Cześć czy takie wyniki wskazują na celiakię? niby wszystko w normie tylko to IgA Całkowite 2,6 (nie wiem, może też jest ok)
Objawy: Od 3 lat ciągłe zmęczenie, senność i mgła umysłowa (czuje jakbym miał pustkę w głowie i zero myśli) problemy z pamięcią i koncentracją. Objawów gastrycznych brak, bez względu co jem, nie mam wzdęć, mdłości, brzuch mnie nie boli. No jedynie po mleku na drugi dzień ląduje od razu w ubikacji.
Badania:
https://zapodaj.net/8f0364954f543.jpg.html
https://zapodaj.net/7a9c14a1fac72.jpg.html
https://zapodaj.net/b34685be4bf83.jpg.html
https://zapodaj.net/263cedfcb163f.png.html
https://zapodaj.net/e27a5814a1c65.jpg.html
https://zapodaj.net/3fc69cd0bdd1c.jpg.html
Czy to może być celiakia?
Moderator: Moderatorzy
Re: Czy to może być celiakia?
Nikt nie wie?
Re: Czy to może być celiakia?
Ludzie raczej nie klikają w nieznane linki.
Objawy można podciągnąć pod celiakię, ale i wiele innych chorób nie tylko gastrologicznych. Reakcja po mleku wskazuje na problem z nim (nietolerancja laktozy? alergia na białka?)
Bez normy laboratoryjnej nie dam gwarancji, ale IgA całkowite wygląda na wynik dobry.
Objawy można podciągnąć pod celiakię, ale i wiele innych chorób nie tylko gastrologicznych. Reakcja po mleku wskazuje na problem z nim (nietolerancja laktozy? alergia na białka?)
Bez normy laboratoryjnej nie dam gwarancji, ale IgA całkowite wygląda na wynik dobry.
Re: Czy to może być celiakia?
W takim razie przepiszę badania..
IgA Całkowite 2,6 kU/I
Normy:
0.00 - 0.30 - nie udokumentowano specyficznych przeciwciał.
0.30 - 0.80 - bardzo niskie miano przeciwciał
4.50 - 10,0 - Znaczny poziom przeciwciał
>10 - Wysokie miano przeciwciał
0.00 - 0.50 - bardzo niskie poziom IgA całkowitego możliwy deficyt IgA.
0.50 - 0.80 - Wynik graniczny obniżony poziom IgA całkowitego zalecane badania polycheck celiakia IgG
>0.80 - Poziom całkowitego IgA w normie. Możliwa reakcja organizmu na gluten z udziałem IgG specyficznych.
Kolejne badania:
IgE spec. deaminowany peptyd gliadyny IgG <0.15 kU/I
IgE spec. transglutaminaza tkankowa IgG <0.15 kU/I
IgE spec. Intristric Factor <0.15 kU/I
IgA spec. deaminowany peptyd gliadyny IgA <0.15 kU/I
IgA spec. transglutaminaza tkankowa IgA 0.19 kU/I (nie wiem czy to dobry wynik czy zły, normy takie jak u góry)
Wit B12: 357 norma: 187-889
Wit D3: 13,3 norma: 30-50
Żelazo: 31,7 norma: 11,6-31,5
Morfologia dobra.
Panel pokarmowy na mleko, białka jaj, żółtka jaj, kazeina, soja, ryż, kakao, jabłko, marchew, mąka mix wszystkie 0.00 do 0.03 kU/I (do 0.33 stężenie niewykrywane)
IgA Całkowite 2,6 kU/I
Normy:
0.00 - 0.30 - nie udokumentowano specyficznych przeciwciał.
0.30 - 0.80 - bardzo niskie miano przeciwciał
4.50 - 10,0 - Znaczny poziom przeciwciał
>10 - Wysokie miano przeciwciał
0.00 - 0.50 - bardzo niskie poziom IgA całkowitego możliwy deficyt IgA.
0.50 - 0.80 - Wynik graniczny obniżony poziom IgA całkowitego zalecane badania polycheck celiakia IgG
>0.80 - Poziom całkowitego IgA w normie. Możliwa reakcja organizmu na gluten z udziałem IgG specyficznych.
Kolejne badania:
IgE spec. deaminowany peptyd gliadyny IgG <0.15 kU/I
IgE spec. transglutaminaza tkankowa IgG <0.15 kU/I
IgE spec. Intristric Factor <0.15 kU/I
IgA spec. deaminowany peptyd gliadyny IgA <0.15 kU/I
IgA spec. transglutaminaza tkankowa IgA 0.19 kU/I (nie wiem czy to dobry wynik czy zły, normy takie jak u góry)
Wit B12: 357 norma: 187-889
Wit D3: 13,3 norma: 30-50
Żelazo: 31,7 norma: 11,6-31,5
Morfologia dobra.
Panel pokarmowy na mleko, białka jaj, żółtka jaj, kazeina, soja, ryż, kakao, jabłko, marchew, mąka mix wszystkie 0.00 do 0.03 kU/I (do 0.33 stężenie niewykrywane)
Re: Czy to może być celiakia?
Z przeciwciał nie wygląda na celiakię, ale one nie zawsze wychodzą zwłaszcza u dorosłych.
Masz też w normie żelazo i wit. B12, czyli wchłaniają się dobrze.
Może problem jest endokrynologiczny, objawy podchodzą pod np. tarczycę.
Alergia typowa wykluczona, więc może nietolerancja laktozy?
Masz też w normie żelazo i wit. B12, czyli wchłaniają się dobrze.
Może problem jest endokrynologiczny, objawy podchodzą pod np. tarczycę.
Alergia typowa wykluczona, więc może nietolerancja laktozy?