Czy to nietolerancja glutenu ?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zuzu
Nowicjusz
Nowicjusz

Czy to nietolerancja glutenu ?

Post autor: zuzu »

Witam ,
jestem mama alergicznego 2,5 roczniaka , do 2 lat byl na diecie bezmlecznej , bezglutenowej i bezjajecznej , pozniej powoli zaczelismy wprowadzac te skladniki do dietki malucha , niestety okazalo sie ze na mleczko jest nadal uczulony , a w tej chwili zaczynam monco podejrzewac ze i na gluten nadal ma uczulenie , a moze i ceilakie :-( ...
Produkty glutenowe zaczelismy wprowadzac przeszlo poł roku temu , i przez ten okres nie bylo zadnej podejrzanej rekacji alergicznej - teraz jak tak mysle to jedyne do czego moglam sie przyczepic to zdarzajace sie zaparcia , ale maly tak ma od urodzenia.
Dopiero z poczatkiem kwietnia sytuacja sie zalamala - synek dostal strasznie cuchnacych biegunek i dodatkowo zaczal wymiotowac -wymioty tylko i wyłacznie noca :-( , lekarze podejrzewali ze to moga byc robaki - dostal leki , pozniej po 2 tyg diecie (bezglut, bezmlecz, bezjajecz) synus zjadl odrobine domowej produkcji ciasta i sytacjia sie powtorzyla - biegunki i nocne wymioty plus utrata apetytu , na drugi dzien czul sie juz dobrze. Niestety z tego wszysytkiego - nocny kaszel i wymioty , dostal skurczu krtani i musial wziasc baktrim , oczywiscie znowu przeszlismy na diete i od kwietnia az do poczatku zeszlego tygodnia maly nie jadl nic glutenowego itd.
Alergolog dziwila sie ze przez poł roku bylo ok i stwierdzila ze moze to bylo jakies zatrucie i zalecila z poczatkiem czerwca wprowadzic gluten a pozniej produkty nabialowe , jak zalecila tak tez zrobilam i od zeszlego tygodnia zaczelam podawac malemu gluten (1 kromeczka dziennie) ...........niestety.......... wczoraj.... cala kwietniowa sytacjia sie powtorzyla - cuchnace kupy i ostre nocne wymioty :-( i tak az do calkowitego "oczyszczenia" sie organizmu :-(
Juz sama nie wiem co mam o tym myslec i do kogo powinnam sie wybrac aby dobrze zdiagnozowano synka :-( , jakie badania zrobic , czuje sie strasznie bezsilna i zagubiona ..
No i krece sie w kolko , nie moge tez znalezc dobrego i kompetentnego lekarza ... kazdy mowi co innego ...
Bardzo Was prosze o odzew.

Dziekuje
Ostatnio zmieniony wt 13 cze, 2006 01:02 przez zuzu, łącznie zmieniany 1 raz.
jomate
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: jomate »

Ja tam nie jestem lekarzem ani jakimś tam specjalista . Ale z tego co opisujesz to dziecku szkodzi właśnie tgluten, bo skoro trylko coś zje od razu choruje . Dziwni ci lekarze, jeszcze rozumiem,ze raz mogło byc zbiegiem okoliczności , ale t6 już 3 raz opisujesz . Moze spróbuj się dostać z dzieckiem do gastroenterologa i niech zrobia dziecku badania krwi w kierunku celiaki lub alergi .
Awatar użytkownika
anakon
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: anakon »

Jesli gluten to raczej alergia niz celiakia, wydaje mi sie, ze tak gwaltowne reakcje w celiakii sa rzadkoscia. Sprawdzic to mozna o tyle, ze zrobic malemu markery serologiczne celiakii z krwi, tylko jest jeden problem, dziecko jest glownie na diecie, wiec markery raczej nie wyjda. Jesli na diecie bezglutenowej jest O.K, a po probie wprowadzenia glutenu dzieja sie cuda to ja bym sie tej diety trzymala i sprobowala po roku, 2 wprowadzac ponownie. Poza tym ogolna zasada, ze jesli robi sie jakakolwiek zmiane w jadlospisie to tylko jeden produkt przynajmniej przez 2 tyg, a kolejny(typu nabial) dopiero jesli po 1szym nie widac poprawy. Co do robaczycy, to faktycznie wyglada podobnie i zalezy czy dziecko mialo robione dokladne badania w kierunku poszczegolnych rodzajow tych pasozytow. Czesto nie wychodza w wynikach, nie kazde lab. robi to dobrze, trzeba wiedziec co pobierac, jak i kiedy. Moze wiec ten trop pasozytniczy nie jest do konca zamkniety...zwlaszcza, ze silne reakcje alergiczne moga miec wlasnie zwiazek z pasozytami.
Awatar użytkownika
zuzu
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziekuje za odpowiedzi , po wczorajszych wymiotach i biegunce dzisiaj jest spokoj , no ale dzisiaj jadl tylko kisiel , ryz z jablkami , gotowane mieso krolicze i cienka zupke warzywna :-( .
Popoludniu bylismy u pediatry - na szczescie udalo nam sie zmienic niedawno lekarza i trafilismy na lekarke ktora stwierdzia ze w tych sprawach to ona kompetentna nie jest i skierowala nas do Poradni Gastroenterologicznej do Wroclawia (przy Klinice) w celu zdiagnozowania co meczy mojego babelka , dodatkowo mila pani pediatra zalecila badania - morfologia , glukoza, mocz , kal na pasozyty x3 plus jakies dwa w ktorych sie nie orientuje AspAT i AIAT .
Moze powinnam jeszcze dodatkowo zrobic malemu poziom zelaza i te markery ? Czy to sa drogie badania ?

Jutro dzwonie do Kliniki w celu ustalenie terminu , mam nadzieje ze uda nam sie szybko tam dotrzec i w koncu ostatecznie zdiagnozowac syneczka.
dnpolkowice
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dnpolkowice »

pozdrawiam. mój synek ma rok i 3 miesiace,niedawno przerabiałam to samo. Cuchnące stolce i w nocy wymioty. cuchnace stolce to napewno wina glutenu(bynajmniej u mnie tak było) wymioty to nasilenie choroby i dodatkowo jeśli na noc dostaje jakiś nabiał lub kaszke czy meczko to uczulenie na laktoze, wzdecia i nocne wymioty. Badania robiłam we Wrocławiu w klinice gastroenterologicznej. Wszystko robią sami i zanic się nie płaci ja zdecydowałam się na biopsję jelita i wyszedł zanik 2 stopnia określany w kierunku celiakie lecz nie wiadomo jak to kiedyś będzie. robią także od razu badania na przeciwciała-wszystko co trzeba tam robią i diagnozują. Pozdrawiam i dużo zdrówka.
Awatar użytkownika
zuzu
Nowicjusz
Nowicjusz

Witam ponownie ,
termin udalo nam sie ustalic na 20-tego lipca - to "tylko" miesiac czekania , co i tak graniczy z cudem bo pierwsza propozycja byla - listopad :shock:

mam pytanie do dnpolkowice - moj synus jest teraz na diecie bezglutenowej i bezmlecznej , czy Twoj synke gdy robiliscie badania w klinice rowniez byl juz na diecie , boje sie malemu podac gluten bo do 20tego lipca by sie chyba wykonczyl :-(
Pozdrawiam i dziekuje za odp.
dnpolkowice
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dnpolkowice »

wysłałam Ci wiadomość na Pw. pozdrawiam
Awatar użytkownika
anakon

Na pewno nie ma sensu robic badan dziecku przebywajacemu na diecie....i kolko sie zamyka, od biedy mozna zrobic markery na wlasna reke jak tylko u dziecka po jedzeniu glutenu pojawia sie takie objawy, choc ujemny ich wynik nie bedzie w 100% mowil o tym, ze celiakii nie ma...bo pewnie miarodajniejsza bylaby biopsja, tylko po co takiego malucha tak meczyc. Od diety bezglutenowej nikt nie umarl i ja bym sie skupila na tym, by badania zrobic za jakis czas(rok- 2 lata) i trzymac dziecko na diecie, oczywiscie pod kontrola poradni gastro. Tamte badania, ktore Ci przepisano to proby watrobowe, moga cos powiedziec o stanie watroby, ew toksycznym zatruciu organizmu, uszkodzeniu watroby polekowym, a ogolnie o stanie i pracy watroby.
Awatar użytkownika
zuzu
Nowicjusz
Nowicjusz

Po badaniach ,
narazie mamy wyniki morfologii , prób wątrobowych , glukozy i zelaza.
W morfologii maly ma podniesione PLT - plytki krwi - 426 tys/ul , ale lekarka powiedziala ze wszystkie dzieciaki maja takie podniesione , z tym ze zauwazylam ze w porownniu z badanie z maja to jemu sie podnosily , reszta w normie chociaz ogolnie wyniki sa slabsze niz w maju.
Jedyne co bardzo mnie martwi i lekarke tez to bardzo niski poziom glukozy - 53 mg/dl na czczo , lekarka mowi ze to juz prawie hipoglikemia i zlecila powtorke badania na czczo plus 2 razy po jedzeniu , zastanawiam sie czy np. ten niski poziom cukru moze byc spowodowany tym ze dziecko ma zaburzone wchlanianie ?
Poczytalam troche o hipogilkemi i maly ma sporo objawow - jest rozkojarzony , rozdrazniony , nerwowy , bardzo duzo spi i sie strasznie poci :-(
W piatek powtarzamy badanie.

Zlecilam rowniez za wlasna reke to badanie na markery - moze cos wyjdzie , chco tak jak piszecie i tak nie bedzie to na 100% potwierdzalo diagnozy .

Co do diety to zdecydowalam ze bede ja dalej utrzymywac bo synek jest za maly zeby go tak meczyc , co wybadaja w lipcu to wybadaja , a dieta tak jak piszecie nie zaszkodzi a wprost przeciwnie widze ze momentalnie jest poprawa - dzisiaj w miare normalna kupka :-)

Tylko ta glukoza .... :-(

Pozdrawiam i zycze milego weekendu
Awatar użytkownika
asiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: asiar »

zuzu pisze:Zlecilam rowniez za wlasna reke to badanie na markery - moze cos wyjdzie
Jeżeli dziecko jest na diecie, to markery najprawdopodobniej nie wyjdą, jeżeli dieta mu służy, to trzymaj ją dalej, ale nie licz na wyniki w kierunku celiakii
Awatar użytkownika
salcia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: salcia »

Taką samą historię zaaplikował nam szpital.Wprowadził dietę bezglutenową za wcześnie.Potem kiedy znalazła się w klinice stwierdzili,że nie ma sensu robić badań bo nic nie wyjdzie.Potem trzymali Monikę profilaktycznie na diecie bezglutenowej prze pół roku.Dodam,że przez ten czas rozwijała się śietnie.Lekarz uznał,że zniszczenie jelit nastąpiło w wyniku Salmonelli,potem był powrót do ,,normalnedo" jedzenia.A teraz mogę sobie tylko gdybać.Bez wprowadzenia diety bezglutenowej wtedy-Monika dawno miałaby diagnozę i od 12 miałaby dietę a co do męczarni dziecka i nas -to już przemilczę.

[ Dodano: Czw 15 Cze, 2006 12:47 ]
Zapomniałam dopisać o jednym.Jeśli dostajesz się do poradni gastro,dobrze wiedzieć do kogo idziesz.Jeśli jet to przy klinice,dobrze żeby był to lekarz z oddziału.Prędzej się dostaniesz do kliniki na oddział,gdzyby coś się działo.A najlepiej,tak jak było w naszym przypadku-od razu załatwiałam skierowanie na oddział.Okazało się,że ta lekarka do której mieliśmy trafić w poradni,wcale nie była lekarzem z oddziału i od niej, na miejsce w klinice czekało się około 3 miesięcy.W tej chwili Monikę prowadzi lekarz z oddziału,zna dokładnie historię choroby i gdyby tylko coś było nie tak od razu może ją skierować na oddział.Weź to również pod uwagę.
Mama 26-letniej Moniki,córka chora praktycznie od urodzenia.Zdiagnozowana celiakia 2004 r.wrzesień/październik.12 lat zabiegów o zdrowie dziecka...
Awatar użytkownika
anakon

Salcia ma po trosze racje, ale tez mysle, ze co innego jest robic biopsje 12-13latce, a co innego 2,5rocznemu dziecku. W wypadku kiedy dieta sluzy ewidentnie nie bralabym nawet pod uwage biopsji, na to jeszcze zawsze przyjdzie pora, a nuz wymysla jakies lepsze metody diagnostyczne i bedzie to mniej nieciekawe badanie. Cukrzyca niestety tez potrafi ujawnic sie w tak mlodym wieku i tez jest choroba autoimmunologiczna...nawet jest sporo publikacji o zwiazkach celiakii i cukrzycy typu I. Mysle, ze trzeba to dobrze sprawdzic i wyjasnic, bo tak niski cukier(jak i bardzo wysoki) jest niebezpieczny dla organizmu.
ODPOWIEDZ