dlaczego gastroskopia jest konieczna?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
SuperBlondi
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: SuperBlondi »

Lepiej wiedzieć, za czasem robia takie ogólne znieczulenie, bo zawsze jeśli się człowiek naprawdę bardzo stresuje i inaczej może nie dać sobie rady, to ma świadomość, że może próbować się go domagać. A czy zrobią to już inny temat..
Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: Tomkus »

Z pewnością to oczywiste, ale z tego, co mi wiadomo , w znieczuleniu ogólnym robią tylko chirurdzy, a gastrologowie- interniści, w znieczuleniu miejscowym.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
ruda52
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: ruda52 »

No,niestety ja ostatnią gastroskopię, też mialam robioną tylko w znieczuleniu miejscowym, ale kolonoskopię w znieczuleniu ogólnym i to przez tego samego lekarza. :( Nie spotkalam się jednak z pacjentem, który mial robioną gastroskopię w znieczuleniu ogólnym. :)
edyta060878
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: edyta060878 »

Moja córeczka miała gastroskopię w znieczuleniu ogólnym.... Pytając lekarzy czy można bez znieczulenia odpowiedzieli,że u nich na oddziele stosują znieczulenie dzieciom do 9 roku życia.
Awatar użytkownika
Grażyna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Grażyna »

Ja miałam w czerwcu robioną gastroskopię i kolonoskopię (prywatnie, płaciłam za znieczulenie). Położyli mnie na kozetce, dali zastrzyk i już za chwilkę (przynajmniej tak mi się wydawało) miła pani mnie obudziła. Kolonoskopię miałam już robioną wcześniej, "na żywo", natomiast gastroskopii - nigdy. Byłam przerażona (stąd pomysł znieczulenia). I jestem zachwycona. Zero stresu. Polecam wszystkim przestraszonym ;)
chypre
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: chypre »

szczęśliwi jeśli nie macie przeciwwskazań do znieczulenia ogólnego, zazdroszczę, jeśli można to chyba rzeczywiście lepiej jest przejść te badania bez bólu
estelle00
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: estelle00 »

W ciągu 2 lat miałam 5 razy robioną gastroskopię i raz kolonoskopię.Wszystko bez znieczulenia ogólnego. I jak widać da się przeżyć.
Dla mnie najgorsze jest to "rozdmuchiwanie" jelit. A jeśli chodzi o pozostałe doznania, to nawet do rurki w gardle można się przyzwyczaić :) Trzeba tylko skupić się na czymś innym, np. oddechu.
Prawie jak przy porodzie :) Choć w tej dziedzinie specjalistką nie jestem.
Na diecie od 25.06.2008r.
chypre
Forumowicz
Forumowicz

no widzisz to wszystko są indywidualne odczucia, poród wspominam z przyjemnością i mogłabym Wam wszystkim dzieci rodzić natomiast oba badania z powodu pewnych cech genetycznych wspominam jako horror i tu muszę powiedzieć, że dopiero w trakcie kolonoskopii okazało się dlaczego nie jest możliwe wykonanie jej bez znieczulenia, no ma się czasem pecha, no a czasem szczęście - jeśli chodzi o rodzenie dzieci :)
Awatar użytkownika
Tomkus

w znieczuleniu ogólnym robią tylko chirurdzy
Właściwie to myślałem bardziej o kolonoskopii, a nie o gastroskopii

/Paul Verlaine/
misiak
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: misiak »

Ja pierwszy raz nie dalam sobie zrobic gastroskopi i moj lekarz rodzinny przepisal mi taka tabletke ktora cie otumania na 10 mniut... musicie sie skontaktowac z laekrzem napewno wam pomoga...
Awatar użytkownika
Tomkus

Ja, jak pamiętam swą pierwszą gastroskopię, to robił mi wtedy chirurg i mimo, że ten moment połknięcia jest najbardziej nieprzyjemny za każdym razem, to jednak w ów dzień, udało mi się ten 'wężyk' połknąć.

/Paul Verlaine/
Barbara M
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: Barbara M »

Mi się udało zrobić gasrtoskopię w znieczuleniu ogólnym podobnie zresztą jak i kolonoskopie. Straszliwie się bałam i zrobiłam te badania prywatnie i pod znieczuleniem. Jeśli ktoś sie brdzo boi a nie ma przeciwwskazań to polecam. :)
chypre
Forumowicz
Forumowicz

misiak nie pamiętasz co to za tabletka? bo mnie ten horror chyba niebawem czeka, może co do takiej tabletki nie miałabym przeciwwskazań...
Awatar użytkownika
Cecylia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Cecylia »

ruda52 pisze: Nie spotkalam się jednak z pacjentem, który miał robioną gastroskopię w znieczuleniu ogólnym.
Są takie placówki i nie chirurg znieczula a anestezjolog. Właśnie ja miałam robioną samą gastroskopię w ogólnym znieczuleniu , komfort pacjenta i lekarza jest chyba oczywisty.
Obrazek
Awatar użytkownika
Tomkus

Cecylia pisze:
ruda52 pisze: Nie spotkalam się jednak z pacjentem, który miał robioną gastroskopię w znieczuleniu ogólnym.
Są takie placówki i nie chirurg znieczula a anestezjolog. Właśnie ja miałam robioną samą gastroskopię w ogólnym znieczuleniu , komfort pacjenta i lekarza jest chyba oczywisty.
Wiadomo, tak jak różni są lekarze, tak różni są też pacjenci :)

/Paul Verlaine/
ODPOWIEDZ