Pomoc w interpretacji badań
Moderator: Moderatorzy
Pomoc w interpretacji badań
Witam może ktoś miał podobny przypadek badania robione w kierunku celiakii :gastroskopia z histopatologii dwunastnicy bez istotnych mikroskopowo zmian morfologicznych, kolonoskopia w porządku, z jednego badania p/c endomysium Iga dodatni, igg ujemny, p/c transglutaminozie Iga 5,04,norma do 20 igg 0,27 norma do 1 od prawie dwóch miesięcy jestem na diecie BG i samopoczucie pod jej wpływem bez zmian( tylko dolegliwości żołądkowe i wzdęcia bo wykryto helicobacter). Czy to świadczy o celiakii, czy należy jeszcze powtórzyć badania krwi prowokacja glutenemi i np zrobić test genowy? Wizytę do gastrologa mam na maj 

Re: Pomoc w interpretacji badań
Czy badania w kierunku celiakii były wykonywane po wprowadzeniu diety bg?
Kto prowadził do tej pory te badania i zalecenia?
Kto prowadził do tej pory te badania i zalecenia?
Re: Pomoc w interpretacji badań
Przeciwciała były robione podczas spozywania glutenu na zlecenie gastrolog bo choruje na hashimoto i profilaktycznie zleciła sprawdzić, gastroskopia była robiona chwilę po przejściu na dietę BG, pani doktor gastrolog która robiła mi gastroskopie i ogólnie jest moja lekarka prowadząca powiedziała że i tak wyniki wyjdą jeśli coś będzie, ale wyniki histopatologii nic nie wykazaly, czyli brak zmian...