Początek celiakii?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Re: Początek Celiakie ?

Post autor: Leeloo »

Fantastycznie, że znalazłaś taką lekarkę!!

Wszystkiego dowiesz się jak będą wyniki i cała reszta, nie ma się co nakręcać teraz, CO TO DA? kompletnie nic, oprócz pogorszenia nastroju i jelita. to samo tyczy się kwestii finansowej, ja też nie ogarniam jak to jest do końca, to chyba zależy od przypadku.
Jest takie Stowarzyszenie "Apetyt Na Życie", tam na pewno Ci pomogą, wiem co mówię :)
dziobak
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: dziobak »

Dziękuję Leeloo :)

Mimo wszystkiego nie załamuje się bo wiem że to nic nie da :) I tak dobrze sobie z tym radzę, w domu nie narzekam i nie biadolę jaka to ja jestem chora.
Już zdążyłam się przyzwyczaić przez te 4 lata że toaleta to mój azyl :P oczywiście moja domowa :D
W domu wszystko robię jak do tej pory i nie wyręczam się innymi bo taka nie jestem. Do puki dam rade będę robić ;)
A co do kwestii finansowych to na razie nie będę sobie głowy tym zawracać bo (może) nie będę musiała mieć żpj ;)
echo204

Post autor: echo204 »

Dziobak, tu masz wg mnie wart uwagi blog - zbior przepisow GF. Po angielsku ale mam nadzieje ze znasz jezyk lub sobie przetlumaczysz. Dziewczyna ma bezmleczne, weganskie, bezglutenowe rzeczy, i najwazniejsze - wlasciwie wszystkie sa pyszne. Polecam:
http://glutenfreegoddess.blogspot.ie/20 ... cakes.html ( ja daje podwojna porcje ciasta do tej porcji warzyw i uzywam zwyklego mleka; o dziwo mleko w Irlandii mi tak nie szkodzi jak polskie - moze to kwestia obrobki ????? tutaj mleko kwasnieje - robia sie grudki, w polsce Laciate stoi i tylke zasmierdnie po tygodniu...)
http://glutenfreegoddess.blogspot.ie/20 ... -cake.html
http://allrecipes.com/Recipe/Butternut- ... px?evt19=1 (wymaga modyfikacji ze wzgledu na smietane ale to nie problem....)

Ogolnie przepisy (i produkty) zagraniczne uwazam ze sa o niebo lepsze. Nie wiem z czego to wynika, moze z wiedzy na temat diety, ktora nie jest od wczoraj. JEsli chcesz moge na maila przyslac Ci takie przepisy, ze oszalejesz. Moj partner - lakomczuch, juz nie chce jesc glutenowych dan - zup, pierogow itd no i deserow ;-) Tylko napisz mi, czego procz mleka (i glutenu) nie maja zawierac.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

dziobaku no i widzisz jak malinowo g:)
Będzie dobrze!

echo24, podzielił się tymi przepisami na forum w Kuchni!!! :pig: plis!
echo204

Ok, zrobie to - jutro. Duzo pisania a teraz padam na pysk....przetlumacze tez kilka ciekawych stad i z moich magicznycg ksiazek. Robie tez modyfikacje zwyklych przepisow - te ktore sie powiodly tez opisze.
To ja tam porozbijam na odpowiednie 'pododdzialy', jak nie bede wiedziec gdzie sklasyfikowac to mam nowy watek otworzyc czy jak ? Bo ja sie nie znam na tych rzeczach :/
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Zrób jak Ci dusza podpowiada :D
Ja to w razie czego poprzenoszę.
I bez spiny, zrób to w swoim czasie, z głodu nie padniemy ;)
echo204

Dorzucilam 4 przepisy. Wiecej znowu jutro, bo siedziec nie moge.....a nie umiem na stojaco pisac ;-)

Tak sobie mysle, ze jakby ktos potzrebowalby stad cos ciekawego, jakies maki itd, specyfiki jak granulki lecytynowe, ktore sa w kazdym markecie - to moglabym wyslac. Pamietam jak czasem szukalam maki z sorgo w Polsce i nie zawsze sie udawalo....tak jakby ktos potzrebowalm wsparcia. to chetnie. Mam nawet polskie konto jakby co ;-)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

:happybirthday: 100 lat dziobaku
katarzynka15
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: katarzynka15 »

Niedawno dowiedziałam się że moje dziecko choruje na celiakię z badań które wykonałam to gasrtoskopie z pobraniem wycinka wynik zmiany naciekowe oraz badania genetyczne wynik dodatni objawy jakie dziecko miało to luźne stolce niestrawiony pokarm.Od 4 miesięcy jest na diecie i są efekty
dziobak
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Leeloo... dziękuję Ci bardzo :)
To mnie mile zaskoczyłaś :)

Ja coś czuje się nie najlepiej, mam takie wzdęcia że brzuch mi rozsadza, sama nie wiem po czym.
Ale ostatnie kilka dni to jem taki miksol że szok :/ i pewnie dlatego :(
Słodkie z kwaśnym i zagryzam jeszcze czymś innym :(
Nie wiem dlaczego mam wzdęcia od zupy pomidorowej , gotuję ją na kurczaku+marchewka+sól+ koncentrat pomidorowy+ ryż, Jak zjem to po jakimś czasie umieram, więc stwierdziłam że już nie będę jej jeść :(

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję :*
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Ależ proszę :)

no taki miks na pewno ma wpływ ;)
a jak z wagą?

czy po pomidorach w innej postaci niż koncentrat też masz rewolucje? może masz problem z pomodorem - to silny alergen jak i częsta nietolerancja, gdyż powodują mocny wyrzut histaminy z tkanek jak i same zawierają jej dużą ilość (tu ZWŁASZCZA koncentrat).
Poza tym nie jest to najbardziej lekkostrawny produkt.

spróbuj go nie dawać- zjedz taki rosołek z ryżem i zobacz co będzie. nie ma nic lepszego na jelita jak rosół na kościach.
dziobak
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Hej

Tego czy mam rewolucję po pomidorach w innej postaci to nie wiem, bym musiała obadać, ale wydaje mi się że nie, bo jak zjem pomidorka z chlebkiem to nic mi nie jest.

I chyba zrobiłam największy błąd życia ............... zjadłam przed chwilą Fantazję z kulkami ;( ;( buuu ;( Chyba mi rozum odebrało, zapomniałam ;(

Co do wagi to stoi tak ok 50/51 kg :)
dziobak
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Hej

Mam taki problem i nie wiem czy odpowiedź znajdę tutaj :(
Lekarka hematolog zaleciła mi dożylne żelazo o nazwie FERINJECT 500 niestety płatne 100% a to koszt rzędu 390-600zł za jedną ampułkę.Tak tak, taka cena bo dzwoniłam
po aptekach i pytałam. Lekarka kazała się rozeznać i zastanowić czy stać mnie na ten lek. Nie wiem ile ampułek mi zapisze i po ile ml, są po 2ml i 10ml.
Mam obawy co do podania tego w poradni hematologicznej bo mąż czytał że musi to być podawane minimum 3h z godzinną przerwą czy organizm będzie tolerował.
Różne skutki uboczne mogą wyniknąć, ech boje się i nie wiem co zrobić.
Wyniki badań mam takie;
żelazo 14ug/dl (37-145ug/dl)
TIBC 480ug/dl (250-350ug/dl)
% wysycenia transferyny 3% (15-50%)

Domięśniowych zastrzyków niestety nie wchłaniam, boli mnie po nich do dzisiaj a mija już rok od podawania.
Moje włosy najbardziej na tym cierpią, odrosły mi ładnie ale niestety chyba znowu peruka mnie czeka lub jeżyk jak tak dalej będą wypadać.
Nie zniosę tego kolejny raz. Może dla kogoś to pryszcz ale dla mnie to bardzo ważne, już raz mi wypadły całe.
Jestem już zmęczona tą chorobą i chyba pomału muszę pomyśleć o spotkaniu z moją panią psychiatrą.
Nie wiem jak to będzie, chyba jakieś czarnowidztwo mam.

Musiałam się wygadać choć trochę ;(
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

dziobaku,
mnie też czeka jeżyk :D chodź, razem będziemy jeżować.

psychiatra to TEŻ lekarz i jeśli masz taką możliwość, warunki i chęć, to korzystaj!! zwłaszcza jeśli to pomaga i pani jest w porządku :)

wyniki fatalne :/
lek kosmicznie drogi, aż niewiarygodne. tak sobie pomyślałam...bardzo luźno..że chyba łatwiej byłoby upaść na ulicy, dać się przywieźć na SOR i po samej morfologii już będzie interwencja z dożylnym Fe..

skoro hematolog przy takich wynikach daje czas na zastanowienie...to nie wiem o co chodzi. i co jeśli powiesz jej "NIE, NIE STAĆ MNIE", co wtedy? podała inną opcję?
dziobak
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Leeloo...ech :(

Nie wiem co powie pani dr. Chciałabym nawet położyć się w szpitalu żeby nie płacić takiej kasy :(
Na Słowacji jest ten lek refundowany i może uda mi się go ściągnąć do nas za mniejszą kasę , ech :(

A co do jeża, to do mnie to nie przemawia jak na razie, no chyba że będą mega prześwity to pewnie się z bólem serca zdecyduje ;(
A co do psychiatry to mam taką panią, już kilka razy do niej chodziłam tzn leczyłam się na depresję i czuję że znowu nadchodzi czas żeby do niej pójść :(
ODPOWIEDZ