Poprawa i pogorszenie-dlaczego?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dnpolkowice
Nowicjusz
Nowicjusz

Poprawa i pogorszenie-dlaczego?

Post autor: dnpolkowice »

hej. mija równy miesiąc jak mój 14-miesięczny synek jest na diecie,po biegunkach i wycienczeniu od dwóch tygodni zawitała poprawa. czy może się zdażyć w tej chorobie że mogą być niekiedy gorsze dni pomimo przestrzegania diety(lużniejsze ,stolce ból brzucha) wiem że jelita się jeszcze nie zagoiły. może ktoś miał podobnie ?jedynym nowym produktem który wprowadziłam to herbatka bobowita od 5 miesiąca,zastanawia mnie jej skład .pisze bezglutenowa(wkońcu dla niemowląt)ekstrakty słodu z jęczmnienia,dekstroza z przenicy. co Wy na to?
bogusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: bogusia »

Lużne stolce i bóle brzucha mogą sie zdarzać,krótko jesteście na diecie.Co do tych herbatek też się zastanawiałam, bo je pijemy i są bardzo smaczne, ale rzeczywiście skład zastanawiajacy.Z drugiej strony jeśli są to produkty dla niemowląt i oznaczone jako bezglutenowe to może nie ma czego się obawiać. Może zapytać producenta?
dnpolkowice
Nowicjusz
Nowicjusz

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2005/1499.htm a co Wy na to ?bo mnie to zastanawia bardzo chodzi o tę tabelkę
Awatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kfiatek »

bogusia pisze:Z drugiej strony jeśli są to produkty dla niemowląt i oznaczone jako bezglutenowe to może nie ma czego się obawiać. Może zapytać producenta?
A mają znak przekreślonego kłosa czy tylko mają napisane, że są bezglutenowe? Bo żeby dać certyfikat przekreślonego kłosa, trzeba produkt najpierw przebadać, a taki napis na produkcie często, niestety, bywa dawany nie wiadomo na jakiej podstawie ](*,) Było o tym na forum. Jeśli jest kłosek, to OK, ale jeśli to tylko napis, to ja bym spytała producenta, czy i jak badali zawartość glutenu w tych herbatkach (i czy oni w ogóle wiedzą, że słód jęczmienny i dekstroza z pszenicy mogą zawierać gluten - bo jest możliwe, że nie wiedzą!)...
Ostatnio zmieniony pt 12 maja, 2006 10:12 przez kfiatek, łącznie zmieniany 1 raz.
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
dnpolkowice
Nowicjusz
Nowicjusz

tak znak mają . ale ja sama niewiem co sądzić
Awatar użytkownika
asiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: asiar »

No cóz, bezglutenowy, niestety, nie musi oznaczać w ogóle nie zawierający glutenu, tylko nie przkraczający normy zawartości - nie pamiętam jej dokładnie więc nie chcę kłamać. Wobec tego rodzi się problem, ile takich herbatek można podać, by nie skumulować tego na przykład słodu do ilości szkodliwej :?:
dnpolkowice
Nowicjusz
Nowicjusz

to może być prawda ale czy tym pięciomiesięcznym niemowlakom potrzebne takie ekstrakty(herbatka od 5-miesiąca)z tego co wyczytałam to wygląda że to taki czysty gluten tylko moze faktycznie w małych ilosciach ale jednak
Awatar użytkownika
anakon
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: anakon »

Herbatki bobovita maja takie ekstrakty, Hipp zdaje sie, ze nie wiec moze zamienic na hipp
ODPOWIEDZ