bole brzucha, wymioty, zaparcia i rozwolnienia

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: bole brzucha, wymioty, zaparcia i rozwolnienia

Post autor: Leeloo »

to mocno ciężkostrawne danie, tłuste i złożone.

nie wydaje mi się, żeby chałwa była temu winna. chyba, że zjadłaś to wszystko w krótkim odstępie czasowym i po prostu układ trawienny się tym oburzył-> niestrawność.

co do diety zgodnej z grupą krwi i każdej innej- uważam, że kluczem do zdrowia jest prawidłowy tryb życia i zbilansowana dieta z uwzględnieniem alergii, nietolerancji i konkretnych schorzeń eliminujących jakieś produkty z jadłospisu.
danuska
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: danuska »

dalej trzymam diete bezglutenowa i jest ok
czsem testuje produkty czy sa bezpieczne
w niedziele wypiłam kieliszek -wisniowki ( kupiona) i zjadlam troche miskow Haribo ponoc sa one bezglutenowe wg Leeloo-znalazlam te info
w poniedzialek zauwazylam nini biegunke-?? cos podobnego do wczesniejszych biegunek
moze do biegunki przyczynil sie barzcz i buraki zjedzone w wiekszej ilosci w niedziele?
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: pleomorfa »

Barszcz i buraki się mogły przyczynić z racji swoich właściwości. Niemniej jednak... warto się zainteresować z czego zrobiono wiśniówkę przed następnym spożyciem :). Ja w sylwestra nie pomyślałam i wypiłam kieliszek malinówki, która się okazała być na wódce zbożowej i chorowałam po tym 2 dni...
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
danuska
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

z ta malinowka to swieta racja......
ja uwielbiałam likiery i teraz sama zczynam je robic na wodce luksusowej ( zrobiona z ziemniakow) ale czasem zgrzeszę...
basiag
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: basiag »

danuska pisze:z ta malinowka to swieta racja......
ja uwielbiałam likiery i teraz sama zczynam je robic na wodce luksusowej ( zrobiona z ziemniakow) ale czasem zgrzeszę...
no tak czasem zgrzeszysz ,wiec pozniej objawy takie masz jak piszesz :P
.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...
Anula80

Post autor: Anula80 »

pleomorfa pisze:Ja w sylwestra nie pomyślałam i wypiłam kieliszek malinówki, która się okazała być na wódce zbożowej i chorowałam po tym 2 dni...
W takim razie między bajki można sobie wsadzić zapewnienia producentów wódek zbożowych, że po prawidłowo przeprowadzonej destylacji, gluten w nich nie występuje :( Ale mnie to bynajmniej nie martwi - luksusowa wódka jak każda inna, bynajmniej na 100% bezpieczna
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
danuska
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

zapewnienia producentów wódek zbożowych, że po prawidłowo przeprowadzonej destylacji, gluten w nich nie występuje -tego nie wiedziałam?

cos jest niedobrego w mące - moja mama stosuje sie do diety bezglutenowej -pierwszy dobry objaw- zniknęły biegunki.
brat częsciowo stosuje sie do bezglutenu - tez znikely biegunki a miał je 5 razy w miesiacu.
danuska
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

nie rozumiem tego glutenu????
5 dni temu zjadłam 1.5 malutkiego jajeczko czekoladoe w z nadzieniem i znowu ten bol brzucha i bol głowy- 2 dniz głowy
a wczoraj zjadłam 3/4 opakowania charlotte-(podobne do rafaelllo0 zawiera gluten,mąke pszenna i nic mi nie jest?????
CZy przy bardzo małej ilosci glutenu jest to mocniej odczuwalne??
znajoma lekarka -dermatolog powiedziała, że komki jelitowebada sie pry pomocy kolonoskopii a ja myślałam ze gastroskopii -kto ma rację???
Magda79
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: Magda79 »

kosmki jelitowe są w jelicie cienkim , tam się dostaje rurka od góry w trakcie gastroskopii
kolonoskopia to tylko jelito grube, nie wkłada jej się aż tak daleko żeby sięgnęła do jelita cienkiego
Awatar użytkownika
pleomorfa

Post autor: pleomorfa »

A co do samych objawów, to raz mogą być, raz ich może nie być. A jeżeli ich nie ma, to wcale nie znaczy, że nic się w organizmie w związku z tym nie dzieje. Świadome przyjmowanie glutenu "bo nic mi nie jest" u osoby, która ma stwierdzoną celiakię jest bezmyślne...z całym szacunkiem.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
basiag
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: basiag »

danuska pisze:nie rozumiem tego glutenu????
5 dni temu zjadłam 1.5 malutkiego jajeczko czekoladoe w z nadzieniem i znowu ten bol brzucha i bol głowy- 2 dniz głowy
a wczoraj zjadłam 3/4 opakowania charlotte-(podobne do rafaelllo0 zawiera gluten,mąke pszenna i nic mi nie jest?????
CZy przy bardzo małej ilosci glutenu jest to mocniej odczuwalne??
znajoma lekarka -dermatolog powiedziała, że komki jelitowebada sie pry pomocy kolonoskopii a ja myślałam ze gastroskopii -kto ma rację???
objawy po spozyciu glutenu mogly sie nalozyc, wiec kiedy pierwszy raz zjadlas te jajeczka to objawy wystapily, kolejnym razem juz nie dlatego ze jedno przyslonilo drugie. Sama nie rozumiem, skoro masz celiakie a jesz glutenowe rzeczy :?:
.... żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi bo nie jesteś sam... Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil...
danuska
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

lekarz dermatolog a nie wie gdzie sa kosmki jelitowwe?

A co do samych objawów, to raz mogą być, raz ich może nie być - tak własnie czasem mam
JA nie mam alergii ( badania) ani stwierdzonej celiakie-raczej wykluczoną .
Lekarz stwierdził jelito drazliwe.......Jak jestem na bezglutenie to sie zdecydowanie lepiej czuję......dlatego ja stosuje...
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

Skoro nie masz celiakii ani alergii, pozostaje albo nietolerancja albo nadwrazliwosc na gluten. Oragnizm raz reaguje, raz nie. Na to sklada się wiele czynnikow, a u kobiet dochodzi dodatkowo cykl miesieczny, wahania hormonalne itd. To wszystko wplywa na prace innych ukladow
danuska
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

czy kupne galaretki zawieraja gluten?? mam ją jako składnik w przepisie do mazurka?
Anula80

Post autor: Anula80 »

Mogą zawierać. Ja kupuję Celiko, a ostatnio koleżanka mi kupiła w Auchan firmy Wodzisław. Na forum znalazłam niedawno info, że producent zapewnia o ich bezglutenowości
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
ODPOWIEDZ