogę uznać, że mi się śluzówka całkiem zregenerowała...].

Więc u osoby, która jest w stanie diagnozy i ma jelita wymęczone (jak ty, UlotnaChwilo), według mnie spokojnie jedna śliwka mogła dać taki efekt. Nie należy się więc przejmować i nie należy tych śliwek póki co przyjmować :)
Ostatnio zmieniony wt 22 lip, 2008 15:07 przez Sheep, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
ODPOWIEDZ