badania na antyciala
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
badania na antyciala
Jestem poczatkujaca i prosze o rade. Mam zamiar sprawdzic czy nie mam celiakli.
Gastrolog polecil mi zrobienie przeciwcial antyendomysialnych. Ale wyczytalam ze robi sie tez antireticulin i antigliadin (sorry to z angielskiego ale mysle ze po polsku jest podobnie). Jaki jest sens i moc diagnostyczna tych testow - gdize moge wiecej o tym poczytac? Z gory dziekuje za odpowiedz.
Gastrolog polecil mi zrobienie przeciwcial antyendomysialnych. Ale wyczytalam ze robi sie tez antireticulin i antigliadin (sorry to z angielskiego ale mysle ze po polsku jest podobnie). Jaki jest sens i moc diagnostyczna tych testow - gdize moge wiecej o tym poczytac? Z gory dziekuje za odpowiedz.
O diagnostyce celiakii było na Forum już bardzo dużo. Polecam używanie opcji "Szukaj" (na górze strony pod logo). Przeczytaj też tutaj:
http://www.celiakia.pl/index.php?i=diagnostyka
Ważne! Przed wykonaniem pełnej diagnostyki nie wolno przechodzić na dietę bezglutenową!
http://www.celiakia.pl/index.php?i=diagnostyka
Ważne! Przed wykonaniem pełnej diagnostyki nie wolno przechodzić na dietę bezglutenową!
-
- Nowicjusz
Nie masz. Na 100 procent nie masz celiakli. #-oBarBarella pisze:Mam zamiar sprawdzic czy nie mam celiakli.
Z braku lepszych zajęć można zajrzeć:
www.larecki.blog.onet.pl
www.larecki.blog.onet.pl
Nie. Nie sądzę. Do niedawna jeszcze tak sądziłem. Ale kiedy usłyszałem od lekarza (pierwszego kontaktu) "celiaklia" to już nic nie sądzę. I czy przypadkiem nie jest to forum CELIAKIA?asiar pisze:Larry, czy nie sądzisz, że nowicjuszce, a wręcz debiutantce należałoby spokojnie wytłumaczyć, na czym polega jej błąd?
Poza tym, wskutek nakazu kabran całymi dniami siedzę przy przebieraniu kasz gryczanej i jaglanej, przez co tracę cierpliwość! Chłop głodny, to zły! :frown:
-
- Nowicjusz
Larry
jestem aktywna na wielu forach np o endometriozie i udzielamy rzeczowych informacji i nie kpimy z poczatkujacych forumowiczow - ale widze ze Twoja netykieta jest troszke inna. Moze to specyfika choroby.
Moze jestem zlosliwa ale Ty tez byles!
Kabran
przeczytalam ten tekst z watku ktory podales - bardzo sie przydal. Ale to dla mnie malo
. Ale niestety jak czytam Wasze fora to sie gubie.
A niestety nie mam dostepu do specjalisty ktory zna sie na CELIAKII
. Bardzo chetnie poczytam teksty profesjonalne rowniez po angielsku. Linki milo widziane. A moze przeoczylam i macie gdzies linkownie do dobrych stronek. Bede wdzieczna. Tym bardziej ze mam zamiar zrobic te przeciwciala juz jutro
.
Jesli masz jeszcze chwile to rozumiem ze warto zrobic przeciwretikulinowych ARA i przeciw endomysium IgAEmA ale czy jeszcze jakies? Rozumiem ze tak jak przy innych przeciwcialach pora dnia pobrania krwi nie ma znaczenia.
[ Dodano: Wto 12 Wrz, 2006 09:51 ]
Kabran przepraszam za pomylke w plci.
sorry.
jestem aktywna na wielu forach np o endometriozie i udzielamy rzeczowych informacji i nie kpimy z poczatkujacych forumowiczow - ale widze ze Twoja netykieta jest troszke inna. Moze to specyfika choroby.

Kabran
przeczytalam ten tekst z watku ktory podales - bardzo sie przydal. Ale to dla mnie malo

Jesli masz jeszcze chwile to rozumiem ze warto zrobic przeciwretikulinowych ARA i przeciw endomysium IgAEmA ale czy jeszcze jakies? Rozumiem ze tak jak przy innych przeciwcialach pora dnia pobrania krwi nie ma znaczenia.
[ Dodano: Wto 12 Wrz, 2006 09:51 ]
Kabran przepraszam za pomylke w plci.

Droga BarBarello!
Po pierwsze: nie przejmuj się larrym (niniejszym przepraszam Cię za jego zachowanie). To taki nasz forumowy prawie-troll. Usilnie pracujemy nad jego ucywilizowaniem, na razie z miernym skutkiem...
Po drugie: linki zagraniczne, ciekawe, masz tutaj:
www.celiac.com ; www.celiac.org ; www.celiac.ca/
Po trzecie: literatura nt. celiakii jest dość dośc skąpa, w dodatku dostępna głównie na portalach medycznych wymagających logowania. Niby nie problem, ale zawsze komplikacja... Jeśli chcesz poczytać, mogę Ci przesłać kilka artykułów (więcej i tak na razie nie ma sensu), żebyś sobie poczytała. Mam to w kompie w formacie Worda, więc najwygodniej byłoby przesłać jako załączniki zwykłym mailem. Jeśli reflektujesz, wyślij mi na PW swój adres.
Po czwarte: jak zrobisz te trzy przeciwciała, będzie o.k. Ale musisz też pomyśleć o biopsji, bo tak się składa, że nie u wszystkich chorych przeciwciała "wychodzą", ostatecznym dowodem na celiakię zawsze jest wynik biopsji (stwierdzony zanik kosmków).
A po piąte: wiem, że mam idiotyczny nick i ludzie często się mylą... Bywa!
Po pierwsze: nie przejmuj się larrym (niniejszym przepraszam Cię za jego zachowanie). To taki nasz forumowy prawie-troll. Usilnie pracujemy nad jego ucywilizowaniem, na razie z miernym skutkiem...
Po drugie: linki zagraniczne, ciekawe, masz tutaj:
www.celiac.com ; www.celiac.org ; www.celiac.ca/
Po trzecie: literatura nt. celiakii jest dość dośc skąpa, w dodatku dostępna głównie na portalach medycznych wymagających logowania. Niby nie problem, ale zawsze komplikacja... Jeśli chcesz poczytać, mogę Ci przesłać kilka artykułów (więcej i tak na razie nie ma sensu), żebyś sobie poczytała. Mam to w kompie w formacie Worda, więc najwygodniej byłoby przesłać jako załączniki zwykłym mailem. Jeśli reflektujesz, wyślij mi na PW swój adres.
Po czwarte: jak zrobisz te trzy przeciwciała, będzie o.k. Ale musisz też pomyśleć o biopsji, bo tak się składa, że nie u wszystkich chorych przeciwciała "wychodzą", ostatecznym dowodem na celiakię zawsze jest wynik biopsji (stwierdzony zanik kosmków).
A po piąte: wiem, że mam idiotyczny nick i ludzie często się mylą... Bywa!

-
- Nowicjusz
Kabran
bardzo Ci dziekuje. Wyslij prosze te artykuly
. E-mail jest w podpisie
.
Jesli chodzi o brak literatury to podobnie jest z endometrioza.
Ok zrobie te trzy bo i tak mam budzet nadwyrezony. A to niestety drogie ....
A biopsje moge zrobic dopiero po porodzie (spodziewam sie blizniakow). A potem to pewnie nie bedzie czasu
. Ale jesli przeciwciala wskaza ze to moze byc celiakia to wtedy juz bede pewna ze warto przejsc na diete - bo jednak unikanie glutenu jest bardzo klopotliwe.
Jeszcze raz dzieki
!!
bardzo Ci dziekuje. Wyslij prosze te artykuly

Jesli chodzi o brak literatury to podobnie jest z endometrioza.

Ok zrobie te trzy bo i tak mam budzet nadwyrezony. A to niestety drogie ....
A biopsje moge zrobic dopiero po porodzie (spodziewam sie blizniakow). A potem to pewnie nie bedzie czasu

Jeszcze raz dzieki

-
- Nowicjusz
Anakon
dzięki że wracasz na to uwagę.
tak wiem, ze w ciazy wytwarzaja sie naturalne sterydy. Jednak u mnie sa bardzo marne (chyba) bo uczulenie mam kwitnace. I objawy celiakiowe nie mniejsze. Przeciwciała tarczycowe też wysokie.
A gastrolog, której zasugerowalam sprawdzenie czy nie mam celiakii, dobrze wiedziała, że jestem w ciąży. Choć jak już pisałam, nie wierze w jej wiedzę (jak niestety większości lekarzy). Ale to już osobny temat.
.
dzięki że wracasz na to uwagę.
tak wiem, ze w ciazy wytwarzaja sie naturalne sterydy. Jednak u mnie sa bardzo marne (chyba) bo uczulenie mam kwitnace. I objawy celiakiowe nie mniejsze. Przeciwciała tarczycowe też wysokie.
A gastrolog, której zasugerowalam sprawdzenie czy nie mam celiakii, dobrze wiedziała, że jestem w ciąży. Choć jak już pisałam, nie wierze w jej wiedzę (jak niestety większości lekarzy). Ale to już osobny temat.

No właśnie tak się nie da, bo ja nie widzę Twojego adresu... Musiałabym wklejać te artykuły do wiadomości, a one po pierwsze są długie, a po drugie rozsypuje się formatowanie tekstu... musisz mi ujawnić jakiś adres, żebym mogła wysłać klasycznego maila z załącznikami. Inaczej się nie da, albo ja nie umiem (najbardziej prawdopodobne...BarBarella pisze:Wyslij prosze te artykuly. E-mail jest w podpisie
.
-
- Nowicjusz
Kabran
sorry na innych forach e-mail to e-mail a pw to pw
. To podaje
b.arbarella@wytnijto.wp.pl
.
z góry dzieki
sorry na innych forach e-mail to e-mail a pw to pw

b.arbarella@wytnijto.wp.pl

z góry dzieki