wyniki badań proszę o pomoc w interpretacji

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Glut
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: Glut »

A co z tym endomysium? przeceiż to ono jest tutaj najważniejsze? dlaczego nie ma przeciwciał na gluten?
Awatar użytkownika
Glut
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

titrant pisze:
Glut pisze:przeciwciała przeciw glutenowi na poziomie niewykrywalnym

Jelito jest całkowicie pozbawione kosmków. Do tego mam wrzody żołądka i dwunastnicy. Badania na przeciwciała robiłem mniej więcej po miesiącu bycia na diecie bezglutenowej.
Jak na poziomie niewykrywalnym? Wynik

pp. antygliadynowe IgG 164,87 U/ml norma <25,0
pp.antygliadynowe IgA 487,54 U/ml norma 0 - 25

to ilość wykrywalna jak cholera!

Diagnoza: Celiakia.
Noe ja właśnie nie kumam co to są te przeciwciała antygliadynowe. Zrobiłem też oddzielny test alergiczny na gluten i nic nie było.
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: titrant »

Ależ przeciwciała na gluten są! Gliadyna to białko glutenowe. Przeciwciała przeciw endomyzjum nie są najważniejsze, tylko równoważne przypuszczam. Tym bardziej, jeśli występują: "Endomysium Iga Poztywny 1:10000". Jeszcze są przeciwciała przeciw transglutaminazie, ale ich nie podajesz. Może nie robiłeś?

Do tego są jeszcze glutenowe przeciwciała IgE. Ich występowanie mówi o alergii IgE zależnej, ale one nijak się mają do celiakii. Więc jeśli o nie Ci chodzi, to ich nieobecność utwierdza tylko w diagnozie celiakii (choć pozostałe fakty mówią same za siebie i nie ma się nad czym zastanawiać). A pozostałe przeciwciała na gluten masz. I to w całkiem sporych ilościach.

Diagnoza: celiakia.

Terapia: natychmiastowe i całkowite rzucenie glutenu. Nie ma innej.

Vide np.: http://www.celiakia.pl/index.php?option ... &Itemid=67
Ostatnio zmieniony śr 09 lut, 2011 18:57 przez titrant, łącznie zmieniany 3 razy.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Awatar użytkownika
Glut
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Transglutaminozy nie robiłe, trochę żałuje, ale powiedziano mi, że to jest to samo co endomysium tylko inna metodologia badań.

No właśnie to endomysium 1:10000 to dużo czy mało?
Awatar użytkownika
titrant

Nieważne. Ważne jest słowo "pozytywny". Za to przeciwciał przeciwgliadynowych masz więcej jak śmiecia. I śluzówkę masz płaską. Nie ma o czym dyskutować. Masz klasyczną celiakię, a nie wiadomo jeszcze na co innego gluten Ci szkodzi.

Dumaniem, wydawaniem dalszych pieniędzy na sprawdzanie kolejnych przeciwciał czy objaśnianiem jednostek, w jakich jest podany wynik u największych sław diagnostyki laboratoryjnej niczego nie zmienisz. Zmienisz tylko przejściem na dietę.

Napisz, co powie Ci lekarz, ale gluten rzuć już przed wizytą u niego.
Ostatnio zmieniony śr 09 lut, 2011 20:37 przez titrant, łącznie zmieniany 3 razy.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Awatar użytkownika
Glut
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Gluten rzuciłem już miesiąc temu i zastaniwiam się jaki to mogło mieć wpływ na wynik badań. Brałem też leki Polprazol i Kreon.
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Magdalaena »

Glut pisze:Wiadomo że gluten trzeba odstawić tylko nie wiem czy to celiaka czy coś innego. Czy mam mieć dietę przez cłae życie czy przez jakiś czas. Mogą być inne przyczyny braku kosmków niż celiakia?
IMHO celiakia - bo masz i przeciwciała i zanik kosmków.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Awatar użytkownika
titrant

Na binarny wynik badań nie miało żadnego wpływu. A to, że przeciwciał byłoby trochę może mniej, naprawdę niczego nie zmienia.
Awatar użytkownika
Glut
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

niestety lekarz potwierdził, ze to celiakia
Awatar użytkownika
titrant

Interpretacja tych wyników była oczywista. Nie wiem dlaczego miałeś jakiekolwiek wątpliwości. Lepiej, że to celiakia, z którą da się walczyć w prosty sposób, niż że to jakieś nieustalone schorzenie, które uniemożliwia funkcjonowanie, a że nie wychodzi w podstawowych badaniach: pewnie jest urojeniem chorego :).
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

Titrant, chyba można zapytać, nie każdy ma taką wiedzę jak Ty...
Awatar użytkownika
titrant

O, sorry. Tamto miało się odnosić do słowa "niestety", tylko zapomniałem tego zaznaczyć :P.
Awatar użytkownika
Glut
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

titrant pisze:Lepiej, że to celiakia, z którą da się walczyć w prosty sposób, niż
A da się to wyleczyć? Będzie można wrócić do normalnego jedzenia?

Poprawiłam cytowanie.
Ostatnio zmieniony pn 14 lut, 2011 18:25 przez Glut, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

Nie da się. Bieżący stan wiedzy medycznej, technologia żywności oraz brak leku na celiakię - to wszystko sprowadza się do ścisłej diety bezglutenowej. Do końca życia.
Wszystkie informacje w pigułce są tu: www.celiakia.pl Po lewej w menu klikasz na linki „O chorobie”, „Dieta bezglutenowa”, „Bezglutenowe życie” i przeczytaj wszystko dokładnie. To na początek...
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Magdalaena »

Glut pisze:A da się to wyleczyć? Będzie można wrócić do normalnego jedzenia?
Nie, ale da się zaleczyć - czyli ustąpią objawy. I sposób leczenia jest jasny i jednoznaczny czyli dieta bezglutenowa.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
ODPOWIEDZ