Witamina D3

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
OlaAleksandra
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: wt 10 sie, 2021 07:57

Witamina D3

Post autor: OlaAleksandra »

Słuchajcie mam pytanie odnośnie Wit D3 bo robiłam badania i mam skrajny nie dobór czy to też może być przez gluten?! Lekarz mi ustawił D3 na poziomie 40 tysięcy tygodniowo :/ jak mówię znajomym ile biorę D3 to mi nie wierzą że można aż tyle jednostek przyjmować tygodniowo nadmienię iż mam Niedoczynność tarczycy.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Witamina D3

Post autor: Leeloo »

Jeśli niedobór wit. D jest skrajny, to początkowo bierze się "końskie dawki" w dziesiątkach tysięcy jednostek.
A powodem takiego niedoboru może być szereg czynników, które lubią się kumulować - zaczynając od wieku i zamieszkiwanej szerokości geograficznej, poprzez zaburzone wchłanianie jelitowe, a kończąc na niedoborze innych składników biorących udział w absorpcji wit. D (tłuszcz, magnez).
anka45
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 45
Rejestracja: wt 11 sie, 2020 16:25

Re: Witamina D3

Post autor: anka45 »

OOOOOO to ja może jeszcze z jednym pytaniem... moze ktoś wie : ) Leeloo jak zawsze niezastapiona - może też coś wiesz : )

4 lata po diagnozie i na diecie, kosmki odbudowane!!
No ale samopoczucie było złe nadal, dużo spania, zmęczenie ogromne. No i zaczęłma suplementować D3 i wit z grupy B.
Jedan naprawdęęęęę lepiej! Czułam się tak kilkanaście lat temu :P

Ale od tego (chyba od tego) zaczęły mi się robić dziene rzeczy:
- Duże skoki odczuwalnych temperatur - kiedyś mi było cąły czas zimno, teraz jest mp. po zjedzeniu czegoś odrazu bardzo ciepło, czasem gorąco.
- Po zjedzeniu czegoś wysokokalorycznego - spanie mnie bierze na 30 minut.
- Gdy zjem za lekko (kiedyś to było okej, teraz zauważam, że muszę więcej jeść) nie mam totalnie sił nawet iść.
- Czytałam ze energia inaczej się przetwarza jak jest wysoki poziom B12 czy D3 właśnie, ale ja chyba nigdy nie miałam tak normalnego poziomu.

W którą stronę robić badania - cukrzyca, insulinoopornosć? (kiedyś cukier był w normie) W ogóle jaki lekarz? A może to normalne w przypadku suplementacji po długoletniej celiakii? Czy mogą się pojawić problemy z cukrem?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Witamina D3

Post autor: Leeloo »

Nie wydaje mi się, żeby to miało jakikolwiek związek z witaminą D czy B12, z suplementacją. Dobry poziom witaminy D to wręcz profilaktyka problemów "na tle cukrowo-insulinowym". A objawy, które opisujesz - w pierwszej myśli - dokładnie do takiego tła pasują.

Jaki lekarz - rodzinny jeśli jest ogarnięty, endokrynolog, później diabetolog.
Niestety badanie krzywej insulinowej nie jest refundowane, w ogóle badania pod kątem IO nie są.
anka45
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 45
Rejestracja: wt 11 sie, 2020 16:25

Re: Witamina D3

Post autor: anka45 »

Dziękuję Ci za odpowiedź!
ODPOWIEDZ