Wyniki przeciwciał, co mogą oznaczać?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Wyniki przeciwciał, co mogą oznaczać?

Post autor: pleomorfa »

Na pewno powiemy, zawsze to jeden argument więcej.

Też mi się nie wydaje, że to nie ten przypadek, bo zachowuje się normalnie tylko do pół godziny po posiłku leci do toalety. Pół godziny temu dostał biały ryż z tartym jabłkiem i na razie funkcjonuje normalnie. Poza tym, pierwszy przypadek, kiedy znalazłam po nim coś w toalecie był jakiś tydzień, dwa temu, więc nie pasuje. Co jeszcze...po tej kaszy mówił, że czuje jak mu "chodzi" w brzuchu, że brzuch do niego gada itp.

No nic, trzeba będzie go przebadać, w sumie dobrze, bo od pół roku ich przekonuję, żeby go przebadali pod kątem celiakii...teraz może to w końcu ruszy.

Dzięki Leeloo :)
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

z tą kaszą to może być szok błonnikowy, bo pewnie tak zdrowo nie jada :) coś czuję, że szykuje sie rewolucja w diecie. nadwagę trzeba leczyć, o tyle dobrze, że u dzieciaków jest szybciej i łatwiej z fizjologicznego punktu widzenia.

powodzenia i cierpliwości życzę. znam dobrze takie postawy rodziców. sama aż za dobrze wiem, że moich braci nikt nigdy w życiu na celiakię nie przebada, choćby zgadzał się każdy pojedyńczy objaw. dlatego też i moja diagnoza pojawiła się o 20 kilka lat za późno :/

spoko, dawaj znać co i jak :)
Awatar użytkownika
pleomorfa

Witam spowrotem :)

Wiesz Leeloo u mnie w domu nie je się niezdrowo, co to to nie. Tylko zdrowe jedzenie w nadmiarze też szkodzi, no i jak to bywa w kuchni czasami ciutkę za dużo tłuszczów wszelkiej maści. No nic. Efekt prawdopodobnie był spowodowany wirusem, a ja mu pomogłam się "oczyścić" :D. A krew była niezidentyfikowana, bo młody twierdził, że na papierze "coś" zostawało, ale w toalecie mogła to być po prostu niestrawiona skórka papryki. Od tamtej pory takich anomalii nie zaobserwowałam i jedynie skarżył się na ból brzucha, i jak go coś boli to do mnie przybiega.

Dzisiaj nie dlatego piszę, że coś się stało. Ale! Mama wzięła go do pediatry (jest ordynatorem w szpitalu dziecięcym, a przy okazji 12 lat temu uratowała mi życie) z powodu częstych bólów głowy i puszczania się krwi z nosa. Dostał zestaw badań (morfologia, /INR (było coś przed ukośnikiem ale nie pamiętam co dokładnie, próby wątrobowe niektóre, żelazo, wapń całkowity, kreatynina, klirens kreatyniny, kwas moczowy, cholesterol całkowity, mocz ogólny, białko całkowite, EKG, itd.), no i dostał przeciwciała celiacze jak się już mama pochwaliła, że ma takie cudo zdrowotne jak ja w domu. Pani zaznaczyła transglutaminazę i endomysium bodajże, aczkolwiek i tak ich nie będziemy robić z tego skierowania, bo sobie sporo liczą.
Wydaje mi się, że najlepiej będzie zrobić transglutaminazę i GAF-3x w obu klasach. Co myślicie?
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

no proszę, elegancki skan organizmu :) super!
tak myślę, że na pewno transglutaminazę w obu klasach, chyba że najpierw oznaczyc IgA ogółem (ok 20zł). GAF też ok.
Awatar użytkownika
pleomorfa

Jak się uda IgA ogółem załatwić razem z innymi badaniami to zrobimy, a jak nie to od razu przeciwciała, żeby też nie kuć go nie wiadomo ile razy.

Zrobimy w każdym razie tTg i GAF-3x, w obu klasach albo w IgG (jeśliby wyszedł niedobór IgA)

Odezwę się jak będą jakieś wyniki.
Awatar użytkownika
pleomorfa

Witam :)

Idziemy jutro w końcu zrobić przeciwciała. Natomiast wyszła pewna dziwna rzecz.
Czy deamidowana gliadyna ma oznaczenie DGP i GAF-3x? Zawsze byłam przeświadczona, że to to samo. Natomiast w cenniku diagnostyki wygląda to tak, że deamidowana gliadyna (DGP) jest osobno, a ja jak robiłam gliadynę (AGA) to w nawiasie było GAF-3x. Okazuje się, że są to dwa, różne badania.
P/c p. deamidowanej gliadynie (DGP) w obu klasach osobno wychodzą 160zł, natomiast p/c p. gliadynie (AGA-GAF-3x) w obu klasach łącznie wychodzą 100zł.
Zgłupiałam.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

pleomorfa, wybacz, jestem teraz w szpitalu i nie ogarniam wszystkiego. co zbadaliście w końcu?
Awatar użytkownika
pleomorfa

W końcu zbadali mu na początek ogółem IgA i jak przyjdą wyniki pójdziemy badać przeciwciała.

Wydaje mi się, że to oznaczone jako deamidowana gliadyna będzie z większym przypuszczeniem tym, co trzeba. Więc to będziemy robić. Natomiast dziwi mnie taka niejasność w badaniach.

Natomiast idąc tym tokiem myślenia obawiam się, że badanie, które ja robiłam (AGA-GAF-3x) to jednak zwykła gliadyna. Aa nie wiem. Natomiast się pochwalę, że po pół roku diety wskaźniki dla hemoglobiny z morfologii ładnie idą w górę (z każdym wynikiem coraz bardziej oddalają się od dolnej normy). Ferrytyny dalej nie zbadałam, natomiast wydaje mi się, że faktycznie tam musiało być coś nie tak skoro miałam wszystko na skraju normy.

Oj, Leeloo nadal w szpitalu? A coś ruszyło w dobrym kierunku czy nadal to samo ?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

To gratuluję! a jak się czujesz w ogóle?

w sumie to już gdzie indziej leżę, ale tak, nadal szpitalowo :)
Awatar użytkownika
pleomorfa

Generalnie całkiem dobrze...poza tym, że ostatnio dowiedziałam się, że puchłam od herbaty (już jej nie piję, była zanieczyszczona). Natomiast ostatnio brałam leki przeciwwirusowe (ginekolog przepisał, bo się infekcje po operacji przyplątały) no i limfocyty i OB poleciało do góry, a neutrofile % w dół...mam wrażenie, że po prostu pojechało po jelitach, bo dwunastnica sobie przypomniała, że jest i boli czasami. Natomiast zapomniałam się pochwalić, że po 5 latach cholesterol w końcu mam w normie, to mój największy szok tych badań. Wyników proteinogramu, który wcześniej był zjechany jeszcze nie mam.

O jej... (chce się powiedzieć coś innego)...brak słów. Niekompetencja pełną parą. Trzymaj się Leeloo! Oby w końcu coś ruszyło, bo to się w głowie nie mieści.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

to super słyszeć, mam nadzieję, że z czasem i ten wirus zginie. daj znac jak ten proteinogram.

napisałabym, że to się w czymś innym nie mieści, ale również skwituję to "O jej..".
Awatar użytkownika
pleomorfa

Leeloo wirus raczej nie zginie, ale podobno zaleczyłam wszystko.

Proteinogram idzie ku lepszemu. Albuminy już w normie. Natomiast reszta odchylona wygląda tak:

Globuliny beta 2: 4.61 (2.9-4.5), a było 5.65
Wskaźnik A/G 1.2 (1.5), a było 1.0
Co do moich za wysokich limfocytów i OB, według ginekolog leki przeciwwirusowe nie powinny zrobić moim jelitom nic złego, także powtórzę te badania za jakieś 2 tygodnie i zobaczę, czy dalej tak jest. Jeszcze wapń przyszedł i możliwe, że był niedobór, bo jestem w normie, choć nie jakoś wysoko, a badania zrobiłam jak już zaczęłam suplementację, jedzenie zwiększonej ilości produktów bogatych w wapń i zniknęły mi plamy z paznokci.

Co do brata, są pierwsze wyniki i chyba powoli układanka się układa. Lat 12 (spora nadwaga)...przerażające TSH... przepiszę tylko to, co jest poza normą i to, co ewentualnie jest na granicy normy

Morfologia:
MCV 76.5 (78-95)
MCH 25.1 (26-32)
MPV 8.8 (9.0-12.6)
NEUT% 36.6 (45-70)
LYMPH% 54.0 (20-45)

Triglicerydy 2.8 (<1.7); 245 (<150)
Białko całkowite 78.58 (60-80)
Wapń 2.54 (2.15-2.55)
Żelazo 8.08 (10.6-28.3)
TSH 0.05 (0.28-4.30)
FT3 7.11 (3.5-7.7)

IgA 2.31 (0.53-2.04)
W moczu wszystko ok - nabłonki płaskie poj. wpw; pasma śluzu (pojedyncze wpw.)

Jeśli pojedzie jutro na obóz (ma gorączkę, więc nie wiadomo) to dopiero za tydzień, a jak nie pojedzie to w tym tygodniu zrobimy p/c p. tranglutaminazie i DGP lub endomysium. A mama chce sama iść do pediatry w czasie tego obozu i pokazać wyniki (doktorka mówiła, że jak coś będzie nie tak to wezmą go na oddział).
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

dobra, to zarzuć wynikami za 2 tygodnie, ciesze się, że to się poprawia, ale trochę wolno. dobrze, że OB spadło.

brat jest niedożywiony. i to jest bardzo częste u osób z nadwagą i otyłością. ma niedobór niektórych niezbędnych składników. i nadmiar syfu- TAG
czy brat choruje na astmę, alergie wziewne?

ciekawa tarczyca, usg i przeciwciała bym sprawdziła. i koniecznie do powtórzenia te hormony.

za wysokie IgA to stan zapalny z naciskiem na u. pokarmowy lub oddechowy i tez początek choroby z autoagresji. krwinki białe ma w normie, tak?

pojechał na obóz? szpital byłby najlepszy w tym wypadku, może by te przeciwciała zbadali za free. (mi nawet zbadali mimo, że mówiłam wyraźnie, że nie potrzeby o.O)
Awatar użytkownika
pleomorfa

OB nie spada..znaczy spadało, a teraz poleciało do góry razem z limfocytami i sprawdzę za 2 tygodnie jak to wygląda.

Znaczy nie powiedziałabym, że jest niedożywiony, bo on je w miarę zdrowo tylko, że za dużo (no i jak mu zejdzie pompa z brzucha to wygląda normalnie, tak to nosi przed sobą wielki bojler). Poza żelazem ma wszystko w normie (choć źródeł żelaza w jego diecie też jest mnóstwo), no wapń na górnej granicy normy.

Nie choruje na astmę, ani nie ma alergii wziewnych.
Limfocyty procentowo ma za wysokie, neutrofile procentowo za niskie.

Pojechał, wróci we wtorek, mama w poniedziałek idzie do lekarki z jego wynikami i przypuszczam, że go wezmą na oddział (a kiedy to już pewnie inna historia).
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

a to wybacz, zrozumiałam, że tylko proteinogram jest odchylony, a reszta już w normie. co to za wirus? EBV? w ogóle co to za sytuacja, zgubiłam wątek?

wapń może mieć na górnej granicy, ba, nawet powyżej, a z kości może sobie uciekać. u mnie tak się zaczęło.
sprawa z żelazem i odchyły tych anemicznych "M-ów" może być skutkiem celiakii lub innego zapalenia jelit, to obie wiemy.

za duże limfocyty i za niskie neutrofile to też może być wskaźnik wirusowej infekcji.

no ciekawe jakie terminy by były..polityki dziecięcych oddziałów nie znam :)
ODPOWIEDZ